Am cunoscut un adolescent care nu știe să mintă. E protagonistul episodului pilot al filmului documentar „Faces of Autism”, intitulat „David – drumul către ceilalți” și produs de Teodora și Mihai Stescu, părinții săi. Proiecția de la Cinema City a avut loc cu ocazia Zilei internaționale de Conștientizare a Autismului și a fost însoțită de lansarea cărții „Iubăreț de inimă albastră. Povestea unui Aspie” de Annellisse Wilson, ediție tipărită în cadrul proiectului „Faces of Autism”, derulat de David Stescu.
David Stescu, un fotograf cu autism în vârstă de 17 ani, e diferit, dar e ca noi. De la bunicul său („ce poate fi mai frumos pentru un bunic decât să vorbească despre nepoțelul lui?”), aflăm că David „simte să vorbească despre adevăr. Aș putea spune că celălalt nume al lui Dăviduț e Adevăr. El nu știe să spună altceva decât ceea ce simte din tot sufletul”. Bunicul lui David observă că fiecare dintre prietenii sau cunoștințele lui David are, în preajma sa, o trăire fantastică și simte nevoia să vorbească despre adevăr.
De aceea, David se simte bine în timp ce se bălăcește cu delfinii, Căci aceștia nu cunosc decât adevărul. Și îl simt. La fel, în compania căluților, cu ajutorul cărora Mugur Pop, un „îmblânzitor de suflete” foarte special, face terapie pentru copiii autiști și pentru cei cu nevoi speciale. Când l-am văzut pe David țesălând un căluț, mi-am amintit de ființele superioare întâlnite de Gulliver pe parcursul călătoriei în țara cailor: houyhnhnmii. Aceștia sunt incapabili să spună lucruri care nu sunt. După cum ne spune Jonathan Swift, „din vocabularul lor lipseşte orice cuvânt care să exprime minciuna sau prefăcătoria”.
„Când avea 2 ani, a fost diagnosticat cu tulburări din spectrul autist. Nu a vorbit până la 5 ani, nu avea contact vizual și nu interacționa cu cei din jurul său. Anii care au urmat au însemnat ore întregi de terapie zilnic, timp în care s-a deschis din ce în ce mai mult. Acum, David vorbește, citește, merge la o școală de masă și este pasionat de geografie, călătorii și fotografie. Aparatul de fotografiat este fereastra sa către lume. Imaginile pe care le surprinde sunt spontane și sunt publicate pe blogul său https://david.stescu.ro și pe rețelele sociale. Prin exemplul său personal, David își dorește să ajute la schimbarea percepției societății cu privire la autism”, scrie pe site-ul https://facesofautism.ro.
Acest text e o modestă apreciere a unui documentar, „David – drumul către ceilalți”, bazat pe un caz de incluziune, pe lupta discretă și demnă a unor părinți neobosiți, pe un băiețandru care învață să descopere lumea, pe cei care, deși sunt altfel, sunt ca noi. Diferiți.