Love-Building_Adi-Marineci_still-15

Love-Building_Adi-Marineci_still-23 Love-Building_Adi-Marineci_still-25 Love-Building_Adi-Marineci_still-32ATENTIE: aceasta postare poate contine pareri teribil de subiective!

Iesiti de la film? Da. Cum e? Romanesc. Asa suna dialogul nespus de realist transcris, sub forma de banc, de scriitorul Nicuta Tanase, intr-unul din volumele sale de umor publicat, redundanta deliberata!, pe vremea in care se publicau volume de umor.

Filmul pe care doresc sa vi-l recomand e romanesc, dar agreabil! Nu trateaza morti zguduitoare provocate de nepasarea din sistemul medical, nici exorcizari, nici drama unor adulti care raman niste baietei la cheremul mamelor. E o productie la care razi sanatos si care aduce in sala de cinema de la noi o reala deconectare. In egala masura, perceptia mea, cand am vazut „Love Buiding“ la proiectia din cadrul unui festival bucurestean de film – a luat Premiul Publicului la Festivalul B-EST, si cu votul dat de mine! – a fost ca in Romania ies rar comedii de calitate, dar bine ca ies. N-am o explicatie si nici n-o s-o gasiti aici, fiindca acum nu va scrie un respectat cronicar de cinema, fie iertat, ci nepotul sau, un cinefil amator care asterne niste randulete cand si  cand pe blogul personal. Banuiesc insa macar doua motive pentru care comediile romanesti sunt in general (si stiu ce pacat e sa generalizezi…) slabe: ori sunt facute in mod deliberat ca sa satisfaca un numar cat mai mare de oameni, si atunci sunt extrem de populare, dar lamentabile calitativ, ori sunt inca destui cineasti care cred ca umorul e o chestiune prea neserioasa pentru a merita ecranizata. Or, asa scrie in cartile bune!, umorul e o chestiune nespus de serioasa si nu trebuie luat in gluma.

Echipa profesionista – de la regizoarea Iulia Rugina, care e si coscenarista,  si scenaristele Ana Agopian si Oana Rasuceanu pana la deliciosii actori Dragos Bucur, Dorian Boguta, Alexandru Papadopol si 31 de debutanti, absolventi ai scolii Actoriedefilm.ro – care a nascut acest film tineresc reuseste sa surprinda comicul in nenumarate ipostaze. Cumva, mi-a amintit de o succesiune de desene ale regretatului Gopo in nu mai putin regretata revista „Cinema“, in care erau surprinse vreo douazeci de modalitati distincte de a rade: rasul sanatos, homeric, cavernos, timid, cu lacrimi etc. Daca veti vedea „Love Building“, veti rade in toate felurile. Iar daca sunteti barbati, ati trecut de 30 de ani si va mai jucati „Angry Birds“, chiar daca nu sunteti practicanti de trei stele ca  Salman Rushdie, veti rade chiar de voi!

Uitam: e o productie independenta, realizata cu sprijin financiar privat. Cam asta aveam sa va spun despre filmul a carui premiera va fi la toamna, mai precis aflati din finalul postarii, si caruia ii urez o frumoasa cariera pe ecranele patriei, nu inainte de a prelua din comunicatul de presa declaratia simpatica a Iuliei Rugina, aflata la debut in regia de lungmetraj: ,,Love Building nu isi propune sa vina cu nimic nou in materie de limbaj cinematografic, nu e un film de autor si nu reprezinta vreo piatra de hotar in evolutia mea regizorala. E doar un film simplu, cald, sincer, care vorbeste despre lucruri pe care le-am trait cu totii si pe care o sa le tot traim cat o să existe universul. E genul de film care ar putea sa te facă sa razi, să plângi, sa ai gol in stomac si un zambet amar pe buze cand se termina. Cam ca o relatie…”. Din 13 septembrie, Love Building va putea fi vizionat în cinematografele din toata tara, fiind distribuit de MediaPro Distribution.Imagine

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + twelve =