După ce am văzut „Adolescence” de pe Netflix, am scris că această mini-serie a devenit o obsesie „pentru că sondează rolul negativ al «manosferei», această toxină digitală răspândită precum ciuma, noul opiu al poporului tânăr, fără minte și cu băț în față”. Am făcut o greșeală și mă grăbesc să o îndrept: enunțul complet era „cu băț mic în față”.
N-am copii, însă îmi pasă că asemenea otrăvuri sunt la tot pasul pe Internet, sub nasul unora cu minți neantrenate, care cred că, în social media, tot ce zboară se mănâncă.
Nu sunt părinte, dar îmi pasă de părinții care se uită la televizor sau citesc cărți și sunt expuși la infestarea cu masculinitate toxică.
În materialul AFP, preluat de France24, „Întoarcerea masculului alfa: de ce masculinitatea toxică este din ce în ce mai proeminentă”, ni se spune că „masculinitatea toxică promovată de influenceri online e susținută de resurgența ideologiei de extremă dreaptă și de o reacție virulentă împotriva feminismului”. Articolul îi citează pe scenariștii mini-seriei „Adolescence”, care au fost inspirați de evenimente din viața reală și au sperat că producția ar putea ajuta publicul să înțeleagă modul în care băieții și bărbații tineri sunt influențați de „manosferă”. E pomenit și fostul selecționer al reprezentativei de fotbal a Angliei, Gareth Southgate, critic cu influencerii „toxici”: „îi păcălesc pe tinerii bărbați să creadă că succesul se măsoară în bani sau dominație… și că lumea, inclusiv femeile, este împotriva lor”.
„Manosfera” e un termen care nu figurează în Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române, sper să nici nu intre! Reprezintă – o definiție acceptată de mai multe surse credibile – o colecție de site-uri, bloguri și forumuri online care promovează masculinitatea, misoginismul și opoziția față de feminism.
Dar ceea ce voi încerca să demonstrez este că răspândirea masculinității toxice nu are doar viață online. În secolul XXI, masculinitatea toxică, esența „manosferei”, nu trăiește doar în Social Media, ci și în „legacy media” (presa tradițională sau vechea media, adică presa scrisă, televiziunea etc), în cărți tipărite, precum și în conferințe care umplu săli.
Se prea poate ca Jordan Peterson să nu fie misogin. Doar vorbele, scrierile și prelegerile sale sunt.
Autoritățile britanice se gândesc cum să reducă impactul otrăvii virtuale care e inoculată în mințile celor mici. Iau în considerare modelul australian, fiindcă la Antipozi a fost interzis, în premieră mondială, accesul celor sub 16 ani la Social Media. Din păcate, propagarea ideilor profund dăunătoare, cum sunt cele legate de supremația masculină, nu se limitează la mediul virtual. Otrava e peste tot.
Sigur că în acest talmeș-balmeș informațional în care am ajuns să trăim, nu mai există graniță între Internet și mijloacele tradiționale de informare în masă, așa cum observa încă de acum un deceniu Umberto Eco: „Televiziunea a promovat idiotul satului față de care spectatorul se simțea superior. Drama internetului este că l-a promovat pe idiotul satului ca purtător de adevăr”. În media tradițională sau în cea digitală, idiotul rămâne idiot. Însă ceea ce vreau să argumentez este că idei similare celor din acest fenomen online, „manosfera”, sunt propagate și prin mijloace tradiționale offline, adică televiziunea și tipăriturile.
Când sorbitul efeminează
Jurnaliștii Steven Lee Meyers și Stuart A. Thompson de la „The New York Times” dezvăluie cum se rostogolesc inepțiile noilor „purtători de adevăr”, din social media în mainstream, în articolul „În al doilea său mandat, Trump alimentează o «mașinărie» de dezinformare”, subintitulat „Primii patru ani ai președintelui Trump la Casa Albă au fost plini de falsuri. Acum, el și cei din jurul său folosesc afirmații false pentru a-și justifica schimbările de politică”. Astfel, ni se spune în articol, „pentru susținătorii dlui Trump, momentul actual a devenit un război pentru adevăr pe care, pentru moment, îl câștigă”. E citat Jesse Watters, personalitate Fox News: „cineva spune ceva pe rețelele de socializare, Musk îl redistribuie, Rogan îl comentează în podcast, Fox îl difuzează. În momentul în care ajunge la toată lumea, milioane de oameni au văzut deja acel ceva”.
Am menționat aceste detalii pentru a creiona profilul acestei „personalități” americane de televiziune, moderatorul de primă mărime Jesse Watters de la influentul post Fox News. În talk show-ul The Five de la Fox News, Watters a adus în mainstream o tâmpenie mare cât audiența sa, legată de masculinitate – practic, un nou sluj făcut în fața lui Donald Trump, acuzat de Tim Walz, guvernatorul democrat al statului Minnesota, că a fost obsedat de masculinitate în campania alegerilor din 2024.
Ceea ce a spus Watters pe post nu-l transformă într-un apologet al „manosferei”. Mesajul său legat de masculinitate e însă toxic. Promovează, fie și în glumă, niște tâmpenii: „Am reguli pentru bărbați. Sunt doar amuzante, nu sunt atât de serioase. De exemplu, nu mănânci supă în public. Nu-ți încrucișezi picioarele. Și nu bei dintr-un pai. Iar unul dintre motivele pentru care nu bei dintr-un pai este modul în care ți se strâng buzele. Este foarte efeminat”. În esență, omul de televiziune ne asigură că doar femeile sunt soarbe-zeamă, stau picior peste picior și sug cu paiul (firește, au apărut instant imagini nu doar cu Watters bând cu paiul, ci și cu stăpânul său de la Casa Albă). Subliminal, însă, „amuzantele” sale sfaturi transmise în direct nu pe Internet ci în media tradițională sunt vecine cu convingerile „manosferei”: prin tot ce fac femeile, ele fac numai ca să îi provoace pe bărbați și să îi vlăguiască.
