Generalizez fără să greșesc prea tare: ați văzut toți girafele de pe Facebook și v-ați bătut capul cu ghicitoarea la care, dacă ratai răspunsul, trebuia să îți schimbi poza de profil pentru trei zile și să pui nostimul animal cu gât foarte lung pe rețeaua de socializare. Eu însumi mi-am schimbat poza o seară – prietena mea a observat pe simonatache.ro fenomenul, am greșit răspunsul și asta a fost.

Din capul locului o felicit pe Simona, pentru flerul jurnalistic, dar și feminin (ceea ce e ceva inefabil, prin urmare greu de descris), cu care a propagat povestea în mediul virtual de la noi, ajungând un viral extrem de apreciat. A văzut povestea, a intuit potențialul, a răspândit-o – așa trebuie procedat! Încă o lecție de la deja un veteran al mediului online de la noi – pe prima mi-o dăduse când a acceptat să răspundă la chestionarul Oameni faini, dar, dându-și seama că genul acesta de întrebări simple îi atrag pe oameni, mi-a cerut voie să le adreseze și cititorilor săi. A făcut-o și i-a ieșit briliant, toată lumea s-a prins în joc, ceea ce probabil că trebuia să fac și eu (deși, fiind la început, e limpede că mai e nevoie de timp ca să fiu urmărit de atâția oameni, precum Simona).

Buna, aceasta e povestea din România. Povestea mondială a început, după cum scrie Susanna Speier pe the Daily Beast, pe 26 octombrie, adică sâmbăta trecută, când Andrew Sturgnell, stabilit în Thailanda și care lucrează la o televiziune online din Noua Zeelandă, a văzut o ghicitoare pe peretele unui fost coleg de liceu. Pedeapsa dacă nu ghiceai era să îți pui o girafă la poza de profil. Apoi s-a transformat într-o pagină, The Giraffe Riddle Facebook Page, ulterior, într-un fenomen mondial. Incredibil, Scott Kleinberg de la The Chicago Tribune a considerat că e valabil și un al doilea răspuns, respectiv ochii, pe lângă ușă.

Cum se explică succesul mondial? Tocmai prin simplitatea demersului, deși faptul că ghicitoarea e postată noapte îngreunează un pic aflarea răspunsului. Iar combinația șaradă-animăluț-fotografie-facebook-niciun efort e dezarmantă!

Dar să nu vă mai plictisesc! Noua ghicitoare se pune azi, pe pagina http://thegreatgiraffechallenge.com/, în câteva ore! Spor!

UPDATE

15:10. După o spectaculoasă numărătoare inversă și suspiciuni la nivel mondial că de fapt jocul girafei de pe Facebook ar fi invenția unor hackeri, promisiunea Marii Girafe nu s-a ținut azi, fix la ora promisă, 15.00 (ora României). Pe site-ul oficial, a apărut mesajul The Great Giraffe will be back soon with a new riddle. Fiindcă nu-mi plac girafele nepunctuale, cedez lupta!

Articolul din The Daily Beast

Video. Cum a inceput joaca de-a girafa pe Facebook

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two + twenty =