Soții Virgil și Valeria Ogășanu sunt sclipitori în „Pe lacul auriu”, premiera de la Teatrul Bulandra

Piesa „Pe lacul auriu”, care a avut premiera la Teatrul Bulandra spre finalul actualei stagiuni, în regia venerabilului Dinu Cernescu (marele om de teatru merge pe 82 de ani), e o melodramă de familie care merge direct la sufletul publicului.

De o simplitate aproape sfidătoare la adresa montărilor de azi, piesa intră în siajul ecranizării omonime după textul lui Ernest Thompson: „On Golden Pond” ajungea, în 1981, pe ecrane alături de filme de aventuri din seria James Bond sau Indiana Jones, polițiste („Poștașul sună întotdeauna de două ori”), toate, cu imens succes la public. Și totuși, o peliculă despre micile întâmplări ale unei familii americane nici prea-prea, nici foarte-foarte, cu accent pe un cuplu în etate care nu face nimic ieșit din comun, avea să devină filmul anului.

Aidoma, montarea de la Bulandra nu intră în competiție cu starurile stagiunii și nici nu și-a propus așa ceva. Se deosebește însă considerabil de celelalte piese – vom vedea ceva mai jos prin ce. Până atunci, încă o comparație cu faimosul film, primul și ultimul în care au jucat împreună Henry Fonda și Katharine Hepburn. O recenzie a producției americane zice așa: „sunt puține lucruri din Pe lacul auriu care să nu fie previzibile de la început, dar filmul e binecuvântat de forța starurilor, de farmec și de sentimentul cinstit că oricine din public e dispus să treacă peste clișee”.

În piesa de la Bulandra se întâmplă la fel: avem o distribuție stelară – cine i-ar mai fi văzut pe soții Virgil și Valeria Ogășanu din nou pe scenă?! –, iar publicul, cel puțin cel de la premieră, cunoaște întregul context. Și aici ajungem la motivele pentru care spectacolul e altfel decât ce se joacă în prezent. Pentru simplificare, le notez succint.

  • publicul de la Bulandra a văzut filmul și poate aprecia ce înseamnă o familie de mari actori care interpretează  un text chiar despre o familie: Henry și Jane Fonda în film, Virgil și Valeria Ogășanu în piesă.
  • pentru Virgil Ogășanu, care joacă de 52 de ani la Bulandra, revenirea pe scenă e un eveniment în sine; iar posibilitatea de a juca alături de Vali Ogășanu merită prețuită cu atât mai mult și aproape că pune pe un plan secundar povestea destul de liniară despre bătrânețe, despre moarte, despre reconciliere.
Virgil Ogășanu, în „Pe lacul auriu”
Virgil Ogășanu, în „Pe lacul auriu”
  • doar gândiți-vă că Radu Beligan, care a tradus textul alături de Liviu Dorneanu, fusese membru în comisia care l-a examinat pe Ogășanu când acesta a intrat la teatru: alt detaliu ce conferă forță jocului impecabil al actorului care face luna aceasta 77 de ani. Poate amintindu-și de examenul cu pricina, Ogășanu înnobilează rolul cu o prestație impecabilă. Căutătura sceptică, sarcasmul rostirii, un anume fel de a fi morocănos fac din personajul său unul de antologie. Iar Valeria Ogășanu e de-a dreptul șarmantă întruchipând un personaj pe care orice familie și l-ar dori.
  • secvența de dans dintre Tom și Kate e cu totul memorabilă: nu agilitatea lui Virgil și a Valeriei Ogășanu stârnesc ropote de aplauze, ci felul autentic și elegant în care se mișcă. Stilul nu are de-a face cu vârsta, există sau ba.
  • regizorul Dinu Cernescu izbutește să insufle întregii distribuții spiritul de familie din piesă, iar Lucian Ifrim, Ana Ioana Macaria și deliciosul puști Alin Potop se integrează excelent.

În timp ce urmăream spectacolul, mă gândeam că, în momentul în care li s-a propus să joace în această piesă, e posibil ca Virgil și Valeria Ogășanu să fi comparat casa de vacanță de lângă lacul auriu (în film a fost folosită o reședință particulară, de pe malul lacului Squam din New Hampshire, azi poate fi închiriată) cu propria lor locuință sezonieră, în care locuiesc pe timpul verii.

Fie că au făcut-o sau ba, faptul că soții Ogășanu se pun în slujba publicului la o etate înaintată e cu totul admirabil. Să-ți petreci două ceasuri „Pe lacul auriu” al familiei Ogășanu din spectacolul de la Bulandra e un privilegiu. Mă bucur că am văzut spectacolul.

1 COMENTARIU

  1. Inca o dovada ca varsta este doar un numar !! Ea a facut ravagii pe fetele acestor doi actori , dar TALENTUL LOR ACTORICESC ACOPERA FIZIONOMIA !! Cand ai talent el acopera restul !! daca incep cu o enumerare a unor astfel de oameni….. nu am loc , pe ecran !!! CULMEA ESTE CA UNII ACTORI AJUNG LA BATRANETE CEEA CE NU AU FOST IN TINERETE ( ASPECT/JOC/CULTURA ARTISTICA ) DAR DIN URMA CE VINE ??? IATA INCA O DEMONSTRATIE ” EX CATEDRA ” !!! DA ! UNII AU FOST ACTORI / ALTII AU FACUT PE ACTORII . FARA A FI VREODATA ACTORI/ UNII NICI-NICI !!! Daca I.L.CARAGIALE /mai exista?? / profule, ia-ti invataceii si du-i la astfel de spectacole !! RESTUL POTI SA TACI !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 4 =