„100 de români care mă inspiră” e un proiect personal, care marchează Centenarul Unirii. N-are nimic festivist în sine și nu e asociat niciunei celebrări a statului sau vreunei campanii – e, pur și simplu, alegerea mea de a prezenta oameni speciali din țara în care, ei bine, am ales să trăiesc. 
Veți găsi în această rubrică, zilnic, până pe 1 decembrie 2018, niște oameni care mă inspiră și cărora le-am pus același set de întrebări. La final, acest mozaic uman va recompune, într-un fel, și țara care mă reprezintă.

Paula Herlo e o campioană a binelui și, în același timp, o jurnalistă necruțătoare. Pentru contribuția sa la presa de investigație, o specie din păcate pe cale de dispariție la noi, Paula Herlo ar merita nu doar aplauze în picioare, ci și un răspuns din partea țării căreia îi declară duminical „România, te iubesc!”: „Știu, și eu pe tine, Paula”.

Ce i-ai spune despre tine cuiva care nu te cunoaște?
Că am mai mult umor decât las să se vadă la televizor. Că sunt un prieten devotat și că în ultima vreme îmi place să spun cu voce tare #noifacemunspital!

Care este persoana cea mai apropiată de tine?
Mama.

Cine ți-a făcut cel mai mare bine? Dar tu cui i-ai făcut cel mai mare bine?
Directorul stației PRO TV Arad, Bogdan Alupei, care a avut curajul să angajeze la PRO TV o studentă la confecții, care făcea eforturi să își dea seama pe ce lume trăiește. Îmi amintesc că am vorbit cu el despre asta după mulți ani și l-am întrebat ce a fost în capul lui, iar el mi-a spus că a știut de la prima discuție că aveam un soi de curiozitate și tenacitate, calități obligatorii unui jurnalist.
Îmi place să cred că sunt mai mulți oameni cărora le-am făcut bine! Poate zecile de copii adoptați după campania Vreau și eu părinții mei sau bolnavii de leucemie care au primit celule stem de la un donator neînrudit datorită Registrului Donatorilor înființat în urma campaniei pe care am făcut-o la știrile PRO TV – Avem viața în sânge!

Dacă ar fi să alegi un episod din viața ta de până acum pe care să-l povestești nepoților la bătrânețe, care ar fi?
Le-aș povesti cum bunica lor alerga ca o bezmetică după politicieni ca să îi întrebe de la obraz: Pe ce mama naibii cheltuiesc toți banii pe care ni-i iau lunar din portofel?! Aș veni și cu exemple concrete, că așa face orice jurnalist ajuns la pensie, intră în tot felul de detalii inutile. Mi-i și imaginez stând pe device-urile lor ultimul răcnet, iar eu vorbind singură, uitându-mă pierdut pe geam. 🙂

Un moment în care ai simțit că s-a prăbușit lumea peste tine și cum l-ai depășit?
Când a murit bunicul meu, iar momentul probabil că nu l-am depășit niciodată.

Despre ce moment din istoria României i-ai povesti unui străin și de ce?
Despre Revoluția din 1989 pe care am trăit-o cu intensitatea copilului suficient de mare ca să își dea seama că asista la prăbușirea celui mai negru coșmar pe care l-a trăit România vreodată. Pentru mine Revoluția are gust de ananas pentru că eram la bunicii mei când a început și, într-una din zilele de ianuarie 1990, au primit un pachet de la ajutoare în care se afla, printre altele, un compot de ananas. Era pentru prima dată când gustam dintr-un fruct despre care nu citisem nici măcar în cărți.

În ce loc din România ți-ai petrece un weekend cu persoana cea mai dragă?
Pe plaja de la Tuzla.

Ultima dată când te-ai simțit bine că ești româncă.
Acum, la referendum.

Ultima dată când te-ai simțit stânjenită că ești româncă.
Tot la referendum.

De ce trăiești în România? Te-ai gândit vreodată serios să pleci?
Nu m-am gândit niciodată să plec, pentru că probabil România este locul în care eu pot să îmi ating potențialul maxim în tot ce însemn eu ca om.

Ce faci de 1 decembrie de obicei? Sau un 1 decembrie pe care nu-l poți uita.
De 1 decembrie mă distrez la cea mai mare petrecere PRO TV, după o perioadă foarte lungă și grea în care punem în pagină poveștile românilor care ne fac să spunem România, te iubesc!.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × 1 =