Sub acest generic, Bucureștiul vă găzdui, pe 19-20 septembrie, un eveniment cu totul special. Iată cum prefațează Andrei Pleșu evenimentul care marchează debutul unei serii de conferințe europene dedicate celor 100 de ani care au trecut de la declanșarea Primului Război Mondial ce vor avea loc în următoarea perioadă la Belgrad și Atena: „Va rezista Europa tuturor «noutatilor» cu care se confrunta? Va reusi ea sa contracareze spectrul diviziunii, de care pare urmarita dintotdeauna? S-a impartit intre Roma si Bizant, intre catolicism si ortodoxie, intre catolicism si protestantism, intre Imperiu si Papalitate, intre Est si Vest, intre Nord si Sud, intre germanitate si latinitate, intre comunism si capitalism. Cum vor convietui, de-aici inainte, patosul diversitatii si rationalitatea unificarii? Despre toate acestea si despre altele, vom discuta, la Bucuresti, pe 19 si 20 septembrie.”
Conferința internațională de la București are 20 de invitați din 10 țări europene: istorici, politologi, sociologi, scriitori ale căror volume tratează subiecte politice. Vor fi 4 evenimente: la Teatrul Odeon, la Biblioteca Centrală Universitară din București (BCU) și la Colegiul Noua Europă (NEC)

Preiau comunicatul de presă:
100 de ani primul razboi mondial (2)
Luna aceasta, Bucureștiul va fi gazda unui eveniment internațional de marcă: o conferință dedicată celor 100 de ani care au trecut de la momentul izbucnirii Primului Război Mondial, la care participă nu mai puțin de 20 de invitați din 10 țări europene.
Evenimentul, co-organizat de Colegiul Noua Europă, alături de Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, S.Fischer Stiftung și Allianz Kulturstiftung și finanțat de Reprezentantul Guvernului Federal pentru Cultură și Media, continuă, pe 19 și 20 septembrie, la București, dezbaterile ce au avut loc la Budapesta, în 2012 și 2013, pe teme de istorie contemporană, dar, în același timp, marchează și debutul unei serii de conferințe dedicate acestui centenar care vor avea loc în următoarea perioadă la Belgrad și Atena.
„Cînd, cu mai multe luni în urmă, împreună cu Die Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, S.Fischer Stiftung, Allianz Kulturstiftung şi New Europe College, am schiţat proiectul unei dezbateri, la Bucureşti, despre Europa de azi, în continuarea unor întîlniri asemănătoare organizate la Budapesta în 2012 şi 2013, nu ne-am închipuit cît de actuală, cît de „arzătoare” va deveni o astfel de dezbatere în septembrie 2014. Situaţia politică la graniţa de Est a Uniunii Europene s-a deteriorat grav, într-un ritm accelerat, aruncînd asupra aniversării a 100 de ani de la primul război mondial, un voal neliniştitor, o umbră de presentimente funeste. Aşa-numita „Politică de Vecinătate Europeană” (European Neighbourhood Policy) se află, dintr-odată, în faţa unei provocări pentru care nu pare să fie pregătită. Federaţia Rusă anexează teritorii, modifică graniţe, relativizează valabilitatea unor tratate internaţionale. Uniunea Europeană încearcă, alături de Statele Unite, să ţină lucrurile sub control, evitînd escaladarea conflictului prin intervenţie diplomatică şi prin sancţiuni economice drastice. Ucraina stă sub ameninţarea unei diviziuni primejdioase şi e, practic, pe cale de a fi invadată de trupe străine. Occidentul ezită, nu e întotdeauna omogen în reacţii, iar Statele Unite trebuie să facă faţă şi altor focare de conflict răspîndite, epidemic, în Orientul Apropiat. Aşa stînd lucrurile, nu ne vor lipsi temele de dezbatere.” (Andrei Pleșu – Colegiul Noua Europă)
Sub mottoul „Dezbateri europene la București”, pe 19 și 20 septembrie, vor avea loc 4 mese rotunde, care vor aborda următoarele teme: „Cum conviețuim unii cu alţii în Europa şi ţările vecine: diplomaţie, sancţiuni, război” (19 septembrie, ora 18.00, Aula BCU), „Vecinii de aproape şi «vecinii» de departe ai Europei: Federaţia Rusă şi Statele Unite” (20 septembrie, ora 9.30, NEC), „Europenism şi etnicitate. O reinventare a conceptului de «stat naţional»?” (20 septembrie, ora 11.30, NEC) și „Graniţele Europei: o ameninţare, o zonă gri sau o «zonă de negociere»?” (20 septembrie, ora 18.00, Teatrul Odeon).

Lista participanților la dezbateri include nume importante de istorici, politologi, sociologi sau scriitori ale căror volume tratează subiecte politice, personalități recunoscute pretutindeni în lume.
Slavenka Drakulić – considerată drept una dintre cele mai puternice voci din spaţiul ex-iugoslav, Edhem Eldem – reputat istoric din Turcia, descendentul unei ilustre familii de politicieni şi istorici turci, de al căror nume se leagă fondarea celor mai importante muzee de arheologie din Turcia, Richard Swartz – scriitor suedez şi unul dintre cei mai importanţi jurnalişti din Europa Centrală şi de Sud-Est, Yaroslav Hrytsak – important istoric şi publicist ucrainean, unul dintre cei mai apreciaţi analişti politici ai momentului, preşedintele Centrului de Strategii Liberale din Sofia, Oksana Sabuschko – cunoscută scriitoare ucraineană, sunt doar cîteva dintre personalitățile care vor sosi cu această ocazie la București.
Proiect organizat de: Colegiul Noua Europă, Deutsche Akademie für Sprache und Dichtung, S. Fischer Stiftung, Allianz Kulturstiftung
Cu sprijinul: Guvernului Federal pentru Cultură și Media
Parteneri: Goethe-Institut, Teatrul Odeon, Biblioteca Centrală Universitară din București, Librăria Humanitas de la Cișmigiu
Comunicare: Headsome Communication
Parteneri media: Digi 24 TV, RFI, Adevărul, Dilema Veche, Hotnews.ro, Revista 22, Observator cultural, Dela0.ro, Contributors.ro, Lapunkt.ro, Bookaholic.ro, societatesicultura.ro, Ceașca de cultură, Accente, Suplimentul de cultură, Metropolis, LiterNet.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − 10 =