Te-ai obișnuit să citești știrile de presă pe Facebook, pentru că e plictisitor să intri direct pe paginile de Internet ale ziarelor? Super! Îndemn însă la un strop de scepticism. Deoarece, așa cum nu tot ce zboară se mănâncă, nici tot ce apare pe Net, fie și un conținut girat de mijloace de informare credibile, nu e sigur că e adevărat.

Aceasta e o mică demonstrație despre modul în care rețeaua de socializare care ne-a împrietenit pe toți expune presa la farse.

Fără nicio restricție, oricine poate distribui orice link de presă de pe lumea asta. Până aici, totul bine, frumos, democratic și gratuit. Problemele se ivesc în momentul în care descoperi că alături de link-ul cu pricina, din 2011 încoace, poți edita atât titlul, cât și subtitlul, iar apoi să distribui scornelile tale alături de link-ul original.

Eu am luat o știre din Cancan (vezi captura) și i-am adăugat ce m-a tăiat capul. Puteam să copiez un link de pe Mediafax, al știrii cu titlul „Iohannis și Isărescu participă la un eveniment aniversar dedicat Regelui Ferdinand, la BNR”, și să îl distribui cu mesajul „Președintele și guvernatorul au jucat șeptică americană în sediul Băncii Centrale”. Sigur că link-ul te duce la știrea corectă, dar câți dintre noi avem răbdare să mai deschidem un link, când oricum citim totul în diagonală pe Internet? Nu e evident că se pot perpetua astfel niște farse grosolane, care se repercutează asupra unor mijloace de informare care chiar n-au nicio vină și nici vreun control?

E grotesc și e departe de a fi singurul lucru grotesc din această liberalizare a circulației informațiilor în era digitală. Vestea bună este că cineva de la Huffington Post a prins pe cineva de la Facebook, iar gigantica rețea ia în considerare eliminarea cestei anomalii. http://www.huffingtonpost.com/2015/07/13/facebook-update_n_7753468.html

Și uite așa, Facebook va salva presa de la ridicol. Sau nu?

PS Pentru binele mijloacelor de informare în masă, vă rugăm nu faceți acest experiment pe laptop-ul, tableta sau telefonul vostru. Sau măcar nu distribuiți! Mulțumim anticipat!

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

nine + ten =