După cum ați dedus, în 1989, Andrei Ruse avea 4 ani. Între timp, s-a făcut mare. A scris vreo patru cărți, dintre care „Zaraza“, proaspăt lansată, promite să fie un succes de box-office în 2014. A bătut țara pentru lansarea „Zarazei“, a revenit pentru a vedea ce tâmpenii au mai postat oamenii la dispariția lui Marquez. Mi-a devenit simpatic atunci când, fără să am habar cine era sau câte parale făcea, am aflat că scrisese „Povestea literei E“ (cu toată smerenia, era o perioadă în care mă tot bântuiau aventurile buclucașei vocale A din ceea ce avea să se transforme în textul http://horiaghibutiu.ro/satire-incredibilele-feste-ale-unor-vocale-3/). N-o mai lungesc! Vi-l recomand pe Andrei Ruse și, mai ales, cartea sa, a cărei apariție reprezintă un eveniment editorial și încununează, dacă nu vă sperie vorba veche, talent și ani onești de muncă. Iată răspunsurile la chestionarul cu oameni faini.
De ce te temi cel mai tare?
Să nu înnebunesc.
Care e prima ta amintire?
Cu siguranţă era ceva legat de Revoluţie – aveam 4 ani. Nu îmi amintesc foarte bine ce, doar că erau nişte neni la televizor foarte agitaţi şi că tata tot nu venea acasă.
Pe cine admiri cel mai mult și de ce?
Depinde din ce punct de vedere. Charlie Chaplin totuşi e în mai toate topurile mele, oricum am da-o.
Ce-ți place la înfățișarea ta?
Mâinile.
Care e cel mai prețios lucru pe care îl deții?
N-am lucruri care să fie preţioase, mă gândesc doar la laptopul meu (şi am stat câteva minute bune să îl remarc), dar mă pot lipsi de el oricând. Preţioşi sunt oamenii, nu lucrurile. Oamenii minunaţi şi rari pe care i-am întâlnit. De lucruri mai faci rost, de prieteni însă…
Cine ar juca rolul tău într-un film?
Robert Downing Jr, dacă se mai îngraşă puţin.
Ce-ți reproșezi cel mai des?
Că nu spun multor oameni cât înseamnă pentru mine sau nu o arăt atât de deschis.
Ce ai fi făcut la fel de bine profesional, dacă n-ai fi ales actuala carieră?
Teatru sau muzică, probabil.
Cum ți se spunea când erai mic?
La fel ca acum, Andrei. În liceu însă toţi îmi spuneau Jimmy. O poveste tâmpită de altfel. Eram mereu cu ochii după gagici şi chiar când începusem a 9-a se lansase piesa aia „Jimmy Jimmy/ Iubeşti fetiţele-n bikini“. Din prima zi, asta mi-a fost porecla, Jimmy / James. Timp de 4 ani. E drept, n-am mai auzit-o demult, dar întorc capul dacă aud numele şi acum.
Care e cea mai mare realizare a ta?
Romanul Zaraza.
Care e cel mai frumos lucru care s-a spus despre tine vreodată?
(Ca reproş) mi se spune zilnic aproape că sunt încă un copil, că nu mă maturizez deloc. De-ar şti ei însă cât de greu e să rămâi aşa.
Cum ai dori să-și amintească posteritatea de tine?
Citindu-mă.