Am scris, cândva, un articol intitulat chiar așa, „Mândria de a fi bozgor“ (îl tot reiau de 1 decembrie, că văd că e popular). Era despre antrenorul Bölöni László, cel care refuzase colaborarea cu Securitatea, spre deosebire de alți colegi de-ai săi, români verzi. Țin minte că pe atunci antrena în Belgia, la Standard Liege. A făcut rost de numărul de telefon de la colegul meu Daniel Conțescu, cu care înțeleg că se conversează și azi, din Qatar, și m-a sunat să-mi mulțumească. Sincer, m-a emoționat până peste poate.

Dar azi, pe 1 Decembrie, mărturisesc că articolul pe care-l reiau mai jos nu e doar despre un maghiar crescut în România, căruia autoritățile îi schimbaseră până și prenumele, Ladislau!, ca să pară și un pic român. Cumva, e și despre mine. Sunt pe jumătate maghiar. Cu toate astea, azi, de Ziua Națională a țării în care trăiesc, e și ziua mea. Și a primei fete de care am fost îndrăgostit până în vârful urechilor, Alina Simionovici, evreică (e în Israel de mulți ani, azi o cheamă Alona Ashkenazi). Și a unei vecine, Janeta Moreno, evreică și dumneaei (de la izvorul înțelepciunii sale m-am adăpat mulți ani cu nesaț).

Pompos, dar nepatriotard, urez și eu, din partea celor denumiți cândva „naționalități conlocuitoare“, La Mulți Ani toleranți, România! Iată articolul:

Mândria de a fi bozgor

Am citit cum a lăsat Bölöni László, maghiar născut şi crescut în România, Securitatea cu ochii în soare. Spre deosebire de mulţi colegi de-ai săi, el n-a dat cu subsemnatul. Rămâne astfel sportivul căruia i s-a cântat imnul României, iar după ce a învins Italia (una dintre cele mai mari victorii ale fotbalului nostru), toată ţara i-a închinat nenumărate imnuri; jucătorul care se putea lăsa oricând de fotbal, deoarece avea o meserie cinstită şi absolvise o facultate nu tocmai uşoară, Stomatologia, pe vremea în care nu puţini alţi sportivi îşi făceau studiile la apelul bocancilor; minoritarul care a antrenat cea mai iubită echipă de fotbal a majorităţii, naţionala; fiul devotat, convins că doar mama sa merită atâţia bani câţi sunt vehiculaţi în transferurile starurilor din fotbalul mondial.

