O selecție subiectivă cuprinzând cele mai bune coperți ale anului 2017, care demonstrează că tiparul nu și-a spus ultimul cuvânt
Ca la orice antologie, și în ceea ce privește această selecție e mai ușor să observi că lipsesc titluri consacrate în ceea ce privește creativitatea și impactul copertei – de la „Rolling Stone”, „Billboard” și „Entertainment Weekly” la „Paris Match”, ca să menționez câteva dintre preferatele mele – decât să o realizezi. Deși n-a fost deloc simplu, m-am oprit la 15 coperți remarcabile ale unr publicații din toată lumea, evident, preponderent de limbă engleză.
1. FT Weekend Magazine (Marea Britanie)


Nu degeaba publicația din familia „Financial Times”, relansată acum șapte ani, e subintitulată „Suplimentul anului”. De o simplitate dezarmantă, titlul din acest număr atestă un adevăr incontestabil: 2017 a fost anul femeii.
2. TIME (SUA)


Mai remarcabilă decât ilustrarea, în mod deliberat vetustă, e opțiunea publicației care a acordat titlul de Persoana Anului femeilor care n-au mai vrut să tacă.
3. Metropoli (Spania)


Excelent acest supliment al cotidianului „El Mundo”, care prezintă filmul de Oscar „La la land” printr-o formulă grafică extrem de creativă. Felicitări, toată invidia!
4. The New Yorker (SUA)


Puteam alege orice număr al publicației mele favorite – am optat pentru acest desen de sezon care ne face să ne întrebăm dacă vedem doar brazi în jurul nostru sau nu reușim să ne mai vedem de brazi?
5. National Geographic (SUA)


E o fată? E un băiat? E 2017, iar reputata publicație realizează un dosar complet pe marginea uneia dintre neliniștile noului mileniu.
6. Vanity Fair (SUA)


O combinație fabuloasă, între o revistă de un mare prestigiu, o imagine realizată de legendara Annie Leibowitz și o adulată actriță, care a intrat pentru ultima dată în pielea Prințesei Leia din noul „Star Wars” înainte de a muri.
7. The New York Times Magazine (SUA)


Suplimentul celui mai influent ziar din lume dă o nouă probă de forță jurnalistică, alegând să ilustreze într-un mod inedit un subiect delicat și, n-am niciun dubiu, al naibii de documentat: cum să faci lobby la Washington pe timpul lui Donald Trump.
8. PAPER (SUA)


Din când în când, această publicație tipărită își propune – și izbutește – să rupă Internetul. De data asta, nu mai e Kim K., ci o altă vedetă a culturii pop foarte vizibilă în media din SUA. Foarte bun și jocul de cuvinte din titlu.
9. GQ (Portugalia)


Ediția portugheză a prestigiosului lunar de expresie masculină apelează la un artificiu grafic pentru a ilustra un titlu inspirat. Coperta impresionează și seduce.
10. Harper’s Bazaar (SUA)

O vedetă foarte puternică și o găselniță extrem de expresivă (un joc de cuvinte simplu și de efect) în intitularea coverstory-ului: Gaga despre cum e să fii Lady.
11. Interview (SUA)


Kim Kardashian e nu doar denumită noua Primă Doamnă a Americii, e și pozată astfel. Un shooting retro a la Jackie Onassis, una dintre cele mai puternice vedete ale Americii, care apare cu fetița ei – ce poți dori mai mult de la o copertă?
12. Liberation (Franța)


Oriunde pe lume, dispariția unei vedete polarizează interesul public. Un instantaneu alb-negru, o ipostază din tinerețe, un titlu sugestiv și anii între care a trăit starul nu dau greș niciodată, revista se va vinde singură.
13. Zeit Magazin (Germania)


Nu e multă profunzime aici – ba aș zice, e chiar un „multikulti” un pic prea ostentativ în acest număr aniversar. Dar acesta e „Zeitgeist”-ul nostru și nu împiedică să ne simțim bine împreună, deși suntem atât de diferiți.
14. T (SUA)


Acesta e alt supliment, cel de stil, de la „The New York Times”. Alegerea unei picturi în loc de o fotografie și un titlu aparent banal, „Jay-Z despre terapie, politică, mariaj, starea rap-ului și cum e să fii de culoare în America lui Trump”, emană de fapt o forță și o profunzime impresionante.
15. The California Sunday Magazine (SUA)


Un instantaneu lipsit de pretenții, însă delicios, care-și face loc printre cele mai bune coperți ale anului 2017 surprinzând viața adolescentelor din timpurile noastre, într-o ipostază simbolică: momentul în care stau la selfie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

nine − seven =