Cum au reflectat ziarele pe prima pagină 12 momente istorice care au zguduit lumea, de la scufundarea Titanicului la aselenizare? Găsiți răspunsul în selecția internațională de mai jos, într-un moment în care chiar ziarele tind să devină tot mai mult exponate de muzeu.

Marele cutremur din San Francisco (1906)

1

La 1906, ediția de seară a cotidianului „The Cincinatti Post” consemnează numărul de morți și de dolari pierduți ca urmare a seismului din San Francisco și titrează, tabloidal, că orașul a fost șters de pe suprafața pământului. Fotografia de pe prima pagină poate fi socotită însă o bunică a infografiilor moderne, instantaneul prezentând cum s-a schimbat harta orașului printr-o serie de adnotări.

Scufundarea Titanicului (1912)

2

Cel mai influent ziar al lumii din 1912 și de acum, „The New York Times”, consemnează catastrofa în care a fost implicat uriașul pachebot, primul vas despre care se spunea că e de nescufundat, plecat de la Southampton spre New York. Al treilea rând al titlului se referă la britanicul J. Bruce Ismay, proprietarul companiei maritime care opera Titanicul, și la doamna Ascot, însărcinată în cinci luni, care avea să supraviețuiască, la rândul său.

Crahul financiar (1929)

3Ediția continentală a cotidianului „Daily Mail” titrează „Cea mai mare cădere din istoria Wall Street-ului”. O știre care avea să se repete în mileniul următor.

Hitler preia puterea (1933)

4

Organul partidului nazist german triumfă într-o zi istorică: preluarea conducerii de către Adolf Hitler.

Japonia bombardează Pearl Harbour (1941)

5

Cotidianul hawaiian „Honolulu Star” titrează „Război! Oahu a fost bombardat de către avioanele japoneze”. Epoca filmelor cu Stan și Bran în care era fredonat șlagărul „Honolulu Baby” tocmai se încheiase.

Prima bombă atomică (1945)

6

„The New York Times” consemnează folosirea bombei atomice de către aviația SUA în Japonia și dezvăluie cum amenința președintele Truman inamicul. Capitularea niponilor era inevitabilă.

Moartea lui Hitler (1945)

7

Cotidianul britanic „News Chronicle” vestește dispariția dictatorului german. 15 ani mai târziu, avea să se închidă și ziarul, „înghițit” de mai potentul „Daily Mail”.

V de la Victorie (1945)

8 Ziua Victoriei a venit și pentru membrii acestui ziar interzis, fondat sub ocupație de către prizonieri de război și de către deportați.

S-a-ncheiat! (1945)

9

„Daily Mail” savurează încheierea războiului cu o „ediție de victorie”, un număr de colecție chiar și pentru publicațiile care au traversat secolele.

Stalin nu mai e (1953)

10

„Adevărul pionierilor” din Uniunea Sovietică îl plânge regulamentar pe Iosif Visarionovici Stalin, „părintele popoarelor”.

Tragedia lui Marilyn (1962)

11Tabloidul britanic „Daily Mirror” are varianta sinuciderii sex-simbolului hollywoodian de la corespondenții americani ai ziarului.

Aselenizarea (1969)

12„Oamenii pășesc pe Lună”, un titlu de neuitat al unui ziar care pe atunci costa 10 cenți.

DISTRIBUIȚI

2 COMENTARII

  1. Pearl Harbour n-are cum sa fie din 1945! Atacul a avut loc pe 7 decembrie 1941 (zice Wiki :)), asa ca ziarul trebuie sa fie cam de atunci… nu se distinge data, ce-i drept!

    In rest, excelent articol! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

15 + four =