„Julieta: dar cel ce n-a luat parte la serbare și n-a dansat? Doica: nu-l știu, cu-adevărat. Julieta: te rog să-l afli (doica pleacă). Dacă-i însurat, mormântul îmi va fi, neapărat, și patul de mireasă. Doica (revine): un curtean desăvârșit; Romeo. Dar dușman al nostru, înfocat, căci face parte din neamul lui Montecchio. E foarte frumos și-i este singurul fecior. Julieta (aparte): o, Doamne, Doamne. Singurul meu dor s-a înălțat din cuvenita ură! Nici nu l-am cunoscut de timpuriu și-acuma îl cunosc, dar prea târziu. Trist zorile iubirii începură! Căci vai! Sunt osândită să-l iubesc pe cel ce sunt datoare să-l urăsc. Doica (trage cu urechea): ce tot vorbești în șoaptă? Julieta: E un stih pe care mi l-a spus un dansator.”

Ați recunoscut, pesemne, pasajul din „Romeo și Julieta” al marelui Will. Nu știu dacă va figura în spectacolul de sâmbătă, întrucât Gigi Căciuleanu a fost plecat la un workshop, undeva prin Filipine, și nu l-am mai văzut de la spectacolul său de la Teatrul Mic. Știu însă sigur că un dansator ne va spune mai multe stihuri cu ocazia premierei de la Teatrul Național București, „Folia, Shakespeare & Co” de Gigi Căciuleanu. Astfel, sâmbătă, 23 aprilie, de la ora 20.00, un nou spectacol va intra în repertoriul curent de la Sala Studio a Teatrului Naţional “I. L. Caragiale” din Bucureşti – „Folia, Shakespeare & Co” prezentat de „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company”.

„Spectacolul se înscrie între cele mai importante evenimente de gen, în contextul în care, anul acesta, în întreaga lume au loc manifestări dedicate comemorării a 400 de ani de la moartea lui William Shakespeare”, precizează Ion Caramitru, desemnat, de Consiliul Britanic, ambasador cultural Shakespeare în România.

În acest show, Gigi Căciuleanu a pornit de la observația lui Victor Hugo: „El scria pe foi volante precum aproape toți poeții de altfel…” (Victor Hugo, About Shakespeare, §III-VIII). „Aceste rânduri m-au îndreptățit să-mi imaginez că acele foi volante ar fi fost împrăștiate de vânt. Și mi-au dat apoi curajul de a alege din acest vârtej prinzând din zbor câte una din prețioasele foi. Ca să mă opresc pe una sau alta din replicile unuia sau altuia dintre personaje, pentru a organiza această dezordine, într-un tot diferit, imaginar si histrionic, pentru care Bufonul – Shakespeare nu mi-ar fi, sper din suflet!, purtat pică. Înțelegând că nu am făcut-o din irespect ci dimpotrivă, cu mare dragoste și nețărmuită admirație.
Spre deosebire de punerea în scenă a unei anume piese, în „Folia, Shakespeare & Co” nu m-am concentrat cu predilecție pe una sau alta din textele lui Shakespeare, ci m-am inspirat liber din lumea acestora.
Dacă la Shakespeare, toți nu sunt nebuni, cu toții sunt însă purtați într-o măsură mai mare sau mai mică de un vânt de «folie». În aceste oglinzi deformante, lucrurile se inversează. Nebunii devin întelepți, iar întelepții nu-și mai dau seama cât de smintiți sunt.
Recitindu-i piesele, am impresia că ceea ce Demiurgul binevoiește să ne arate nu este decât un fel de fațadă amăgitoare sub care mișună un șir nesfârșit de monștri. Se râde însă mult, pentru că de fapt toate nu sunt altceva decât savante bufonerii, piruete ale spiritului, clovnerii ale inteligenței…
Cu Folia, ceea ce m-a interesat a fost să „zgândăr” aceasta fațadă bufonească. Bineînțeles că explorarea s-ar putea extinde la nesfârșit, continuată nu numai de artiști ci și de public. La această reflecție personală, odată cu vizionarea Foliei mele, îl invit, cu toată smerenia, pe spectator
.”, spune Gigi Căciuleanu.

Cert este că abia aștept această premieră de la TNB și să văd cum Căciuleanu se întâlnește cu Shakespeare!

Regia: Gigi Căciuleanu
Asistent coregrafie: Lelia Marcu – Vladu
Scenografie: Corina Grămoşteanu
Muzica: Paul Ilea
Light design: Cristian Petru Simon
Cântece: Paul Ilea, Adrian Nour

Spectacolul este o producție a Fundației Art Production cu sprijnul Teatrului Național București şi a Centrului de Cercetare și Creație Teatrală „Ion Sava”. Sponsor al „Gigi Căciuleanu Romania Dance Company” – JTI.

Biletele se pot procura de la Agenția de bilete a TNB, telefon 021.314.71.71, și online.

afis Folia_web_1200x1600px

Dacă vi s-a părut interesant acest text, găsiți alte link-uri către blogul meu și pe Facebook horiaghibutiu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

2 + fifteen =