„100 de români care mă inspiră” e un proiect personal, care marchează Centenarul Unirii. N-are nimic festivist în sine și nu e asociat niciunei celebrări a statului sau vreunei campanii – e, pur și simplu, alegerea mea de a prezenta oameni speciali din țara în care, ei bine, am ales să trăiesc.
Veți găsi în această rubrică, zilnic, până pe 1 decembrie 2018, niște oameni care mă inspiră și cărora le-am pus același set de întrebări. La final, acest mozaic uman va recompune, într-un fel, și țara care mă reprezintă.

Robert Diaconeasa e un excelent influencer. Zic asta nu doar pentru că e creativ, original, debordant, funny. Ci pentru că, înainte de a influența publicul online, DaddyCool a fost jurnalist, de la o vârstă fragedă. Iar asta, adică știința de a fi relevant, responsabil și riguros, nu se uită.

Ce i-ai spune despre tine cuiva care nu te cunoaște?
Salutare! Sunt Robert Diaconeasa, un băiat simplu, cu aspirații mari, care vrea să facă lumea din jurul lui un loc un pic mai bun. Sunt îndrăgostit de oameni, sunt curios, autodidact și cred foarte tare în instinct. Sfătuiesc oamenii să și-l urmeze pentru că s-ar putea să aibă parte de surprize foarte frumoase. Altfel, sunt băiatul acela din online care ajută copiii din medii defavorizate. DaddyCool mi se mai spune. 🙂

Care este persoana cea mai apropiată de tine?
Soția mea, Ana Novic. Nici dacă făceam cerere specială, nu primeam lângă mine un om mai potrivit. Suntem artiști amândoi și încercăm să schimbăm mentalități în jurul nostru. Ea, prin intermediul creațiilor ei, fiind creatoare de modă, eu prin acțiunile caritabile. Ana este o mare luptătoare pentru protecția mediului și folosește doar materiale naturale, eu militez pentru protecția copiilor cu potențial, veniți din medii defavorizate. Împreună facem o echipă foarte bună și, spun eu, putem muta munții din loc. În cei 6 ani de când suntem împreună am făcut o mulțime de lucruri tare frumoase. 🙂

Cine ți-a făcut cel mai mare bine? Dar tu cui i-ai făcut cel mai mare bine?
Ana, soția mea, mi-a făcut cel mai mare bine, ajutându-mă să mă descopăr mai tare și să fiu conștient de potențialul pe care îl am. În plus, cel mai mare cadou pe care mi l-a făcut este fiica noastră, Ingrid. Pentru care cuvintele nu sunt de ajuns ca să o pot descrie. Eu cred că fac des bine oamenilor din jur. Nu știu cui i-am făcut cel mai mare bine, dar pot să îți spun că am rămas super impresionat atunci când beneficiara unui ajutor de-al meu a călătorit peste 500 de kilometri doar ca să-mi mulțumească personal. Îi donasem 5000 de euro prin intermediul proiectului meu caritabil, „Amintiri din copilărie”, iar cu ajutorul acelor bani doi dintre copiii săi au mers la Campionatul Mondial de Karate din anul 2017. Și au revenit acasă cu locuri pe podium. 🙂 Atunci când m-a cunoscut și personal, doamna Simona mi-a spus încă o dată că nici nu-mi închipui în ce fel am schimbat viața familiei sale. Vezi tu, gesturi de genul mă fac să merg mai departe în acest drum pe care mi l-am ales, chiar dacă e unul cu multe uși închise în față.

Dacă ar fi să alegi un episod din viața ta de până acum pe care să-l povestești nepoților la bătrânețe, care ar fi?
Cred că întregul parcurs pe care l-am avut până acum ar fi de povestit nepoților. Consider că toate experiențele prin care am trecut au caracter motivațional și sper să îmi inspire și nepoții să lupte pentru ceea ce își doresc, indiferent de cât de anevoios e drumul.

Un moment în care ai simțit că s-a prăbușit lumea peste tine și cum l-ai depășit?
Din fericire, nu am fost pus în fața unui asemenea moment. Am ajuns să-mi dau seama care sunt cu adevărat problemele reale ale lumii și ale celor din jur, cât să nu mai consider chestii peste care pot trece probleme. Acum câțiva ani poate aș fi avut ce povesti. Azi, privind în urmă, îmi dau seama că au fost doar experiențe din care am avut ce învăța și care m-au făcut mai puternic.

Despre ce moment din istoria României i-ai povesti unui străin și de ce?
I-aș povesti despre perioadele de domnie ale lui Vlad Țepeș. Deși a fost un domnitor considerat de o cruzime demonică, mi s-a părut întotdeauna un personaj fascinant. Personal, sunt împotriva violenței de orice fel, dar vremurile de atunci cereau acțiuni pe măsură. Cred că ar fascina orice străin povestea lui.

În ce loc din România ți-ai petrece un weekend cu persoana cea mai dragă? Sunt foarte multe locuri frumoase în țară și plec des alături de fetele mele în explorare de tărâmuri noi, autohtone. Dar locul pe care îl am acum în minte este Viscri. Am fost de curând și mi s-a părut foarte frumos, cu o energie aparte. Recomand cu drag.

Ultima dată când te-ai simțit bine că ești român.
Personal, mă simt bine că sunt român. Sunt împăcat cu mine și nu am o problemă cu locul în care m-am născut și în care încă trăiesc.

Ultima dată când te-ai simțit stânjenit că ești român.
Recent, pe o plajă din Barcelona, atunci când am fost jefuiți de către un conațional. M-am simțit foarte prost că oamenii ca tipul respectiv sunt cei care reprezintă țara în Europa, ba chiar în lume. Știu că era român fiindcă l-am prins. Mi-a stârnit scârbă, să fiu sincer. Am fost dezamăgit și, în continuare, nu pot să înțeleg nonșalanța cu care unii oameni fură de la alții ceva ce nu le aparține.

De ce trăiești în România?
Câteodată, mă întreb același lucru. Simt că am de dus la bun sfârșit ceva aici, în locul în care m-am născut, însă pe termen lung mă văd locuind în sudul Franței, în zona Provence. E ceva la bucata aceea de pământ care mă face să simt că eu aparțin acelui loc, de fapt. Fiind genul de familie care lasă viața să o surprindă, voi vedea ce ne rezervă viitorul. Deocamdată, mai am de lucru pe aici.

Te-ai gândit vreodată serios să pleci?
Da. Nu doar o singură dată. 🙂

Ce faci de 1 decembrie de obicei?
În ultimii ani, am căutat să vizităm locuri din România, pe care nu le-am descoperit până în acel moment.

Sau un 1 decembrie pe care nu-l poți uita.
Am fost acum doi ani la Alba Iulia și mi s-a părut că evenimentul menit să fie ceva patriotic, de o energie aparte, s-a transformat într-o paradă a micilor și a berii. Nu a fost chiar ce speram și pare că nu voi uita prea curând experiența.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − eleven =