Revista „Șapte seri” a publicat în cel mai recent număr un grupaj cu „11 locuri frumoase din România de vizitat toamna asta”. Propunerea mea a fost Târgu-Mureș, oraș de care sunt legat profund afectiv și a cărui candidatură la titulatura de Capitală Europeană a Culturii – 2021 o susțin.

tgm

Iată textul meu despre un loc frumos din România de vizitat toamna asta:

Ca orice bucureștean sadea, refuz să identific forme de viață în afara capitalei. Aici mă dor ochii de la frumusețea primei ninsori, mă-mbată magnoliile cât capul de copil, mă umple de bucurie golirea metropolei lichefiate din august și sunt purtat pe urmele mustului, pe străduțe încă nebătute, toamna.

Și totuși, Târgu Mureș rămâne marea mea cealaltă iubire, fiindcă acolo mi-am petrecut vacanțele de copil și de adolescent. Îmi place tot acolo, cu excepția blocurilor, firește. Ador suișurile – pe străzile ce duc la liceul maghiar, Bolyai, și, respectiv, la cel românesc, Papiu (pe lângă care au crescut ai mei); spre Platoul Cornești, la pădure. Îmi plac și coborâșurile – spre ștrandul unde am văzut atâtea concerte rock. Îmi sunt dragi biblioteca Teleki, porțile mari ale caselor de burg transilvan, teatrele, cinematograful Arta și fiecare zi de 1 noiembrie, când cimitirul reformat reunește o lume bună și tăcută, iar lumânările ard feeric, la crepuscul, pentru cei ce au fost.

Pe celebrele scări de la cetate.
Pe celebrele scări de la cetate

Fotografie copertă: Sajgo Ilona

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

two × 1 =