Cu o zi înainte să împlinească 66 de ani, profesorul Vladimir Tismăneanu a lansat volumul „Teze și antiteze la Washington”.

În ambianța selectă a Băncii Naționale, reputatul scriitor și politolog Vladimir Tismăneanu, profesor de științe politice la Universitatea Maryland, a lansat aseară volumul „Teze și antiteze la Washington” (Curtea Veche Publishing).

Înainte de BNR, profesorul Tismăneanu lansase volumul la Timișoara, în prezența bunului său prieten Mircea Mihăieș, cel care ne introduce astfel în atmosfera noii apariții editoriale: „Orice carte a lui Vladimir Tismăneanu deschide noi răspântii ale cunoașterii și confirmă o vocație: aceea a binelui, a frumosului și a adevărului. Volumul de față este ilustrarea strălucită a unui pariu existențial, moral și profesional, susținut de autor pe parcursul câtorva decenii de luptă neobosită cu scleroza politică, socială și ideologică. Caracterul polemic a multe dintre studii e dublat de o unică vocație a dialogului și a comunicării. Iată doar câteva dintre elementele ce conferă scriiturii elegante și profunde a lui Vladimir Tismăneanu caracterul de sărbătoare a spiritului și a intelectului”.

Am fost ieri după-amiază la BNR din mai multe motive. Primul, indubitabil, să-l revăd în carne și oase pe Volo Tismăneanu, la aproape un an de la precedenta întânire și să-l felicit atât pentru noul volum, cât și pentru ziua sa de naștere (întâmplător, și a patriei sale adoptive). Într-o măsură similară, să-l ascult pe guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, vorbind despre noua carte a distinsului politolog.

În discursul guvernatorului, acesta a elogiat sobrietatea și lucidatea unui intelectual public, așa cum e Vladimir Tismăneanu, accentuând principiile etice de la care  politologul nu face niciodată rabat. Scriitorul, după cum a mai precizat Isărescu, vine din direcția spirituală a spectatorilor angajați, gen Raymond Aron.

Sigur că atunci când guvernatorul Băncii Centrale rostește un discurs, nu se va rezuma doar la subiectul în sine al întâlnirii. Mugur Isărescu s-a folosit de prilej pentru a-l evoca pe „dascălul și protectorul nostru” Costin Murgescu, neuitatul director al Institutului de Economie Mondială, o figură legendară în lumea economiștilor de la noi, după cum n-a ezitat să mărturisească faptul că asculta „Teze și antiteze la Paris” – la care, evident, face trimitere Tismăneanu în noul său titlu – emisiunea de la Europa Liberă realizată de Monica Lovinescu și Virgil Ierunca.

Poate am mai povestit, dar emisiunea aceea m-a influențat decisiv, aș zice, în formarea mea viitoare – o ascultam abia ieșit din pubertate (pare o anecdotă, dar am descoperit-o pentru simplul motiv că preceda topul muzical pe care-l realiza Andrei Voiculescu sâmbătă seara, pe care-l ascultam cu mâna lipită de antena telescopică, la rândul ei, lipită de calorifer, ca să se estompeze țiuiturile inerente undelor scurte în acele vremuri…).

Se prea poate să-l fi auzit și pe Vladimir Tismăneanu – a vorbit de-a lungul timpului la patru posturi fundamentale de radio, Europa Liberă, Vocea Americii, BBC și RFI, de primele două fiind puternic legat afectiv din rațiuni prea evidente ca să insist  – pe atunci, cu mult înainte de a-l cunoaște și de a colabora.

Aveam să descopăr în Volo nu doar un erudit, nu doar un om al vremurilor sale, nu numai un povestitor cu un farmec aparte – sunt sedus de retorica sa, de volutele sale lingvistice, decorând capitelurile ionice și ironice ale unui discurs rotund, spectaculos, tranșant. Aveam să-l prețuiesc nu doar pentru dimensiunea istorică a unei misiuni, aceea de a conduce Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, de care s-a achitat en fanfare. L-am prețuit și-l prețuiesc mai cu seamă pentru prietenia pe care mi-a acordat-o și care mă onorează în cel mai mare grad.

Alocuțiunea rostită aseară de Vladimir Tismăneanu, întinsă pe durata unui ceas care s-a scurs extrem de iute, a fost o bucurie. Deopotrivă, a generat o mare emoție în rândurile celor care l-au ascultat. Mi-am notat în telefon câteva dintre gândurile sale, în grabă, ca să nu ratez discursul:

  • Istoria nu a ajuns la capăt.
  • Suntem în pină ofensivă antiluministă
  • Lumea e Putinizată și Peronizată
  • Nu există niciun caz în care populismul să realizeze ceea ce a promis.

Cu ocazia zilei sale de naștere, Vladimir Tismăneanu ne-a făcut un cadou princiar: „Teze și antiteze la Washington” e o delectare. Să-i mulțumim și să-i transmitem un gând bun. La mulți ani, Volo!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

18 − two =