Trupe de rock alternativ actual și pe val, muzică electro de calitate, un loc splendid aflat aproape de București, dar la o distanță suficient de mare de aglomerație și poluare, deplasarea studențească prin intermediul autobuzelor, posibilitatea de a petrece un weekend care să semene cu o vacanță – toate astea mă atrag la Summer Well, festivalul meu favorit.

Săptămâna viitoare, mă voi duce la Buftea cu bucuria de a urmări pe scena principală Summer Well nume sonore, precum Bastille, The Kooks, Kodaline, Cigarettes After Sex, Justice, Sofi Tukker, Oscar And The Wolf, Tom Grennan, HMLTD și Isaac Gracie.
Pentru mine, acestea sunt principalele atracții, dar, dacă n-ar fi completate de zona de shopping Bohemian Life, Summer Wellness, instalații de artă, expoziții, street food etc, ar fi doar un festival. Împreună, compun un eveniment unic, la care mă duc cu plăcere – ca fan, ca bucureștean, dar și ca jurnalist. Anul trecut, bunăoară, am avut ocazia de a-i cunoaște pe băieți de la Metronomy.

Pentru că voi reveni asupra acestui festival, deocamdată mă opresc la ceea ce aștept cel mai tare: sâmbătă, 11 august, concertul Cigarettes After Sex, iar duminică, 12 august, concertul Bastille.
Cei de la Cigarettes After Sex, creatorii uneia dintre cele mai autorizate voci ale tristeții din muzica de azi, vin din Brooklyn.

După cum susține Greg Gonzalez, care a ales numele trupei, la început, când era un proiect solitar, muzica aducea cu Erasure, Pet Shop Boys, New Order. Când trupa a prins contur, făcea trimitere la sonorități mai întunecate, gen Smiths, The Cure, Jesus And Mary Chain. Între aceste coordonate s-a născut identitatea Cigarettes after Sex, precum și single-ul languros și senzual „Nothing’s Gonna Hurt You Baby”, viralizat pe YouTube din motive pe care Gonzalez nu și le explică nici azi. Milioanele de vizualizări au atras atenția producătorilor unui serial care dă ora exactă în showbiz, „Handmaid’s Tale”, iar piesa a acompaniat un moment culminant din episodul 7. Așa s-a născut o notorietate planetară, pe care trupa americană o gestionează cu modestie.
Cei de la Bastille, probabil cel mai sonor nume de la Summer Well 2018, au mai fost aici acum patru ani.

Dar nu i-am văzut atunci, ci ulterior, la Bonțida, într-un show excelent, care mi-a întărit convingerea că Dan Smith și colegii săi alcătuiesc una dintre trupele cu cea mai vie prezență scenică văzută la noi.