Laci bácsi – nenea Loţi, dacă preferaţi – mărturisea în GSP: „Securitatea a încercat timp de doi ani să mă racoleze. Era obligatoriu să colaborezi? Numai să mori e obligatoriu, restul depinde de tine. (…). Un preşedinte de club din Bucureşti mi-a zis: «Bozgore, nu o să ajungi acasă!». Acest personaj e şi acum în fotbal”.
Elegant cum îl ştie toată lumea, Bölöni nu-l nominalizează. Nu ştiu cine e personajul, dar nu mă surprinde folosirea termenului peiorativ bozgor de către cineva care cânta în struna Securităţii poporului, precum acel om de fotbal. Pe atunci, era o ruşine de stat să fii ungur. Aşa că dacă Lacika dovedea că dă tare cu şutu-n minge spre gloria sportului românesc, performant de mii de ani pe aceste meleaguri, devenea ca prin farmec Ladislau. La echipa secundă a Internelor, Victoria, românizarea cu de-a sila era de-a dreptul comică, de n-ar fi fost tragică. Te chema Székely şi te făceai remarcat la Jiul? Venea imediat sora mai mică a temutei Dinamo şi te lua cu arcanul. Cu un mic amendament – nu te mai chema, bozgoreşte, Székely, ci, neaoş, Dan Daniel?! După aceeaşi logică, fotbalistul Kulcsár ajungea Culcear, să priceapă tot românul că în teren e un patriot şi nu unul care vrea să vândă Ardealul, partida, calul sau măcar bunătate de echipament românesc.
Uneori, cuvântul bozgor e folosit pentru a-i desemna pe apatrizi, ceea ce, în plină eră a globalizării, e aproape un compliment, fiindcă aşa e un sfert de planetă! Cel mai adesea însă, bozgor înseamnă doar dispreţul românului ce rosteşte această vorbă de ocară faţă de o persoană a cărei principală vină e apartenenţa la maghiarime.
Am să vă fac o confesiune. Am naţionalitate şi cetăţenie română. Gândesc, mă port şi vorbesc româneşte cât pot eu de curat. Semăn al naibii de bine cu un român, dar nu sunt în totalitate. Sunt pe jumătate bozgor. Practic, o corcitură. Unde mai pui, m-am născut în altă ţară (pe atunci, Cehoslovacia). Originea corcită nu m-a împiedicat însă ca la examenul de limbă şi literatură română de la Bacalaureat să iau nota 10. Şi nu mă opreşte să scriu despre mândria de a fi contemporan cu un mare bozgor, ca Bölöni. Nu din solidaritate de gintă şi nici pentru că mâncăm supă de agrişe şi găluşti cu prune. Pur şi simplu, respect un bozgor care a refuzat să-i toarne atât pe cei ce vorbeau limba oficială a ţării sale, cât şi pe cei care se exprimau în graiul său matern. Îngăduiţi-mi să-i reiau vorba, bună să figureze în orice Dicţionar de înţelepciune: numai să murim e obligatoriu, cum trăim depinde de noi.

 • articolul a apărut prima oară în iulie 2009.

– Mă găsiți și pe pagina de Facebook a blogului.

78 COMENTARII

   • Foarte multi dintre noi romanii il pretuiesc cu adevarat pe dl Boloni. Prin toata activitatea sa, prin comportamentul si exemplul manifestate atat pe terenul de fotbal cat si in afara acestuia, dl Boloni poate fi considerat un adevarat exemplu. Si da, pot sa afirm ca roman, ca am toata stima si pretuirea ptr acest om, iar faptul ca este de nationalitate maghiara nu ma face decat sa-mi inatresc si mai mult aceste sentimente. Ar fi imbucurator sa putem constata ca multi dintre romanii nostri se vor ridica la nivelul acestui mare sportiv. Ii doresc d-lui Boloni multa sanatate si succes in activitatea sa de antrenor.

  • Se putea sa se abtina o rrromanca verde sa nu dea cu mucii nationali in fasolea etica? Desigur ca nu. Romanul are o memorie selectiva dar de nesters. Nu vom uita si nu vom ierta niciodata decit pe noi insine.

  • Draga Ana! Pana sa zici, ca saracci bunicii tai au fost maghiarizati cu forta, trebuie sa aflii, ca numele de Costea, respectiv versiunea folosita in maghiara de Koszta, provine din limbile slave, unde numele de constantin se prescurteaz in costa. Deci ori te cheama Costea, ori Koszta, numele tau provine probabil din Balcani. Si ca romanii te-au facut „cu forta” Costea, sau ungurii Kosztea, n-are nici o impor
   tanta.

   • Daaaa…fix din balcani vine. Costea/Constandin/Costin/Constantin- sunt nume de origine latina care au suferit de-a lungul timpului nenumarate deformari. Urmatoarea acceptiune ar cea greaca. Datari istorice despre acest nume (in istoria noastra) cu acte la mana, apar de prin anul 700-800. Iar draga de Ana are ceva dreptate , iar matale cam vorbesti in fumuri.

   • Taci ca vorbesti fals! Costa, Constantin nu sunt nume slave, sunt nume latine! Si romanii nu au facut cu forta pe nimeni romani! Granitele tarii sunt deschise, atat pt a intra cat si pt a iesi!

