Se numără printre vorbele mele preferate, de aceea, le citez de câte ori am ocazia: “Au adus cumva marmeladă la băcănia din colț?”. Așa întreba Anton Pavlovici Cehov, atunci când era măgulit. Și tot așa îmi vine să întreb după ce profesorul Vladimir Tismăneanu mi-a dedicat câteva rânduri, flatante, pe Contributors, articol preluat de HotNews (acesta din urmă e “ziarul” meu de fiece dimineață, primul pe care-l deschid ca să aflu ce se întâmplă). Am avut privilegiul să-l cunosc pe Volo și am avut enorm de învățat de la acest respectat politolog. Să vă spun despre erudiția sa adesea înfricoșătoare? Despre umorul filigranat sau șarmul de povestitor – puțini spun anecdote cu harul lui Vladmir? Mă mărginesc să mărturisesc că am păstrat cinele atât de speciale pe care le-am luat împreună într-un cotlon afectiv, iar onoarea de a fi semnat împreună în pagini drepte, într-un best of al carierei mele de 25 de ani în presă.

Despre Monica Macovei, după ce am scris ieri, nu știu ce aș putea adăuga relevant. Citesc ba sondaje în care are un scor ce dă speranțe pentru turul doi al prezidențialelor, ba “dezvăluiri” conform cărora nu mai are timp să strângă nici măcar semnăturile necesare pentru a intra în cursă. Sincer, mă mulțumesc cu faptul că am putut scrie ce cred și în cine cred (mulțumesc, o dată în plus, prietenilor de la Adevărul, care mi-au publicat articolul pe cea mai influentă platformă de bloguri de la noi). Sunt suficient de cărunt ca să știu că schimbarea nu poate veni de la un singur om, trebuie să-l mai sprijinim și noi. Dacă voi mai avea ocazia, o voi mai face.

Preiau articolul semnat de Vladimir Tismăneanu:

Pentru Monica Macovei: La Vest de centru
Suntem intr-o perioada incinsa, e greu sa nu reactionezi rapid la mesajele care apar in presa, la luarile de pozitie in chestiuni vitale. Iata ca Horia Ghibutiu, unul dintre cei mai onesti jurnalisti pe care mi-a fost dat sa-i cunosc, un om intr-adevar independent, un spirit liber, si-a anuntat sprijinul pentru Monica Macovei. Pentru mine, acest lucru conteaza enorm. Nu este vremea tergiversarilor, ci a deciziilor. Nu este momentul lui “pe de o parte” si “pe de alta parte”. Daca iti pasa de statul de drept, o parte se numeste Ponta, cealalta Macovei. It’s as simple as that. Ma intreba zilele trecute un amic daca Monica Macovei se situeaza la dreapta sau la stanga in raport cu centrul. Reluind o formulare faimoasa a unui disident polonez, voi spune ca se situeaza la Vest de centru. Am scris saptamanal la “Evenimentul Zilei” pe vremea cand cand Horia era redactor-sef. Am ramas buni prieteni. Nu l-am mai vazut de cativa ani si-mi reprosez acest lucru. Ne reintalnim intr-o clipa cand se despart apele in istoria post-comunista a Romaniei. O clipa care poate mentine tara pe drumul ei occidental sau o poate trimite inspre Siberia. Sunt fericit ca gandim pe aceeasi lungime de unda. Nu e prima data. Nici ultima. Ca si Horia, sper din suflet ca intelectualii cinstiti ai acestei tari vor iesi din cochilii si isi vor afirma public convingerile.Nu ne putem permite luxul contemplarii placide a unei situatii tot mai dezastruoase. Exista o solutie, ea se numeste Monica Macovei. Salvationism? Nici vorba.Populism? Sa fim seriosi! Nu e vorba de niciun fel de “cult al personalitatii”. Nici Horia Ghibutiu, nici eu nu avem motive personale pentru aceasta optiune. Este strict si demonstrabil dezinteresata. Este o optiune civica. Iata un fragment din postarea sa. A aparut si in “Adevarul”, dar trimit la blogul sau personal pentru a evita orice interpretari tendentioase: O voi vota pe Monica Macovei, în primul rând, pentru că e femeie şi, poate sună idealist, dar încep să cred că doar o femeie mai poate scoate România din falimentul moral, social şi politic de acum. Şi nu orice femeie, ci una intransigentă, chiar dură, în dorinţa sa de a se face dreptate. „Ei au împărţit ţara, eu vreau să împart dreptatea”, spune una dintre cele mai valoroase politiciene de la noi, apreciată mai cu seamă afară, şi n-am niciun temei să n-o cred. http://horiaghibutiu.ro/de-ce-votez-cu-monica-macovei/
Update–Iata o declaratie a Monicai Macovei care confirma cele scrise mai sus: Sunt singurul candidat credibil care duce țara spre Vest, care menține axa România-Statele Unite și NATO. Fără SUA și UE, România ar fi fost acum în situația Ucrainei, sub invazie rusească. Nu vrem să întoarcem țara înapoi cu 20 de ani. Nu vrem modelele politice din China și Federația Rusă. Vrem în Occident și vă garantez că din funcția de Președinte al României voi păstra țara pe această direcție, așa cum vor românii din țară și din diaspora. Sunt singurul candidat credibil în lupta cu corupția și pentru aplicarea egală a legii. Nu mai vreau ca în România „să se moară cu dreptatea în mână”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five + 8 =