Scena sălii Studio a Teatrului Național „I.L. Caragiale” din București a găzduit marți, 21 iunie, lansarea unui volum, „După Noi. În Țara Dornelor”, avându-i drept coautori pe patru jurnaliști – Cristina Bazavan, Andrei Crăciun, Cristian Delcea și cu mine.
Autorii imaginilor din acest volum sunt mai mulți, nu-i enumăr ca să nu uit pe cineva. Li se cuvine însă o reverență pentru expresivitatea instantaneelor, aflate la granița dintre fotografia de presă și cea de artă.
Înainte de a vă introduce, prin intermediul imaginilor, în atmosfera lansării acestui proiect creat de Coca-Cola HBC România, câteva vorbe despre inedita carte.
Practic, s-a născut în urma vizitei pe care o echipă de jurnaliști a făcut-o în Țara Dornelor, pentru a descoperi frumusețile naturii, obiceiurile care dăinuie, meșteșugurile ce nu vor dispărea, școala de munte, magia voluntariatului, locul din care izvorăște apa cea de toate zilele și, deloc în ultimul rând, oamenii cu totul speciali din comunitățile locale.
Ne-am întâlnit marți, la TNB, cu o bună parte dintre cei ce au lucrat la proiect (Cristina Bazavan, colega noastră de tastatură, a lipsit motivat!), excelent prilej de a schimba impresii despre Țara Dornelor și despre ce rămâne după noi în această regiune splendidă.
Cu mențiunea că am avut onoarea de a rosti câteva vorbe din partea colectivului de autori, transcriu micul meu discurs, care vă va familiariza și mai bine cu proiectul, și vă las în compania fotografiilor de la eveniment.
„Bună ziua, mă numesc Horia Ghibuțiu și sunt unul dintre cei patru jurnaliști care au lucrat la volumul lansat astăzi.
Poate ați citit „Revelație pe Amazon”. E un melanj de ficțiune și realitate, scris de Petru Popescu, în colaborare cu un jurnalist de la National Geographic. Într-un fel, și noi am avut o revelație pe Dorna. Numai că în călătoria noastră, realitatea a întrecut ficțiunea.
În Țara Dornelor, am străbătut porțiuni întinse de natură splendid prezervată, pentru noi și cei ce vor urma. Am întâlnit meșteșugari remarcabili, care nu se sfiesc să poarte straie naționale, să încondeieze ouă și chiar case, dintr-un patriotism simțit, autentic, nu de fațadă. Am luat lecții despre pădure și despre voluntariat, în oaza de creativate numită Tășuleasa. Am urcat la izvoare, să vedem de unde curge apa pe care o bem zilnic, și i-am cunoscut pe cei care produc această apă – oameni de ispravă de la Coca-Cola HBC, exemple demne de urmat pentru comunitatea din care fac parte.
Iar partea cea mai bună a expediției noastre e că acest episod, prin care am putut să cunoaștem „la firul ierbii” o regiune cu totul specială, e doar pilotul unui plan mai vast: vor urma alte și alte regiuni din România pe care să le descoperim împreună, având revelația că după noi rămâne ceva trainic și frumos. Vă mulțumesc.”
– Mă găsiți și pe Facebook horiaghibutiu.ro.
[…] cunosc de când a fost lansată cartea „După Noi. În Țara Dornelor” – și refacerea cascadei Bigăr e un proiect al platformei de sustenabilitate DupăNoi.ro […]