    • Foarte frumos faptul ca granitele tarii sunt deschise… Pacat ca granitele numitei tari au o tendentie sa treaca peste capul nostru din cand in cand. Si asa, intr-o buna zi bunicu’ si-a dat seama ca a devenit Ladislau peste noapte.

 1. sigur e vorba de Dragomir, ca el era presedinte la victoria si mare tartor …
  mai tineti minte ca ceausila gheorghe se chema c. gheorghe ?

  mai tin minte si un meci victoria-craiova terminat 0-1 cu dragomir turband pe margine si cu arbitrii tragand tot meciul pt victoria .. dar degeaba …

 2. Ar fii bine , ca toti cetatenii Romaniei sa fie la fel cum e autorul articolului, „subiectul” articolului dar si cei care au dat cu parerea pana acum, Sa nu ne lasam batjocoriti de politicieni si de televiziuni neonaziste.

 3. M-a dus tata la un meci de fotbal in Hunedoara. Juca ASA Tg. Mures si FC Corvinul Hunedoara. Nu am inteles de ce eu ca fata trebuie sa-l insotesc pe tatal meu la acest meci? Multi ani mai tarziu am inteles multe lucruri……tata si prietenii lui toti erau acolo…..dar nu impreuna…..fiecare separat….nici unul nu a strigat ,, Hai ASA! Hajrá fiúk!” Hajrá Bölöni! Toti o murmurau doar…si a fost un gol frumos a lui Bölöni….toti oamenii din stadion au scos un murmurat….nimeni nu a aplaudat, chiar a fost si cateva huiduieli….nu intelegeam de ce, dar am simtit greutatea momentului….am privit spre tatal meu ….se uita spre pamant si lacrimi ii curgeau pe fata….l-am luat discret de mana, mana ce m-a strans tare si dar a spus incet: poate tu odata vei putea spune: Hai ASA! Szép volt fiúk! Hajrá Bölöni!

 4. Boloni a fost is este un om de apreciat.Scriitorul care scrie mai bine sa gindeasca la treaba aia sa nu zica BOZGOR sa fie rusine ca si noi putm sa spunem despre voi cuvinte jignitoare , poate stiii?????Care e cuvintul incepe cu O. Pe de alta parte noi nu sintem strain pe aceste meleaguri orcit de ai zice . Fiecare om sa respecte pe celalalt.

 5. Numai atata am de adaugat la toate scrise de mai sus,ca in acest tara Romaneasca ar trebui sa se faca fiecare guraliv,chiar si altii arborele geneologice cel putin pe 2oo-25o ani retroactiv.Atunci afla toti,care de unde provine si cine a fost stramosii lui.Eu mi-am facut pe 235 ani,si stiu cine sunt.

 6. Chapeau bas maestre,cum ar zice franţuzul.Numele celor doi nu pot fi alăturate având în vedere diferenţa dintre cei care le poartă,din păcate n-am avut şansa de al vedea pe fotbalistul Boloni decât unele înregistrări cu el.
  Totuşi bănuiesc că au fost şi români get-beget care au refuzat colaborarea .
  Semnează:Un român,un ardelean,un stelist..căsătorit cu o unguroaică 😀

 7. Dlor,fiind de origina franceza-valona-a trebuit mereu sa demonstrez asta,fiind luat mereu ba ca sint ungur,ba neamt .De pilda ,in armata ,dimineata-,,Minoritatile la interval” A-ti ai dracului,periutele in minute,si ,pe sub paturi..Cine credeti ca ieseau la ,,interval”? Eu-nume suspect ba neamt ba bozgor”,niste svabi din banat,un evreu din Ploiesti..Hilar-acum..

