„100 de români care mă inspiră” e un proiect personal, care marchează Centenarul Unirii. N-are nimic festivist în sine și nu e asociat niciunei celebrări a statului sau vreunei campanii – e, pur și simplu, alegerea mea de a prezenta oameni speciali din țara în care, ei bine, am ales să trăiesc.
Veți găsi în această rubrică, zilnic, până pe 1 decembrie 2018, niște oameni care mă inspiră și cărora le-am pus același set de întrebări. La final, acest mozaic uman va recompune, într-un fel, și țara care mă reprezintă.

Lavinia Chican e un excelent om de PR. Dincolo de latura profesională, îi admir capacitatea de a se împărți în atâtea ipostaze: femeie puternică și modernă, mamă, soție, fană, sportivă. Comit o indiscreție, deși oricum era un secret foarte prost păstrat: are un suflet mare.

Ce i-ai spune despre tine cuiva care nu te cunoaște?
Aș zice simplu, așa: „Ai face bine să îmi placi!”:))

Care este persoana cea mai apropiată de tine?
Cineva pe care îl știu de la grădiniță, care mi-a devenit apoi colegul de bancă timid, din clasa I, peste ani cel mai mare competitor pentru locul I din liceu și, în final, soț și cel mai bun tată din lume pentru copilul nostru. Ne știm de-o viață, cu bune și cu rele. Mă critică uneori, dar mă susține întotdeauna necondiționat și, datorită lui, sunt mai bună în fiecare zi.

Cine ți-a făcut cel mai mare bine? Dar tu cui i-ai făcut cel mai mare bine?
Mama. Ea este omul pe care mă bazez 100%, care e mereu lângă mine atunci când am nevoie de ea, care mă cunoaște cel mai bine și-mi oferă ajutorul ei înainte să-l fi cerut măcar.
Nu aș putea să numesc o singură persoană căreia să-i fi schimbat semnificativ cursul vieții, dar suportul pe care încerc să-l ofer zilnic oamenilor din jur reprezintă o sursă de energie și pentru mine.

Dacă ar fi să alegi un episod din viața ta de până acum pe care să-l povestești nepoților la bătrânețe, care ar fi?
Bunicile funny sunt mereu la modă și așa aș dori să devin și eu. Le voi povesti despre cum am reușit să jonglez între școală și distracție, să fac performanță, dar să mă țin și de șotii, sau îi voi învăța și pe ei multiplele trucuri pe care le puneam în aplicare ca să ies din bucluc. Pentru că, potrivit alor mei, am fost actriță de mică: intram într-un rol și reușeam să ies cu bine din orice situație.

Un moment în care ai simțit că s-a prăbușit lumea peste tine și cum l-ai depășit?
S-a prăbușit de câteva ori… În ultimii 12 ani, am învățat că, indiferent de cât de dificile ar fi încercările la care te supune viața, important este să găsești în tine resursele necesare să mergi mai departe, să știi să ceri ajutor de la cei din jur, să recunoști când nu mai poți și, nu în ultimul rând, să faci cât mai des ceea ce îți place.

Despre ce moment din istoria României i-ai povesti unui străin și de ce?
Am trăit Revoluția din 1989 din fața televizorului, așa că nu știu mai multe despre ea decât se poate găsi pe internet. Dar despre atmosfera de la manifestații și despre optimismul și energia oamenilor cu care am ieșit în 2017 în Piață aș putea povesti cu drag, ore în șir.

În ce loc din România ți-ai petrece un weekend cu persoana cea mai dragă?
Nu există loc mai bun în care să petreci o zi însorită de toamnă târzie decât Brașovul. Altfel, marea este preferata mea, acolo vreau să mă retrag la bătrânețe.

Ultima dată când te-ai simțit bine că ești româncă.
Am trăit un moment de bucurie imensă anul trecut, la Roland Garros, când Simona Halep a ridicat trofeul deasupra capului și întregul stadion a cântat imnul României. În plus, m-am simțit privilegiată de faptul că am fost acolo și am trăit pe viu momentul, în toată intensitatea lui. 😊

Ultima dată când te-ai simțit stânjenită că ești româncă.
Culmea, tot la Paris, acum 10 ani, când accesul la o consultație medicală a fost condiționat de plata facturii înainte de prestarea serviciului respectiv. ☹

De ce trăiești în România? Te-ai gândit vreodată serios să pleci?
Îmi place aici! Sunt atât de strâns legată de aceste locuri încât îmi petrec și vacanțele în România. În plus, sunt dependentă de prieteni și de familie. Dacă aș locui în altă parte aș fi nevoită să-mi planific agenda privată mai strict decât la job. Nu vreau asta. Îmi place că aici îmi pot suna prietenii de la o oră la alta ca să ieșim în oraș, că-i pot avea cu ușurință pe toți în jurul mesei, la cină…

Ce faci de 1 decembrie de obicei? Sau un 1 decembrie pe care nu-l poți uita.
Nu avem un ritual anume. Dacă vremea e bună, ies în parc cu ai mei, mergem la defilare sau ne strângem la bunici și facem o fasole la ceaun. Dacă rămânem acasă, îmi place să mă uit la „România, te iubesc!”. De 1 decembrie difuzează întotdeauna povești frumoase, despre români de succes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

7 − 6 =