Dacă e în Cotroceni, pe o stradă cu nume de doctor, pentru mine e suficient. O s-o luați ca pe un capriciu și poate chiar asta e. Că doar și aici a fost cândva periferie, dar ce spun eu periferie, erau Codrii Vlăsiei, păziți de haiduci de nu trecea nici vrabia. Iar peste sute de ani, altă pacoste, comunismul, care a sluțit, ce-i drept cu milă în această zonă, un cartier umbrit de platani și de castani și parcelat de doctorul Davila.

Cam asta îmi trece prin cap când îmi deschid apetitul cu niște bruschete. Pe una dintre ele e o bucățică frumușică de somon, din care mușc cu încredere. Asta, și pentru că tocmai am recitit recomandările Chef-ului american Anthony Bourdain, potrivit căruia de marți până joi fă-ți de cap cu peștele și cu fructele de mare, dar dacă vei comanda așa ceva luni, ia în considerare că bucătarul l-o fi solicitat furnizorului în cel mai bun caz joi dimineață, deci adio prospețime.

La „IUB” Le Bistro, restaurant cu profil internațional deschis pe 07.07, la ora 19.00!, nu-mi fac probleme legate de prospețime, întrucât e un loc mic și cochet – iar când nu trebuie să gătești pentru o cazarmă, ai timp să te ocupi de mâncare exact cât e necesar. Aflat pe strada Carol Davila numărul 60 și deschis anul acesta într-un loc în care, din perioada interbelică încoace, par să fi fost doar restaurante, noul local e ușor de iubit. E alb și luminos, spre deosebirile de cele contemporane cu micile party-uri din Salonul Roșu date în cinstea și cu participarea extraordinară a lui Nicu Ceaușescu. Poate că pentru actualul look o fi și meritul lui Bogdan, tânărul proprietar, a cărui familie e în acest business de trei generații, el însuși făcându-și mâna acolo unde se rafinează încheietura: mai întâi la spălat de vase, ulterior, grație unei nesperate promovări, la curățat de cartofi. Așa prinzi trucurile meseriei, fără să strice mai târziu și niscaiva teorie (Bogdan a avut un stagiu la Londra, iar ce a văzut acolo, aplică azi aici).

Micuț, cochet, cu o curte ce te face să te simți privilegiat că ai găsit loc – sunt doar câteva mese – noul bistro cu profil internațional din Cotroceni face figură frumoasă printre boemi. Sigur că aici se pot desfășura evenimente corporate, team buding-uri etc, dar ceea ce te convinge să-i mai treci pragul după ce ai răsfoit meniul sunt, dincolo de discreția locului (separeul îți oferă toată intimitatea de care ai nevoie), mâncărurile pe care le găsești și-n altă parte, dar aici au o savoare aparte.

Hai să nu ne ascundem după cireș ca niște sclifosiți! Dacă o ciorbă de burtă e bine făcută, nu voi ezita să scriu asta. Dacă niște coaste texane sunt atât de apetisante, încât simt nevoia să torn un pic de sos barbecue și peste garniturile pentru care am optat, adică un cartof copt, inele de ceapă și, inedit, chips-uri din țelină, asta am să fac. Dacă majoritatea cămășilor mele încep să întâmpine dificultăți la nord de centură și tot mai pot cere un cheesecake ori, alt desert memorabil, un Knickerbocker Glory, puteți fi siguri că mă voi repezi asupra sa fără ezitare. Sunt chestii ușor de iubit în Cotroceni.

Articolul a apărut săptămâna trecută în ȘAPTE SERI
Articolul a apărut săptămâna trecută în ȘAPTE SERI

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eighteen + seven =