 8. Articol frumos, atitude fomoasa si europeana pentru convietuirea interetnica. I singur gand as adauga despre cuvintul „bozgor”, singura cauza pentru care noi ungurii din transilvania nu o putem lua in serios „mot a mot” este pentru ca noi stim sigur ca stramosii nostri au trait aici peste o mie de ani. Cred ca foarte multi romani din transilvania nu pot spune aceasi lucru pentru ca sunt de prima, a doua sau a treia (si asa mai departe) generatie care traiesc in Transilvania. Cuvintul „bozgor” provine din expresia slavica „bez gori” si inseamna „fara tara”. Noi ungurii din Transilvania nu simtim ca acesta n-ar fi tara noastra. Ma scuzati, dar nu am claviatura romana.

 9. Articol frumos, atitude fomoasa si europeana pentru convietuirea interetnica. I singur gand as adauga despre cuvintul „bozgor”, singura cauza pentru care noi ungurii din transilvania nu o putem lua in serios „mot a kot” este pentru ca noi stim sigur ca stramosii nostri au trait aici peste o mie de ani. Cred ca foarte multi romani din transilvania nu pot spune aceasi lucru pentru ca sunt de prima, a doua sau a treia (si asa mai departe) generatie care traiesc in Transilvania. Cuvintul „bozgor” provine din expresia slavica „bez gori” si inseamna „fara tara”. Noi ungurii din Transilvania nu simtim ca acesta n-ar fi tara noastra. Ma scuzati, dar nu am claviatura romana.

 10. Mulţumiri și recunoștinţă d-lui Ghibuţiu pentru părerea exprimată in acest articol. Sunt cu totul de acord printre altele și cu părerea postată de către Zotán, care scrie: „Articol frumos, atitude frumoasă și europeană pentru convieţuirea interetnică”

 11. Ma uit, si ma mir.sunt multi romani cu simtul Europei,dar sunt unii ramasi in urma cu 97 de ani,inca se simt in euforia unirii,cu respect intreb,indealungul a unui secol au fost respectate,cele hotarate la marea adunare de la Blaj,in privinta minoritatilor?In totalitate nu,maghiarii ajunsi sub dominatia romana,in majoritate fac cinste Romaniei,in srainatate deja maghiarul ardelean nu e pus intr-o oala cu olteanul.Un om cult cu cel putin 8 clase nu foloseste cuvantul ”bozgor”.Am avut parte de aceste cuvinte din partea a unori cadre superioare din Armata Romana,la batjocura lor,ca mandru soldat SERVESC PATRIA,care patrie,care te umileste?Consider ca acei romani care rostesc cuvantul sus mentionat nu au nici cei 7 ani de acasa,dar daca au un idol,ca regretatul C.V.Tudor rostea cuvantul”bozgor”cu deosebita placere…..?

 12. Să ştiţi că maghiarii, mai ales secuii, sunt nişte oameni de treabă. Majoritatea sunt ca Boloni.Sunt nişte oameni foarte buni şi ajutători. Dar, dacă vrei să menţii o relaţie bună cu ei, nu deschide discuţia despre Ardeal.

  • vasile, aveti dreptate. Majoritatea din orasul meu, romani si secui se inteleg bine. La locul meu de munca suntem c-am jumi-juma si ne respectam, traditiile, limba, natia, obiceiuri etc. Suntem constienti de faptul ca, ori de cate ori se izbucneste ceva etnic, este de provincie politica s-au de grupuri rasiste care la randul lor tot de politicieni sunt finantate. M-ati facut sa zambesc la partea cu Ardeal, intradevar e ceva sensibil pentru noi, la acest capitol nu ne intelegem si asa mai bine evitam acest subiect 🙂

  • Remarcabil , perfec unguri din Ardeal permanent cu dovezi palpabile argumenteaza, iar precum in toata Europa este o problema recunoasterea teritorilor autonome de asta este o tensiune permanenta la orce manifestatie ,sarbatore, comemorare.Ex.Bucuresti centru vechi cladiri ridicate nu de etnia roma nationalizate nelocuita de proprietar s-au mutat familii vin autoritatile vor s-ai scoata etnia sustine nu iesim locuim aici este a noastra???????? De rezolvat se poate soluti sint si mizeria asta incet dispare!!!!!!

