m-42

După ce toamna trecută am fost în Grecia, la Samos și la Atena, prilej cu care am devenit Academician Metaxa cu diplomă, săptămâna aceasta m-am reîntâlnit, de această dată la București, cu Constantinos Raptis, stăpânul aromelor de la Metaxa, tăria Numărul 1 în Global Duty Free. Și, în pofida faptului că naționalele noastre de fotbal se vor confrunta la barajul pentru Campionatul Mondial, întâlnirea a fost una amicală!

Scriam atunci despre Constantinos Raptis, al 5-lea Metaxa Master din istorie, că lucrează de peste un sfert de veac la această casă de producție. Devotamentul său pentru Metaxa datează din urmă cu peste 25 de ani, când, sosit de pe băncile Universității din Atena (unde se specializase în chimie și în oenologie) s-a angajat la Casa care duce mai departe, din 1888 încoace, valorile lui Spyros Metaxa. În calitate de Metaxa Master, este nu doar singurul care știe secretul combinării distilatului cu plante aromatice. Nu e doar cel care alege cu propriile mâini petalele de trandafir. E, mai presus de toate, singurul care știe și a gustat ce se găsește în butoaiele originale Nr. 1, 2, 3 și 4 Metaxa, cele ale familiei fondatoare. Și are, ca prerogative, și rarul privilegiu de a realiza băuturi care sunt rodul amestecării aromelor în stil personal – Costas Raptis este cel care a realizat, practic, băuturi exclusiviste ce pot fi savurate de magnați și lideri politici de pe toate meridianele.

Toamna asta, la București, i-am smuls lui Costas Raptis și o mărturisire, legată de produsul său favorit. Ca orice „părinte“, Metaxa Masterul a precizat că e cel mai legat afectiv de ultimul „copil“, Metaxa de 12 stele. A urmat o degustare, pe parcursul căreia mi-am reobișnuit papilele gustative cu distilatele fine, savoarea strugurilor Muscat, tăria dată de un extract de vin învechit în butoaie de stejar, mixtura din plante aromatice, parfumul unor petale de trandafir din Peloponezul de Nord culese la început de iunie – pe scurt, cu gustul și aromele inconfundabile ale licorilor create de Raptis. Acestea sunt băuturile care până în 1937 au intrat în categoria coniacuri, până în 1987 li s-a zis brandy, iar de atunci sunt cunoscute, simplu, drept Metaxa.

Reporterul, alături de Metaxa Master
Reporterul, alături de Metaxa Master
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 3 =