Tot ce vrei să știi despre Summer Well 2018

Preiau informațiile primite din partea organizatorilor.
Vineri, 10 august, începând cu ora 18.00
Summer Well își deschide porțile vineri cu un concert al Orchestrei Simfonice București, care interpretează într-o manieră clasică, cele mai cunoscute piese ale artiștilor care vor urca pe scenă în cele două zile de festival.
Noul concept prezentat de organizatori, Night Picnic, va oferi publicului, în premieră în România, proiectul muzical Rhye, artistul cu voce misterioasă, o combinație specială între baladă, sentimente și simțuri.
Sâmbătă, 11 august, începând cu ora 12.00
Justice, Kodaline, Cigarettes After Sex, Oscar And The Wolf și Tom Grennan urcă pe scenă sâmbătă seara
Ziua de sâmbătă va fi deschisă de Tom Grennan, cântăreț și compozitor britanic devenit cunoscut în urma colaborării cu trupa Chase & Status pe piesa „All Goes Wrong”. EP-ul de debut, „Something In The Water”, a fost produs de Charlie Hugall (care a lucrat cu Florence + The Machine și The Maccabees). Primul lui album – „Lighting Matches” a fost lansat în iulie 2018 și se bucură deja de review-uri stelare în presa din UK.
Belgianul Oscar and the Wolf a captat atenția publicului cu piesa “Orange Sky”, în anul 2003. Primul său album, “Entity”, lansat în 2014 a atras criticile pozitive și i-au adus recunoaștere internațională.
Venită direct din Brooklyn (SUA), trupa Cigarettes After Sex va interpreta cele mai cunoscute piese Affection, Nothing’s Gonna Hurt You Baby, K, la Summer Well 2018. Una dintre cele mai reprezentative definiții ale trupei americane Cigarettes After Sex o constituie o călătorie într-un univers al melancoliei.
Kodaline, trupa irlandeză de rock alternativ, va marca primul concert în România. Trupa a ajuns în atenția fanilor încă din 2012 cu piese “All I Want”, o baladă rock, inițial neprogramată în planurile de lansări de piese ale trupei, dar care a ajuns pe coloana sonoră a celebrului serial “Anatomia lui Grey”. În prezent, cea mai auzită piesă pe radiourile din România este “Follow Your Fire”, melodie regăsită și pe coloana sonoră a celei mai recente reclame comerciale Orange.
Justice, duo-ul electro, format din Xavier de Rosnay și Gaspard de Auge reprezintă una dintre cele mai așteptate trupe ale serii și vor încheia ziua de 11 august. Show-urile îndrăznețe ale francezilor sunt o combinație de muzică, video și lumini, ce au zguduit lumea muzicii electronice încă de la albumul de debut “Cross” din anul 2007. Tot atunci au primit și prima nominalizare la premiile Grammy, primind de-a lungul timpului și 3 premii MTV Europe Music.
Duminică, 12 august, începând cu ora 12.00
Bastille, The Kooks, Sofi Tukker, HMLTD și Isaac Gracie urcă pe scena principală în ultima zi de festival
Trupa britanică Bastille revine la Summer Well, după ce au concertat prima dată în România la festival, în 2014.
Ziua de duminică începe cu Isaac Gracie, una dintre cele mai recente revelații pe scena muzicală internațională. În anul 2015, Isaac a înregistrat melodia „Last Words” într-o singură seară şi a făcut-o publică pe un site de muzică, compoziţie care a atras atenţia publicului. Cu o sensibilitate incredibilă în versuri, Isaac a finalizat înregistrările pentru albumul de debut, care a fost lansat în aprilie 2018.
HMLTD, “cea mai palpitantă” nouă trupă britanică cum este descrisă în presa internațională de specialitate, ajunge la Summer Well 2018. Trupa glam-pop este recunoscută drept o prezență excentrică și total inedită pe scena londoneză.
Stilul jungle pop, inspirat din muzica house a anilor ’90 este adus de Sofi Tukker, duo-ul american format din Sophie Hawley-Weld şi Tucker Halpern.

Unul dintre cele mai cunoscute single-uri ale trupei este “Best Friend”, iar anul trecut, trupa a primit și o nominalizare la Grammy pentru single-ul “Drinkee”. Sofi Tukker au lansat anul acesta primul album: Treehouse.
Și pentru că muzica indie este întotdeauna atât de apreciată și sună atât de bine în festivaluri, The Kooks sunt printre artiștii care se alătură celei de-a 8-a ediții a festivalului. Rockeri energici și pasionați, The Kooks fac parte din noua generație de artiști britanici, cu influențe majore din muzica rock clasică. Albumul de debut “Inside In/ Inside Out”, apărut în 2006, a înregistrat un succes fantastic în Marea Britanie, fiind premiat cu 4 discuri de platină în doar primul an de la debut. Un nou album urmează sa fie lansat anul acesta.
Cea mai așteptată trupă a serii, Bastille, a reușit să devină una dintre cele mai iubite trupe indie rock la nivel mondial. Câștigătoare a prestigiosului premiu, Brit Award, cu milioane de albume vândute, trupa are milioane de vizualizări pe Youtube pentru cea mai celebră piesa a lor – Pompeii – în prezent, adună peste 470 de milioane de vizualizări pe YouTube. Bastille a început ca proiect solo al vocalistului Dan Smith, iar ulterior i s-au alăturat clăparul Kyle Simmons, chitaristul Will Farquarson şi toboşarul Chris Wood. Numele trupei a fost inspirat de ziua de naştere a lui Smith, care coincide cu ziua naţională a Franţei („Bastille Day”).
O nouă scenă – Red Bull Music Stage – la Summer Well: Lady Leshurr și proiectul Culese din Cartier prezintă #TOTSATU’ îmbogățesc experiența de festival în acest an.
Duminică, 12 august, scena Red Bull Music va găzdui o producție specială și un mix eclectic de artiști.
Proiectul Culese din Cartier prezintă #TOTSATU’ îi reunește pe Subcarpați, Cred Că Sunt Extraterestru, Frații Grimme, Fantome, Basska, Argatu’ și Moș Martin, Celula de Criză și Hanu’ cu Bragă.
Partea internațională este reprezentată de Lady Leshurr, producător și interpret, ce domină scena de rap britanică. Viralizarea seriei sale freestyle, Queen’s Speech (118 milioane de vizualizări pe YouTube) au adus-o în atenția fanilor și a atras laudele criticilor de specialitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

four − 2 =