 13. >IRJATOK LE ”’SZEKELY-MAGYAR „””rovasirassal is es szeretettel””TRIANON”””DIKTATUM-es ”’NEM ERVENYES”’MI ITT SZULETTUNK EZ A HAZANK”””!!!!!!!!!!!

 14. Este un articol frumos, dar nu inteleg un lucru, de ce nu ai scris in limba maghiara daca esti jumatate ungur (nu bozgor!!!!!!!!!!!!!!!!!). Ai adresat aceste cuvinte romanilor? Poate. Tatal meu avea numele Bela si in timpul dupa razboi au schimbat pentru Adalbert, cu ce drept, va intreb? Cu dreptul de invingator? De neinteles!
  I’m sorry, my Romanian is not as good anymore as it was before, therefore I just hope that everybody understood this.

 15. Am făcut școala și armata cu „bozgori „și vă jur că m-am înțeles cu ei mai bine decât cu concetățenii mei. Scriu aceste rânduri azi 1 decembrie de ziua națională, când a fost arestat un extremist maghiar pentru o tentativa de terorism, pentru a vă ruga să nu judecați niciodată minoritatea maghiara, pentru o faptă făcută de un dement. !

 16. Sunt roman din Romania.sa va spun o întâmplare adevarata.eram in 2002 pe o insula la 1000 de km da Lisabona,se numeste Madeira.intr-o seara am mers la un club.ca sa ajungi in club trebuia sa treci prin Casino.ne-au întâmpinat oamenii de ordine din acel local si…surpriza…ne-au lăsat sa intram înăuntru dupa ce le-am zis ca suntem turisti unguri (pe vremea aia munceam in constructii pe santier).drept urmare sunt cetatean româno-maghiar si sunt mandru ca pe acel pasaport „bozgoresc” scrie ca pot intra in orice tara de pe acest glob. p.s.uneori îti este rusine sa spui ca esti Român din România.

 17. In vara anului 1989 petreceam citeva zile cu prieteni la Toplita(Mures), cind intr-o seara m-a luat politia cu trei prieteni. Ne-au batut cum au putut , si in timp ce ne bateau strigau urlind „cind plecati din tara asta Bozgori”. Au trecut sase luni sezind in in transee se auzea din mai multe parti mitraliera , m-am gindit ca ne-am unit si de acum inainte totul o sa fie in regula intre romini si maghiari in ardeal…Au trecut doar 3 luni , si ce s-a intimplat la Tirgu-Mures nu se poate uita. Atunci m-am decis ca o sa parasesc pamintul meu natal. Cum am trecut in rezerva (5 octombrie 1990)dupa trei zile deja nu eram in tara. De 25 de ani traiesc in Ungaria . In Ungaria sunt roman , in ardeal sunt Bozgor . Cine stie unde este tara mea?

