Citesc, amuzat, calamburul lui Andrei Gheorghe: Ion Iliescu a avut Mineriada, Dan Voiculescu a avut Mizeriada.

Dar stați un pic: Dan V. n-a fost președintele țării. Sau a fost? Este?! Câteva observații:

  • după cum reiese chiar din cea mai recentă postare de pe blogul său, Dan V. recunoaște în mod public că Traian Băsescu a avut „un comportament de slugă” față de Domnia Sa „în toți acești ani”. Practic, e o mărturie că și președintele reales se raporta la un personaj influent, adevăratul conducător al statului român, președintele neales Dan V.
  • instituțiile de media controlate de „Felix” acreditează ideea că Băsescu ar continua să subordoneze DNA-ul, care livrează carne de tun pentru „taberele de creație” ale Beciului Domnesc. În siajul acestui raționament se poate spune și că țara întreagă, în frunte cu sasul din capul statului, tremură din pricina lui Dan V. E la fel de ușor de pretins că un bunicuț asociat unei mișcări populare minuscule controlează instituțiile statului cum ai zice că o persoană încarcerată, care a lansat alt pigmeu politic (partidulețul umanisto-conservatoro-șantajisto-uselist), conduce, de fapt, țara.
  • președintele ales Klaus Werner Iohannis face jocurile președintelui neales Dan V., amestecând libertatea presei cu „o banală chestiune administrativă” , ceea ce aruncă țara într-o absurdă numărătoare paralelă a prietenilor imaginari de pe Facebook. Mai grav, Iohannis continuă să creadă că l-ar fi votat cineva dacă nu candida împotriva lui Ponta. În fapt, însă, reacționează ca o marionetă a Varanului, cel ce conduce, de după gratii, stația de știri care-i va garanta lui Iohannis alegerea „delfinului” Bușoi ca primar general.

Să vorbim, însă, și despre libertatea presei sub Dan V. Angajații săi, campioni ai partizanatului jurnalistic deșănțat și gata să cadă în genunchi pentru conducătorul din ocnă, sunt numiți „gazetari” în editorialele „Jurnalului național”. Or, cu toată franchețea, „intacții”  care-și preamăresc patronul nu fac gazetărie și nici nu se pricep la gazetărie – ar citi cineva vreun text scris de Mihai Gâdea, Mircea Badea, Mugur Ciuvică sau de persoana desemnată să conducă „Jurnalul național”, ca redactor-șef de ochii lumii, după ce a plecat piscul jurnalismului caracalean?!

Sub oblăduirea lui Dan V., la Intact, investigația s-a transformat într-un șantaj deghizat, editorialele sunt epistole de dragoste timid camuflată față de patron, naționalismul găunos a proliferat, s-a scris și vorbit la comandă – să pomenim intruziunea brutală a Varanului chiar și în politica editorială  de difuzare a melodiilor de la Radio Romantic?  –, selecția de subiecte a ajuns selecția de știri care nu trebuie să-l supere pe Dan C., care știe ce-l supără pe Dan V.

Bun, n-or fi anteniștii mari ziariști, dar măcar fac televiziune. Serios? Înainte ca Ponta, Oprea, Tobă ș.a. să facă frumoase cariere cu patalamale trucate bazate  pe plagiat, Antenele au avut o singură direcție: să copieze Pro TV-ul, de la apariția acestui post și până-n zilele noastre, cu rezultate scontate, adică obținerea locului secund, fără lauri.

Mai știți cum s-au născut Antenele? Reiau un comentariu despre ascensiunea lui Dan V.: „Când a pus bazele imperiului său – furând startul, căci n-a luat-o de la zero în 1990, Dunărea suindu-l pe valul operaţiunilor de import-export -, a avut în vedere un deziderat propriu eticii româneşti – să trăim ca-n capitalism, muncind ca-n comunism. A sondat atent esenţa contaminată de ciuma roșie a românismului. A descoperit astfel că dacă s-ar găsi de-ale gurii şi ar fi program toată ziua la televizor, nu ne-ar deranja să trăim într-o Românie ceauşistă făr-de-Ceauşescu, în care „Secoritatea”, cum se „esprima” cizmarul, să nu mai lucreze pentru dictator, ci pentru „popor”. Pentru a convinge pe cât mai mulţi de justeţea acestei mizerii, avea nevoie de o antenă. Prin urmare, a apelat la Florin Brătescu (varianta că îi întorcea serviciul celui care-l ascunsese la Revoluţie e discutabilă, deşi sună plauzibil). O, prea justul tovarăş Brătescu! Ce Antenă bătrânicioasă şi predestinată locului doi, o Televiziune Română minus „trăim decenii de împliniri măreţe”, i-a încropit profesorului Voiculescu! Brătescu venea doar cu experienţa primului crainic al televiziunii comuniste, omul din spatele indelebilului „Reflector” (vai, ce urât să ponegrim curajosul program-procuror al poporului, folosit de partid ca supapă pentru prostime!). În tot acest timp, înconjurat de foşti cenzori de partid şi de presă sau de lupi tineri însetaţi, „Felix” cucerea redute capitaliste cu metode socialiste, devenind, la nivel mic, Ceauşescul pe care nu l-am avut”.

Acestea sunt libertățile presei și televiziunii sub Dan V. Angajații săi se bucură de libertatea de a copia, de a trunchia, de a omite fără remușcări, de a se lăsa cumpărați cu tot cu conștiințe. Dacă Dan V. ar ajunge președintele ales al României, cum s-ar comporta liderii de opinie anteniști? Echidistant? Rece ca la BBC? Nț! Exact ca acum.

Libertatea de expresie în trustul lui Dan V. ține cât lesa. Ceea ce se aude toată ziulica la televizor e un lătrat doar pentru urechile stăpânului, pentru din ce în ce mai mulți alții, e numai un schelălăit.

– Mă găsiți și pe pagina de Facebook a blogului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

four × two =