Am fost aseară la vizionarea de presă a episodului-pilot al serialului „Vinil”, care va avea premiera mondială duminică 14 februarie la HBO (la noi se va vedea luni, 15 februarie, la 4.00 dimineața, și apoi seara, la ora 20.00), și am devenit instantaneu fan al acestui serial. Iată motivele:
- Vinilul e primul suport pe care am ascultat muzică. Mai întâi, ce se găsea prin casă (cu predilecție muzică simfonică, dar și Salvatore Adamo, Adriano Celentano, Pompilia Stoian, ehei, cine o mai știe!…), apoi am avut propriile mele discuri (Beatles, Elvis, rock românesc de la Electrecord). Ascultam discurile – mama le zicea plăci – la o combină Tesla, adică un radio cu un pick-up încorporat adus de la Praga. Magnetofonul japonez cu mini-benzi primit ulterior era impresionant, dar parcă tot nu se auzea așa de bine ca atunci când puneai acul la treabă.
- Cele 108 minute ale primului episod din „Vinil” sunt seducătoare. Nici nu putea fi altfel, când deschiderea serialului e regizată de Martin Scorsese, iar fundalul e newyorkez.
- Serialul e creat de Mick Jagger și de Martin Scorsese (ambii sunt și producători executivi), adică așteptați-vă la tot ce poate fi mai bun din această inedită colaborare.
- „Vinyl” e un „Mad men” cu muzică, droguri și sex slobod. Practic, e un nou prilej pentru industria americană de divertisment de a se întoarce la anii în care se fuma în draci la New York, pe când azi nu mai e voie nici în Times Square. Comparația cu serialul despre publicitari stă în picioare și când vorbim despre costume: cromatică hipioată, pantaloni evazați, pene, franjuri, gulere lungi, maiouri nașpa. În episoadele următoare sper să prind și alt detaliu desuet – furoul.
- Bobby Cannavale (actorul care a intrat în pielea personajului principal, Richie Finestra) e o revelație, cel puțin pentru mine.
- Alți actori după care mă dau în vânt din distribuție: Olivia Wilde și Ray Romano.
- Charismaticul James Jagger, fiul celebrului component Rolling Stones și al lui Jerry Hall, apare în rolul unui solist vocal al unei trupe punk-rock.
- Am râs în hohote, ca toată suflarea de la vizionarea de presă, la poantele, foarte incorecte politic, cu nemți și cu evrei din primul episod.
- Serialul dezvăluie, printre picături, și corupția din industria muzicală americană: în vremea în care se trăgea pe nas de pe vinil, se tranzacționau oneros primele locuri din topuri, iar mafia deținea pâinea și cuțitul.
- Muzica e beton. Lista de pe coloana sonoră e foarte lungă, am reținut, spre aprofundare, nume ca Ty Taylor, Sturgill Simpson, Nasty Bits, The Edgar Winter Group.
– Mă găsiți și pe pagina de Facebook a blogului.