Să faci desene reușite presupune foarte multă muncă, dar să creezi și un personaj de succes e cel mai dificil. O spune Joseph Barbera, unul dintre părinții motanului Tom și al șoarecului Jerry. Tety, pe numele lui real Ștefan Boroș, n-a făcut animație, ci doar caricaturi, însă a născut un personaj: bărbosul. E alter ego-ul unui caricaturist care face desene de-o viață cu aceeași vivacitate, chiar dacă s-a suit în vagonul 71 din trenul vieții. Fiindcă Tety e cunoscut în tot Târgu-Mureșul pentru barba lui și, în general, pentru apariția lui excentrică, dacă nu chiar fistichie (fiind rude, am s-o numesc, delicat, nonșalanță!).

Îi datorez lui Tety multe hohote de râs și faptul că mi-a deschis gustul pentru caricatură. Încă de mic, eu, nepotul său, frunzăream cu nesaț toate „Perpetuum comic“-urile din biblioteca lui, colecția revistei „Urzica“, precum și o droaie de publicații străine, la care pe vremea aia n-aveam cum să ajung altfel.

Ironia sorții face ca peste ani să ajung în juriul Clubului Român de Presă chiar la secțiunea caricatură. Întrucât mi se părea că am un „background“ robust, am propus să nu dăm niciun premiu la acea ediție, fiindcă nu se califica nicio lucrare. Îmbătrânit printre ziare, Cristian Tudor Popescu, pe atunci președintel presei, m-a repezit autoritar și a spus că e vina redactorilor-șefi că nu-și pot convinge colegii să trimită tot ce e mai bun și ajung să câștige unii de mâna a paișpea. Avea, ca de obicei, dreptate.

Mă-ntorc la Tety, așa cum obișnuiam odinioară, când reveneam anual în urbea vacanțelor mele de copil. Omul care în urmă cu câțiva ani era confundat, pentru izbitoarea și nedorita asemănare, cu Osama bin Laden a transmis mai departe harul său – fiul său și al pictoriței Ilona, Olimp, e un desenator la fel de dotat.

L-am rugat pe Tety să facă niște desene pentru Blogoscopul săptămânii și s-a conformat cu frenezia cu care odinioară urca până la platoul Cornești în mâini! Îl salut din acest colț de blog și vă las să admirați câteva bărbi ale celui care a dat anul acesta și numele unui eveniment umoristic internațional – Tety Humor Fest.

[wpsgallery]

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × 1 =