Istoria tutunului e străveche, bogată și captivantă. Iată 25 de lucruri pe care cu siguranță nu le știai din istoria tutunului, de la culturile din antichitate până la revoluționara metodă de încălzire a tutunului cu ajutorul tehnologiei IQOS.

1. Circa anul 6.000 îCh: culturi de tutun, în accepțiunea modernă a cuvântului, apar pe teritoriul cunoscut acum ca al Americilor.
2. Secolul 1 îCh: locuitorii Americilor au găsit modalități de a folosi tutunul, inclusiv fumându-l sau mestecându-l.
3. Secolul 1. Tutunul se află „aproape peste tot în Americi” (conform American Heritage Book of Indians, p.41).
4. 600-1.000: Uaxactun, Guatemala. Prima reprezentare grafică datează dinaintea secolului XI, pe un vas care înfățișează un membru al poluației Maya fumând. Termenul mayaș pentru fumat era sik’ar.
5. Octombrie 1492: Columb menționează tutunul, în jurnalul său. „Am găsit un om într-o canoe, între Santa Maria și Fernandia. Avea cu el niște frunze uscate care păreau că sunt foarte valoroase pentru el. Mi-a fost adusă și mie o cantitate în San Salvador”.
6. Noiembrie 1492: Rodrigo de Jerez devine primul fumător european, observând obiceiul locuitorilor din teritoriul actual al Cubei de a pune tutun în frunze de palmier, de a le rula ca pe niște „muschete”, de a le aprinde la un capăt și de a „bea” tutunul, apoi de a sufla fumul unul în fața celuilalt. Jerez va duce obiceiul în Europa natală, dar fumul care îi iese pe gură și pe nări îi va speria atât de tare pe vecini încât va fi întemnițat șapte ani de către Inchiziție.
7. Secolul XVI, Japonia: Nave olandeze și portugheze acostate în Nagasaki și în Kagoshima introduc tutunul în țară. Călugurii buddiști îl popularizează, semințele de tutun devenind monede de schimb pentru peregrinările lor.
8. 1590: literatură: Spenser’s Fairie Queen: prima sugestie poetică despre tutun din literatura engleză (Cartea III, Canto VI, 32).
9. 1610: Anglia: Sir Francis Bacon scrie că folosirea tabacului e în creștere și că e un obicei de care e greu să te lași.
10. 1624: Se naște New York City. Nativii americani cultivau la Sapponckanican, pe malul de răsărit al râului Hudson, „câmpii de tutun”.
11. 1683: Massachusetts introduce prima restricție de fumat. E interzis să fumezi afară, deoarece pot fi provocate incendii. În scurt timp, legiuitorii din Philadelphia aprobă o interdicție de fumat pe stradă. Banii strânși din amenzi sunt folosiți pentru echipamente ale pompierilor.
12. 1762: Generalul Israel Putnam introduce trabucurile în SUA. După o expediție în Cuba, va aduce încărcătura de trabucuri din Havana cu trei măgari, iar clienții tavernei sale din Connecticut vor putea fuma.
13. 1770: Demuth Tobacco shop, cel mai vechi magazin american de comercializare a produselor din tutun, e deschis de Christopher Demuth pe114 E. King St., Lancaster, PA.
14. 1847, Anglia: Philip Morris deschide un magazin; vinde țigări turcești rulate manual.
15. 1848, Germania. Sunt abolite toate restricțiile de fumat din Berlin.
16. 1848, Italia: izbucnește „Războiul tutunului”, italienii protestând față de monopolul impus de austrieci.
17. 1852: Sunt introduse chibriturile, care fac fumatul mai ușor.
18. 1856-1857, Anglia: Prima fabrică de țigări britanică e deschis de un veteran al răzbiului din Crimeea, fabricând „Sweet Threes”.
19. 1875, artă: Debutează opera Carmen de Georges Bizet, bazată pe scierile lui Merimee despre fata de la fabrica andaluză de țigări.
20. 1900, consum: 4,4 miliarde de țigări sunt vândute în acest an.
21. 1909, sport: Marele jucător de baseball Honus Wagner îi cere American Tobacco Company să scoată poza sa de pe pachetele „Sweet Caporal”. Ca urmare, cartonașul cu Honus Wagner devine cel mai râvnit din toate timpurile, valorând $500.000.
22. 1945: Germania: țigările devin monedă neoficială. Valoarea uneia? 50 de cenți bucata.
23. 1964, business: MARLBORO E lansată campania Marlboro Country, cu sloganul „Come to where the flavor is. Come to Marlboro Country.” Vânzările cresc spontan cu 10%.
24. 1964, Japonia: împăratul Hirohito inaugurează tradiția de a oferi țigări pesonalului de la Curte, cu ocazia zilei sale de naștere.
25. 2014: PMI lansează, în Italia și în Japonia, IQOS, primul produs care nu arde ci încălzește tutunul, din portofoliul său de produse cu risc redus. Un an mai târziu, IQOS va fi lansat în orașe-pilot din Portugalia, România, Rusia și Elveția.

Acest articol despre istoria tutunului a fost inspirat de IQOS, un dispozitiv pentru fumătorii adulţi pe care îl utilizez de câteva luni.

  • Un proiect inspirat de Qreator by IQOS.
DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

11 + four =