„100 de români care mă inspiră” e un proiect personal, care marchează Centenarul Unirii. N-are nimic festivist în sine și nu e asociat niciunei celebrări a statului sau vreunei campanii – e, pur și simplu, alegerea mea de a prezenta oameni speciali din țara în care, ei bine, am ales să trăiesc. 
Veți găsi în această rubrică, zilnic, până pe 1 decembrie 2018, niște oameni care mă inspiră și cărora le-am pus același set de întrebări. La final, acest mozaic uman va recompune, într-un fel, și țara care mă reprezintă.

Mike Godoroja, unul dintre cei mai influenți muzicieni din România, e un spirit albastru care ne răsfață simțirea. Însuflețirea cu care povestește despre uriașii de care s-a apropiat, de la Florian Lungu și Moțu Pittiș la Ray Charles, e o sursă fecundă de inspirație, iar muzica trupei sale, Mike Godoroja & The Blue Spirit – o bucurie.

Ce i-ai spune despre tine cuiva care nu te cunoaște?
Dacă doresc să mă cunoască, atunci aș propune să folosim limbajul ochilor, iar dacă nu doresc să mă cunoască, atunci i-aș zâmbi.

Care este persoana cea mai apropiată de tine?
Sunt mai multe persoane… părinții, copiii și soția mea.

Cine ți-a făcut cel mai mare bine? Dar tu cui i-ai făcut cel mai mare bine?
Dacă vorbim de un bine profesional, atunci Florian Lungu este persoana căreia îi datorez aproape totul în cariera mea, iar dacă vorbim de viața personală, atunci e bunica din partea tatălui meu, care mi-a vorbit de Dumnezeu.

Dacă ar fi să alegi un episod din viața ta de până acum pe care să-l povestești nepoților la bătrânețe, care ar fi?
Întâlnirea cu Ray Charles în camera lui de hotel de la Brașov, cu ocazia Cerbului de Aur din 1994. Eu l-am adus pe Ray Charles în România, iar cele două ore petrecute cu el sunt în memoria mea secundă cu secundă, prezente și neștirbite de uitare și mereu sursă de inspirație pentru mine. Acele două ore au fost pentru mine lecția de muzică, de showbiz, momentul de istorie trăită personal, răspunsul la întrebări esențiale. Toate acestea, de necomparat cu alte experiențe din viața mea.

Un moment în care ai simțit că s-a prăbușit lumea peste tine și cum l-ai depășit?
Atunci când s-a dus Florian Pittiș și când am realizat că viața mea e doar o trecere.

Despre ce moment din istoria României i-ai povesti unui străin și de ce?
I-aș povesti depre Constantin Brâncoveanu, despre martiriul lui, care a însemnat un act înălțător nu numai pentru România, dar mai ales pentru o întreagă Europă la porțile căreia noi am stat.

În ce loc din România ți-ai petrece un weekend cu persoana cea mai dragă?
La Cheile Grădiștei și umblându-mi pașii prin Defileul Zărneștilor.

Ultima dată când te-ai simțit bine că ești român.
La ultimul concert aniversar al lui Johnny Răducanu, când acest mare artist m-a făcut să mă simt precum fratele lui, de altfel o întreagă sală a avut sentimentul unei familii reunite.

Ultima dată când te-ai simțit stânjenit că ești român.

Niciodată. Pentru mine România este familia mea, prietenii mei, Florian Lungu, Johnny Răducanu, Moțu Pittiș… nu am de ce să fiu stânjenit.

De ce trăiești în România? Te-ai gândit vreodată serios să pleci?
De ce trăiesc în România? E o întrebare care nu poate avea răspuns. Dacă m-am gândit să plec, da, m-am gândit cu niște ani în urmă și atunci mi-am dat seama că nu am vocație de emigrant. Îmi place aici, îmi place limba română, îmi plac savarinele, îmi place Delta Dunării, îmi plac prietenii mei… nu am de ce să emigrez. Politicienii și mai ales acțiunile lor nu îmi pot lua aceste bucurii, dar îmi oferă multe frustări.

Ce faci de 1 decembrie de obicei? Sau un 1 decembrie pe care nu-l poți uita.
De 1 Decembrie îmi pun un album cu Johnny Răducanu, e ziua lui de naștre și este unul dintre numeroasele motive de renaștere a noastră ca români.
Foto: Narcis Pop

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty − five =