Altă inepție scăpată live de Watters e că bărbații n-ar saluta simultan cu ambele mâini, ei ar face semn, de pildă, mulțimii de fani doar cu o mână (cu brațul ridicat, fix ca fasciștii sau ca Elon Musk, am înțeles corect?). Toate aceste reguli sunt, de fapt, niște polițe politice plătite fostului candidat democrat la funcția de vicepreședinte al SUA, Walz, ironizat în campanie pentru că a băut cu paiul și a salutat mulțimile cu ambele mâini. Fiindcă, vedeți bine, bărbații nu se comportă așa. În 2025, toxicitatea mesajului transmis în glumă de Watters rezidă în faptul că e tributar unei mentalități învechite. Mai lipsea să ne spună că femeile nu pot fi dirijori sau pictori și că nu pot șofa ca bărbații. Ori să citeze secvența în care o femeie își dă seama că un flăcău s-a deghizat: „doar bărbaţii te-ar putea lua drept fetiţă, dar nu prea semeni, să ştii. Măi băiatule, când vrei să pui aţă în ac, nu veni cu acul până-n dreptul firului, ci ţine acul ţeapăn şi caută să vâri aţa în gaură. Aşa obișnuiesc femeile, numai bărbaţii fac pe dos. Încă ceva: când azvârli într-un şobolan sau în mai ştiu eu ce, ridică-te în vârful picioarelor, du-ţi mâna deasupra capului. cât poţi mai stângace, şi aruncă alături cu vreo doi metri. Azvârle cu braţul ţeapăn, din umăr, de parc-ai avea acolo un şurub şi l-ai răsuci. Aşa fac fetele, nu ca băieţii, care aruncă din încheietura mâinii şi din cot, ţinându-şi braţul într-o parte. Şi, ţine minte, când o fată încearcă să prindă ceva în poală, desface genunchii, nu-i strânge, cum i-ai strâns tu când ai prins vergeaua de plumb”. E un fragment din „Aventurile lui Huckleberry Finn” de Mark Twain, o carte scrisă când sclavia era la ordinea zilei în America.
Masculinitatea tipărită și din conferințe
În articolul „Dincolo de Andrew Tate: imitatorii care contribuie la promovarea misoginismului online”, cu subtitlul „Influencerii «manosferei» profită de promovarea ideilor sexiste alături de sfaturi mai inofensive privind stilul de viață” din „The Guardian”, e prezentat alt personaj toxic: „alături de Tate, psihologul canadian conservator Jordan Peterson este unul dintre cele mai cunoscute nume care promovează idei sexiste și anti-feministe pe YouTube ca parte a «manosferei» – deși a negat că ar fi misogin. Are 8,64 milioane de abonați la contul său, care pledează împotriva egalității de gen și în favoarea rolurilor tradiționale pe motiv că bărbații și femeile sunt fundamental diferiți”.
„Cele mai multe dintre ideile sale pornesc de la o anxietate chinuitoare legată de gen. «Spiritul masculin este sub asalt», mi-a spus el. «Este evident». În lumea dlui Peterson, ordinea este masculină. Haosul este feminin. Și dacă o supradoză de feminitate este noua noastră otravă, dl Peterson cunoaște leacul. De aici și subtitlul noii sale cărți: «Un antidot pentru haos»”, consemnează Nellie Bowles de la „The New York Times”, în articolul „Jordan Peterson, Custodele Patriarhiei”, subintitulat „El spune că există o criză a masculinității. De ce femeile – toate aceste neveste și vrăjitoare – nu pot pur și simplu să se poarte ca lumea?”.
Ideile acestui „YouTuber” nu au doar o viață online. Ele provin din cărți („12 reguli de viață. Un antidot la haosul din jurul nostru” a apărut și în România). Iar aceste idei au fost propagate cât se poate de offline, într-o conferință la care mii de români au plătit între 400 și 700 de lei, cum a constatat jurnalistul Laurențiu Ungureanu în urmă cu doi ani, în „REPORTAJ Fenomenul Jordan Peterson în România. Cu ce discurs a ținut în scaune 4.000 de spectatori. «Mesajele lui îi vor folosi în viaţă fiului meu»”, publicat în „Libertatea”. La a doua vizită în România a lui Peterson, care și-a promovat o carte nouă, fiul domnului care va crește cu mesajele lui acestui „un fel de Dughin – la fel de semidoct, la fel de carismatic, la fel de conservator, la fel de obsedat de postmodernism, la fel de prost” (conform criticului Mihai Iovănel) a putut să-și vadă idolul la panou, pozându-se cu, pe atunci, deputata independentă (ex-AUR) Anamaria Gavrilă. Vorba acesteia: „It is what it is. Nu e corect. Life is not fair, într-adevăr”. Pentru a avea o imagine completă, citiți și „De ce tinerii români sunt atrași de vrăjelile unora ca Andrew Tate sau Jordan Peterson” din VICE.
Să nu uităm de altă personalitate de extremă dreaptă de pe Internet care vine puternic din urmă, Bronze Age Pervert, pseudonimul unui român emigrat în SUA, Costin Vlad Alamariu. El combate decadența modernității și promovează idealurile eroice ale antichității nu doar pe platforma X ori în podcastul său, ci și într-o carte, publicată în 2018 pe Amazon, „Bronze Age Mindset”.
Așadar, masculinitatea toxică se răspândește online, dar nici mediile tradiționale nu stau degeaba. Ceea ce era de demonstrat.
Foto: Wikimedia Commons