Artistul, activistul, filantropul, macho-ul… sunt atâtea de admirat la aniversarea Marelui Blond, iar eu mă opresc doar la 10 chestii care-mi plac la Robert Redford? Fiind primele care mi-au venit în cap, da!
- Pentru că, prin simpla apariție, inteligența rostirii replicilor și încăpățânarea de a-i conferi personajului propria neliniște în căutarea adevărului, dincolo de scenariu și de regie, Charles Robert Redford Jr. reabilitează imaginea reporterului de investigații în „Toți oamenii președintelui” – filmul despre jurnaliștii care au contribuit la demisia unui președinte american. Înainte de a intra în pielea lui Bob Woodward, gazetarii erau la fel de populari în America precum cei ce colectează impozitele. De fapt, și după.
- Filmele sale reflectă o opțiune liberală. Redford joacă în ceea ce crede. E unul dintre acei actori cu care nu un regizor alege să lucreze, ci el alege să lucreze cu un regizor (Sydney Pollack e favoritul său).
- A fost Marele Gatsby mult înaintea lui Leonardo DiCaprio și Marele Blond mult înaintea lui Brad Pitt.
- Rostește fără inflexiuni replica „Știu. Eu sunt cel care a spus-o”, ca răspuns la observația „Se spune că breakfast-ul e cel mai important moment al zilei” (în „Călărețul electric”)
- E protagonistul următorului dialog din „Jeremiah Johnson” (1972), film care anticipă retragerea sa în munți, peste ani:
Jeremiah Johnson: ce se mai întâmplă în război?
Locotentul Mulvey: care război?!
JJ: Cel împotriva președintelui mexican.
Lt. Muvey: Păi s-a terminat.
JJ: și cine a câștigat?
- Ca regizor nu i-ar plăcea să lucreze cu un actor ca el, ca actor nu i-ar plăcea să se aibă drept regizor.
- Își definește obârșia în felul următor: „suntem oameni preocupați de ceva mai mare decât propria persoană, o națiune în care există responsabilitatea față de celălalt”.
- E un apărător fervent și longeviv al mediului, dar e un ecologist autentic, nu precum politicienii asemănători cu pepenii – verzi pe dinafară, roșii pe dinăuntru.
- „E un tip facinant la 79 de ani, locuieşte în vârful muntelui. El a creat acest festival, şi-a pus definitiv amprenta pe filmul independent american” – regizorul Bobby Păunescu, după ce și-a lansat o producție-experiment la ediția din acest an a celui mai influent festival de film independent din lume, Sundance, și a cinat cu fondatorul Robert Redford. Festivalul e denumit după numele personajului pe care Redford l-a interpretat, alături de Paul Newman, în clasicul „Butch Cassidy și Sundance Kid”
- Astăzi împlinește 79 de ani.
Photo: Mark Leibowitz, Courtesy of Sundance Institute