 18. 1. Scopul acestui articol este de a crea polemici si apoi trafic. Traficul creeaza bani pentru autor. 2. Eu sunt 100% roman. Nascut si crescut in Craiova, deci oltean. De fapt sunt oltean inainte sa fiu roman. 3. Faceti atat de mult zgomot pentru o prostie. Stie toata lumea ca sunt 2 judete din Romania (poate 3 cu Mures) unde maghiarii sunt majoritari. Vreti sa va faceti tara voastra acolo ? Luati-le si faceti ce vreti cu ele. Putin imi pasa mie. 4. Vreti sa vorbiti ungureste la voi in zona ? Si ? Nu asa se vorbeste acolo de sute de ani ? V-a interzis vreodata cineva sa va folositi limba sau obiceiurile ? Eu nu cred. Habar nu am o boaba in limba maghiara. Daca vin acolo ma inteleg cu localnicii ? Ramane de discutat. 5. Traim in 2015. Granitele nu prea mai exista in Europa. Toate tarile fac eforturi sa se unifice toate aceste tari, sa existe un sistem comun, sa existe o moneda unica si asa mai departe. Vi se pare ca separatismul asta este un semn de modernism sau e o dovada de inapoiere in gandire ? 6.Eu traiesc in Danemarca. Toata familia mea vorbeste limba romana. Credeti ca e normal sa cer statului danez sa imi infintez propria tara la mine in casa ? Sunt majoritar la mine in casa. E proprietatea mea. Asa ca vreau sa fiu presedinte si sa-mi pun sotia prim-ministru. 7. Sa presupune ca tinutul secuiesc se separa de Romania. Sa presupunem ca se formeaza o tara independenta acolo. Ce faceti ? Va izolati de restul planetei pe vecie ? Cum iesiti din zona respectiva fara a trece prin Romania ? Cum rezistati financiar ? O sa taiati toti copacii ca sa vindeti lemnul si apoi ? Din ce vor trai generatiile viitoare ? Aveti idee cati bani se cheltuiesc in cele 2-3 judete cu majoritate maghiara si de unde provin acesti bani ? Parerea mea este ca de la Bucuresti. 8. Intelegeti ca toate aceste prostii cu etnia si separatismul sunt alimentate de politicienii care vor sa profite electoral de pe urma apartenentei la etnia maghiara. Cu alte cuvinte, atunci cand maghiarii vor incepe sa voteze partidele politice UDMR se va desfinta. Fiindca nu va mai atinge pragul electoral. Ganditi-va ca acum se pune problema reunificarii Cehoslovaciei din cauza ca e greu de tinut 2 guverne, 2 presedinti, 2 parlamente. Ganditi-va ca numai o tara mare si puternica poate sa ajute ca locuitorii sai sa fie prosperi. Statele mici nu conteaza pe planeta asta. PS. Nu am nimic cu nimeni si pot sa vad calitatea umana inainte de apartenta etnica in fiecare individ. Traiesc printre straini si nu ma intereseaza din ce tara vine cel cu care stau de vorba. Mai mult conteaza daca e om de treaba sau nu.

 19. Am fost pe stadion la golul lui Loti cu Italia, am aplaudat victoria si golul lui (din pasa lui Balaci) la scena deschisa! Doar de curiozitate: pe ce va bazati (ca sa folosesc o replica cunoscuta) ca unii fotbalisti au colaborat (de asta sunt convins), iar Boloni, capitanul echipei Steaua, nu a colaborat…

 20. Pentru cultura generala 🙂 Boloni nu a fost niciodata capitan la Steaua. Pe vremea cand juca el acolo era capitan Tudorel Stoica. Apoi s-a transferat in Belgia iar Piturca in Franta. In aceeasi perioada s-a trasferat si Camataru tot in Belgia. La desecretizarea arhivelor securitatii s-au facut deja publice dosarele lui Camataru si Gheorghe Popescu. Ambii au colaborat cu securitatea fiind inregistrati sub nume de cod. Nu am vazut inca informatiile pe care le-au transmis cei 2, dar oricum e condamnabil gestul de a-ti turna coechipierii la politia politica. Pana acum nu exista dovezi ca Piturca sau Boloni ar fi colaborat. Respect Loti Boloni pentru carierra profesionala (medic, fotbalist si antrenor) ! Tot ce a facut in viata lui, acest om a facut bine.

  • A cere autonomie nu este acelasi lucru cu a infiinta un stat cu parlament etc. Numai ca multi nu inteleg lucrul acesta.Daca prin absurd Oltenii ar zice :” de muine vrem autonomie ca noi avem dialectul nostru si fuseram dintodeauna mai harnici ca restu tarii si nu vrem sa profite puturosii din alte zone „asta nu inseamana ca vor cere stat in stat .

 21. Felicitari!!! asta inseamna sa fii om.Si eu am invatat la sectia Romana dar sunt de nationalitate maghiara si mereu am fost etichetata cu cuvantul ,,Bozgoroaica,, nu m-am jignit deloc …gura lumii nu-l poti inchide .Am prieteni foarte buni si Romani si Maghiari ,intradevar pe timpul lui Ceausescu erau niste reguli absurde pe care trebuia sa le respecti pentru ca stateai in Romania!

