Fidget Spinner, jucăria antistres care a cucerit lumea, în „New York Times” ; Dispozitivul care a democratizat alergarea, în „The Atlantic”; Robotul invincibil la Go, în „The Guardian”; Singura aplicație de pe mobilul președintelui Trump, în „The Independent”; Cea mai ingrată slujbă din Web, în The Daily Beast; Bunicul lui Twitter și Facebook – codul Morse, în „The Washington Post”

„The New York Times”: cum au ajuns Fidget Spinners un fel de Hula Hoop al Generației Z

spinner-2354032_1280

Jucăria antistres Fidget Spinners nu mai e o noutate la nivel mondial. La fel, în România. Toată lumea pare să-și dorească această jucărie perfectă împotriva plictiselii, antidotul perfect al stresului, o sfârlează modernă al cărei rotor îi scapă și pe cei mici, și pe managerii concentrați de roaderea unghiilor. Nou este însă profilul făcut luna aceasta de cel mai influent ziar din lume, „The New York Times”, din care aflăm cum s-a născut acest dispozitiv: într-o „vară oribilă” din 1993, când Catherine Hettinger, o inventatoare din Florida, incapabilă să se joace cât și-ar dori cu fetița ei din cauza unei boli rare, a născocit un prototip. Un lung și complicat proces de brevetare și de producție face ca azi, Hettinger (62 de ani) să nu ia nicio centimă dintr-un succes mondial. După ce „Forbes” a desemnat Fidget Spinners fix înainte de Crăciun drept „jucăria de birou pe care trebuie s-o ai în 2017”, produsul are o traiectorie în Google Trends ca o crosă dispusă pe verticală. Pe Amazon e sold out. Doamnelor și domnilor, e jucăria oficială a planetei!

„The Atlantic”: pe locuri, fiți gata, start!

athletics-2123665_1280

În articolul intitulat „Dispozitivul care a democratizat cursele de alergare”, „The Atlantic” face un istoric al blockstarturilor folosite în atletism, pornind de la concursurile din cele mai vechi timpuri. În secolul XIX, sprinterii americani și australieni foloseau un dispozitiv asemănător blockstartului de azi. Între timp, sistemul de catapultare a atleților la începutul cursei a evoluat, azi fiind în primul rând o modalitate de identificare a starturilor false (când se „mușcă din cașcaval”, așa cum ziceam în copilărie). Dar, mai cu seamă, a transformat întrecerile într-un ideal al egalitarismului cetățenesc.

„The Guardian”: când inteligența artificială îl bate pe cel mai bun jucător de Go din lume

go-game-261979_1920

În vara lui 1996, în calitate de corespondent al, pe atunci, celui mai important cotidian din România (lucram la Departamentul Sport), printr-un context de împrejurări prea stufos să vi-l povestesc aici, am fost singurul jurnalist din lume prezent la Campionatul European de Go, desfășurat la Abbano Terme, în Italia. De acolo, am scris o singură știre: un excentric om de afaceri, pare-mi-se taiwanez sau sud-coreean, punea la bătaie un miliard de dolari celui care realiza un robot care să bată un campion la Go. Nu știu dacă oferta a rămas în picioare, dar „The Guardian” vestește că AlphaGo, un dispozitiv cu inteligență artificială creat de DeepMind, subsidiar Google, l-a învins și-n al doilea meci de Go pe campionul mondial în exercițiu, chinezul Ke Jie (19 ani). Învinsul a descris versiunea actuală a acestui robot drept „dumnezeiască”.

„The Independent”: singura aplicație de pe mobilul președintelui Donald Trumptrump-1822121_960_720

Ați ghicit: Twitter e singura aplicație instalată pe telefonul mobil al președintelui american, după cum a descoperit un reporter de la Axios, citat de ziarul britanic „The Independent”. Descărcarea mai multor aplicații ar face telefonul mai ușor de accesat de către hackeri, prin urmare serviciile secrete încearcă să expună cât mai puțin mobilul. După ce a fost criticat pentru că a venit la Casa Albă cu vechiul său telefon, nesecurizat, un Samsung, președintele Trump trimite acum faimoasele sale mesaje de pe un iPhone. După toate probabilitățile, Donald Trump ar fi trecut de la android la IOS în luna martie.

LATER EDIT: După conferința de presă comună Donald Trump – Klaus Iohannis, am avea practic pe cineva care să confirme informațiile de mai sus. În cazul în care, firește, președintele american și-a scos telefonul pe parcursul bilateralei 🙂

donald trump

The Daily Beast: angajați de Facebook ca să nu vezi videouri pe care nu trebuie să le vezi

facebook-388078_1920

Se numește „commercial content moderation”, iar moderatorul de conținut comercial are una dintre cele mai ingrate joburi din lume, dacă nu chiar cea mai neplăcută: Facebook suplimentează cu 3.000 de oameni forțele deja existente pe frontul de luptă împotriva conținutului video care a fost raportat din varii motive. Practic, acești se vor uita toată ziua la conținut video traumatizant, cel pe care nu trebuie să-l vezi și tu pe fluxul tău. The Daily Beast îl citează pe un purtător de cuvânt de la Facebook, conform căruia compania are un program prin care li se asigură monitorilor de conținut video asistență psihologică de specialitate.

„The Washington Post”: adevăratul inventator al rețelelor sociale a fost Morse

Codul MorseSursele care îi pomenesc pe cei care au inventat rețelele de socializare se înșală, constată „The Washington Post”, continuând: „Istoria rețelelor de socializare a început cu mai multe secole în urmă, mai précis pe 2 mai 1844, când Samuel F. B. Morse, un pictor devenit inventator, a trimis un mesaj de la Washington la Baltimore. „WP” chiar simulează primul mesaj transmis în alfabetul Morse, care dacă ar fi trimis pe Twitter azi ar arăta așa: „Samuel F. B. Morse @MorsePaintsandInvents: ce lucruri mărețe a făcut Dumnezeu”. Conform sursei citate, operatorii cu puncte și linii stăteau de vorbă în „rețea” și aveau și prescurtări în genul celor pe care le știi, OMG sau LOL. Astfel, ei transmiteau G M (good morning, bună dimineața) ori S F D (stop for dinner, m-am oprit pentru cină).

Fotografii: PIXABAY

@ Rubrica REVISTA PRESEI este prezentată de IQOS, un dispozitiv pentru fumătorii adulți pe care îl utilizez de câteva luni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

12 + nineteen =