Pentru a ajunge ceea ce e astăzi cascada Bigăr  –  un monument natural de o neasemuită frumusețe, aflat în România și cunoscut în întreaga lume – a fost nevoie de legendă, de faimă și de amenajare. De fapt, sunt trei povești, mai vechi sau mai noi, pe care vreau să vi le spun, deoarece am avut ocazia să le aflu săptămâna aceasta, când am fost în Valea Minișului din Caraș-Severin, undeva la jumătatea distanței dintre Anina și Bozovici.

1. Legenda despre cea mai frumoasă cascadă

A fost odată ca niciodată, pe vremea în care poveștile transmise din gură în gură țineau loc de internet, o cădere de apă, bine ascunsă de ochii oamenilor. Șepuia prin pădure și se tranforma într-un miraculos izvor de sub o stâncă. Transcriu legenda, așa cum am aflat-o: demult, trăia pe meleagurile mirifice ale Văii Almăjene o familie de țărani gospodari, a căror singură amărăciune era lipsa unui urmaș, care să le ducă numele mai departe. Într-o noapte, femeii i se arătă în vis o vrăjitoare, care îi spuse că doar dacă va bea de la izvorul de sub stâncă, va naște o fată căreia, însă, nu-i va fi îngăduit niciodată să se îndrăgostească, dacă va dori să trăiască. Femeia merse la izvor și bău apă. Nu după multă vreme, așa cum i se promisese în vis, născu o fetiță.

Cu privirea ei, copila fermeca orice ființă omenească ce-i stătea prin preajmă, iar mai târziu deveni o fecioară râvnită de toți flăcăii ținutului. Dar inima ei tânjea după un singur flăcău, al cărui nume era Bigăr.

Simțind primejdia morții, tatăl fetei o închise în grota de deasupra izvorului dintre lumi. Strigătele de disperare ale fecioarei fură auzite de vrăjitoare, care îi șopti: „Singurul lucru pe care pot să-l fac pentru tine este să-ți transform părul într-o cascadă pe care vor aluneca lacrimile tale. Vuietul cascadei îl va aduce pe cel pe care-l iubești aproape de tine, dar niciodată nu veți putea trăi împreună în această lume. El va trebui să moară înecat în lacrimile tale și tu vei muri odată cu el, spre a renaște apoi, în cealaltă lume, în Tărâmul Regăsirii Dorului.”

Toate se petrecură întocmai cum le sortise vrăjitoarea, iar cascada rămase mărturie a iubirii celor doi tineri, care ne arată că dragostea înseamnă fericire și sacrificiu deopotrivă.

2. Faima de cea mai frumoasă cascadă

Căderea de apă din zona Cheilor Nerei capătă o nescontată celebritate în 2013, când The World Geography o include într-un top al celor mai frumoase cascade din lume. Bigăr e plasată chiar pe locul 1, autorii articolului subliniind unicitatea cascadei, precum și faptul că e dispusă pe paralela 45. În epoca internetului, vestea se răspândește cu repeziciune, o mulțime de oameni, printre care și destui români care fuseseră neatenți la lecția de geografie, află de existența acestei minuni naturale.

În același timp, câțiva angajați Coca-Cola HBC din fabrica de la Timișoara fac o drumeție pe cont propriu la cascada Bigăr, pentru a vedea cu ochii lor motivul pentru care această cădere de apă a impresionat atât de multă lume. Așa cum se întâmplă adesea în viață, realitatea de la fața locului e un pic diferită. Da, cascada e deosebit de frumoasă, dar accesul în zonă e riscant – trebuie să fii cascador ca să cobori râpa și să poți fotografia ca lumea izvorul de sub stâncă. Oamenii se întorc la serviciu și își povestesc experiența. Așa se naște decizia de a fi amenajată această zonă, pentru a deveni accesibilă turiștilor, care o vor putea vizita în siguranță deplină.

3. Cum a fost amenajată cea mai frumoasă cascadă

Patru ani mai târziu și după încheierea unui proiect de amenajare în care au intrat fonduri de circa 140.000 de euro, cascada Bigăr întâmpină într-un cadru feeric, la sfârșitul lunii mai, un grup de presă, autorități locale, centrale și oameni care au pus umărul la refacerea zonei.

Grupul de presă prezent joi , 25 mai, la Bigăr
Grupul de presă prezent joi , 25 mai, la Bigăr

Copleșită de emoție, Irina Ionescu, Public Affairs & Communications Manager Coca-Cola HBC România, ia microfonul.

????????????????????????????????????
Irina Ionescu, Coca-Cola HBC România

O cunosc de când a fost lansată cartea „După Noi. În Țara Dornelor” – și refacerea cascadei Bigăr e un proiect al platformei de sustenabilitate DupăNoi.ro – și o ascult cu plăcere cum deapănă povestea unei uimitoare transformări: „În România sunt atât de multe comori, locuri unice, cum este cascada Bigăr, care au nevoie de noi să le protejăm și să le ducem povestea mai departe. Faptul că ideea a plecat de la colegii noștri din Timișoara ne bucură și este încă o dovadă a promisiunii companiei noastre, aceea că suntem mereu atenți la ceea ce lăsăm după noi. Un proiect de suflet pentru echipa Coca-Cola HBC România, un proiect în care am crezut și ne-am implicat cu entuziasm de la început – trebuie să fii la baza cascadei pentru a fi cucerit de frumusețea și unicitatea ei. Am alocat mult timp, energie și resurse, și iată-ne ajunși la final. În cazul de față însă, finalul coincide cu începutul – este ca și cum povestea cascadei reîncepe cu dreptul. Suntem onorați că am putut să contribuim pentru ca povestea cascadei Bigăr să cucerească mai ușor cât mai mulți oameni”.

Avem ocazia de a o asculta și pe Teia Ciulacu, președinta Asociației ViitorPlus, organizația non-guvernamentală care s-a implicat încă de la început și a supervizat toate etapele – consultare, proiectare, avizare și execuție.

????????????????????????????????????
Teia Ciulacu, președinta Asociației ViitorPlus

Concret, ce s-a făcut la Bigăr? Spicuiesc din principalele lucrări de reabilitare:

  • A fost amenajat un traseu pietonal între parcare şi intrarea în Parcul Naţional, de-a lungul DN 57B;
  • A fost amenajat un drum de acces de la intrarea în Parc şi a fost construită o platformă care facilitează accesul la baza cascadei;
  • Au fost amenajate spații și poteci între cascadă și izvor și a fost realizată o trecere către Grota Bigăr, aflată în apropierea cascadei;
  • Zona a fost dotată cu panouri informative, pubele ecologice, marcaje de atenţionare și locuri de repaus.
????????????????????????????????????
Noua platformă de acces la cea mai frumoasă cascadă din România, Bigăr

Cu aceste povești în tolbă, ne facem selfie-uri cu cascada și plecăm spre București, cu promisunea că vom reveni în acest loc special, dar și cu convingerea că după noi va rămâne ceva trainic și frumos. De acum, părul pe care curg lacrimile unei fete îndrăgostite, inițiativa unor oameni simpli de a schimba ceva în țara lor și un exemplu fericit de parteneriat între organizații publice, private și un ONG sunt, toate, părți ale unei povești pe care s-o spunem mai departe, despre cea mai frumoasă cascadă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three + 8 =