 22. In judetele din Ardeal romanii convietuiesc de ani multi impreuna si nu exista nici un fel de discriminare pe criterii etnice, pot sa afirm cu tarie ca eu ca roman am foarte multi prieteni maghiari, oameni de incredere in care te poti baza la nevoie.

 23. Intaratarea romanilor impotria ungurilor si a ungurilor impotriva romanilor este facuta doar de politicieni. Altfel, sunt atatea familii mixte care fac dovada ca Oamenii nu au nimic unul impotriva celuilalt, dimpotriva, sunt prieteni, se ajuta unul pe celalalt, nu se invideaza atunci cand unuia ii merge mai bine decat celuilalt.
  Cat despre dl.Boloni, are partile lui bune si partile mai putin bune, e om, ca mult dintre noi. Singurul lucru pe care i-l reprosez eu este acela ca ii e rusine cu orasul unde si-a petrecut copilaria si in biografia dansului a scris ca se trage din Tg, Mures, nu din Tarnaveni. Ii mai reprosez ca la aniversarea a 120 de ani ai scolii in care a invatat nu a putut sa trimita macar o filmare in care sa transmita tinerilor un mesaj prin care sa-i incurajeze sa faca sport.

 24. Tre sa fii mandru ca esti om,ca ai caracter,respect,empatie,altruism,indiferent de culoarea pielii,cetatenie,etnie,apartenenta politica,religie.Un om adevarat ,curat la suflet nu ia in seama aceste lucruri si isi tratateaza semenii cu acele lucruri pe care le am enumerat mai sus.Dumnezu ,oricare ar fi el din toate religiile,asta isi doreste de la noi.Cand vom gandi asa,atunci planeta asta va avea o sansa ,cat nu,o vom distruge pentru lucruri care sunt mici si lipsite de importanta pentru ea.Ea e adevarata casa a noastra si intelegandu ne si respectandu ne intr noi,o salvam si e ea.Granite au facut unii ca sa domneasca,sa fie adulati si sa cucereasca.Asta a fost acum mii de ani.Acum ar trebui sa traim in pace,bunastare,fara sa ne mai amintim de acele lucruri urate care au dezbinat lumea.Religiile au fost facut sa manipuleze,tarile sa nasca vrajba intre oamenii si conducatorii sa domine si sa prospere.Nimci din toate acestea nu s benefice oamenilor,asa cum nici ce se doreste acum cu Noua Ordine Mondiala.O dictatura fascista.Ceea ce au facut statele sub diferite moduri de conducere,vor sa mareasca asta la nivel global,sa asaneze toata omenirea.Aici trebuie sa ne fie gandul cum sa scapam de astia,din sclavia lor planetara,nu la cetatenia carui stat esti sau ce religie esti.Atata timp cat va exista respect si bun simt nu se va intampla nimic rau intr enoi.Cei care ne conduc ne dezbina in toate formele posibili,iar noi ar trebui sa fim siteti si sa nu le dam apa la moara si cu cat incearca ei mai tare sa faca asta,cu atat noi sa fim mai uniti in calea mizeriilor lor,pana intr o zi cand vo face tot ce e posibill sa scapam de ei pentru totdeuna.Asa gandeste un om de pe planeta pamant.Planeta asta nu a fost impartita in tari decat de conducatori,nu de oamenii normali,cu dorinta de a trai in pace cu vecinul,prietenii,cunostintele,etc..

 25. Da și încă mai sunt adevărați români cu nume și/sau prenume maghiar sau „schimbat de trecut” Piști Kovaci,Iolanda Balaș Szoter,Emerich Jenei,Kati Szabo,,Ana Szeleș,Czeh Csaba,Tibor Szelymesi,Eva Kiss…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 13 =