George Roger Waters, cofondatorul trupei Pink Floyd, împlinește azi 74 de ani. La începutul acestei luni, artistul britanic a acordat un interviu publicației Stuff (înaintea concertelor sale programate în Noua Zeelandă), din care am selectat cele mai tari declarații. Ca de obicei, Roger Waters nu iartă nimic!
1. Nu mă interesează muzica! De fapt, mă interesează doar muzica mea și artiștii pe care îi urmăresc. Dar nu ascult niciodată radioul și nu mi-am propus să vânez muzica nouă. Uneori, devin obsedat dacă descopăr ceva, cum ar fi acest artist nigerian de hip-hop, Nneka. Dar muzică pop? Nah!
2. Oamenii mă bat pe umăr zicând „Slavă Cerului că mai e cineva care are des spus ceva în muzică acum”. Însă muzica de acum, cu tot respectul, e golită total, lipsită de conținut. E doar zahăr.
3. Am un mesaj politic extrem de direct, puternic și simplu, pe care o să-l strig de pe acoperișuri în toată lumea.
4. Cel mai rău lucru care s-a întâmplat e Spotify și toate aceste servicii de streaming care fură muzica. Nu suntem plătiți deloc pentru asta.
5. Să înregistrezi un album e privit azi ca un exercițiu de marketing, iar banii se găsesc în plasări de produse, cosmetice, îmbrăcăminte, social media. Tot ce are de-a face cu muzica e total orientat către consumatori, ceea ce n-ar fi rău, dacă nu i-ar strivi pe cei care au ceva de zis. Probabil că nu vom vedea un Neil Young al generației viitoare, pentru că va trebui să-și găsească un serviciu, câtă vreme nu se poate trăi din muzică.
6. Oamenii care se uită la ecranul telefonului în loc să trăiască o experiență live pierd timpul de pomană. Ei zic că e important să împărtășești experiența cu prietenii, dar eu le zic: nici măcar nu aveți ce împărtăși, pentru că nu trăiți experiența! E nevoie de alte 100.000 de filmulețe făcute cu telefonul, toate la fel?!… La sfârșitul piesei „Comfortably Numb” mă plimb în fața rândului întâi. O să fiți surprinși cât de mulți oameni îmi întorc spatele ca să-și facă un selfie. Deci eu vin spre ei, iar ei întorc spatele persoanei pe care au venit s-o vadă! De multe ori aproape izbucnesc în râs: „cretinule!”…
7. Sunt compozitor și regizor mai mult decât orice altceva. Am descoperit că sunt și un bun interpret, dar asta destul de târziu. Îmi place, dar nu e pasiunea mea principală. Însă dacă oamenii vin, sunt fericit cu asta.
8. Am 73 de ani (n. m. – interviul a fost publicat pe 1 septembrie), iar când voi termina turneul, voi avea 75 de ani. Sunt în formă, dar la 85 n-aș putea face asta, ar fi bizar, nu?
9. Tata a avut curajul de a-și asuma convingerile sale și a murit pentru ele – e o lecție mare pe care vreau să le-o predau copiilor. N-am murit pentru că am avut curajul de a-mi susține convingerile, dar (…) sunt acuzat că sunt nazist, neofascist și antisemit, deoarece critic guvernul israelian.
10. Fiul meu cel mai mic (n.m.Jack Fletcher; Waters are trei copii și a fost căsătorit de patru ori) studiază filmul și are talent. Harry e un mare pianist – a fost în trupa mea până acum câteva luni și încearcă să-și facă un rost în Los Angeles. Iar India e psihoterapeut – a avut puzderie de experiențe în această familie nebună!

Foto: Kate Izor – pagina de Facebook a lui Roger Waters

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eighteen + 2 =