Am avut privilegiul de a vedea „România neîmblânzită” la avanpremiera oficială – filmul a fost proiectat la Sala Mare a Teatrului Național București, în prezența președintelui României. Din 13 aprilie, „România neîmblânzită” intră pe marile ecrane din țară și abia aștept să-l revăd.

Eram licean, înainte de 1989, când la faza pe municipiu a Olimpiadei de limba engleză mi-a picat ca subiect „The Beauties of Our Country”. N-am picat în capcana de a elogia deșănțat frumusețile patriei, în mod evident, era de fapt un test de stilistică și de lexic. În tot cazul, am făcut o figură frumoasă, cum zic fotbaliștii. Deși n-am crezut o iotă din ceea ce am scris. Sigur că frumusețea sălbatică a florei și a faunei exista pe atunci, doar că n-avusesem eu ocazia să o cunosc, cu toate că fusesem în destule tabere școlare.

Toamna văzută din dronă, în „România neîmblânzită”

„România neîmblânzită” mi-a oferit, în 2018, posibilitatea de a cunoaște un ecosistem fabulos, iar realizarea acestui film documentar, ce emană acea simplitate bazată în fapt pe o concepție amplu elaborată, îl face indispensabil într-un sistem educațional ideal.„România neîmblânzită”, înnobilată de rostirea inteligentă a actorului Victor Rebengiuc, e lecția care ai vrea să nu se termine. Și-i prinde, în egală măsură, și pe cei aflați la vârsta acumulărilor, și pe noi, ceștilalți, blazații, cei care credem că le-am văzut pe toate.

Ursul brun din „România neîmblânzită”, așa cum nu l-ați mai văzut

Încă râd de unul singur când îmi amintesc de o poveste spusă de Marcel Iureș, despre o reprezentație ținută, pare-mi-se, în Ilva-Mică, la sfârșitul căreia un edil local l-a felicitat însuflețit pe actor: „nu v-am prins cu nimic!”. Cred că același lucru îl poate spune și cel mai exigent critic după vizionarea filmului documentar „România neîmblânzită”: pur și simplu, e atât de bine realizat, de la filmările care te lasă cu gura căscată la montajul care te transformă în spectatorul unor povești captivante, încât chiar nu găsești nimic de reproșat.
Echipa de realizatori merită întreaga stimă:
— regie: Thomas Barton-Humphreys
— scenariu: Thomas Barton-Humphreys și Alex Păun
— concepție: Alex Păun
— producători executivi: Ellen Windemuth, Ionuț Ardeleanu, Paul Lister
— producător: Allison Bean
— imagine: John Waters
— montaj: Dan Schwalm
— muzică originală: Nainita Desai
— traducere în limba română: Marius Chivu.
„România neîmblânzită” e o călătorie ravisantă, care te familiarizează cu locuri pe care le știi, dar nu le-ai mai văzut niciodată astfel: Parcul Național Piatra Craiului, Munții Făgăraș, Parcul Național Cozia, Delta Dunării, Histria, Parcul Natural Vânători-Neamț, Peștera Urșilor, Munții Apuseni, Viscri, râul Mureș, Dunărea, Porțile de Fier, Parcul Național Cheile Beușnița, locuri din apropierea orașului Cluj, București, Parcul Natural Văcărești, Cluj și Iași.
Vă invit să mergeți fără ezitare la „România neîmblânzită”, filmul românesc al anului. Se vor fi făcut și altele, dar acesta e nespus de adevărat.

– Mă găsiți și pe pagina de Facebook horiaghibutiu.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

seventeen − 11 =