A apărut „Arhitescu și Orașul-Păianjen” de A. E. Miron (RAO, 2020), o carte pe care am citit-o pe nerăsuflate. Nu doar pentru că mai e o săptămână până la o nouă rundă de alegeri locale. Nu numai pentru că o cunosc pe autoarea A. E. Miron – am fost colegi de presă și am rămas prieteni. Nici măcar pentru că acțiunea se petrece la Brăila, un oraș de care m-am atașat profund, pe care autoarea îl descrie astfel: „aici toate bulevardele principale pornesc și se întorc în Dunăre, descriind fiecare câte un semicerc, din ce în ce mai mare. Bulevardele sunt intersectate de altele, drepte, ceea ce face ca orașul, privit de sus, să arate exact ca o plasă de păianjen țesută pe malul stâng al fluviului”.
Brăila, locul de baștină al familiei mele prin alianță, e poza unei încremeniri în proiect inexorabile. Cineva, care ar încerca să schimbe ceva aici, s-ar lovi de vocile inflexibile ale unei păguboase conservări: „– Dar ce vreți voi să faceți cu orașul nostru? Nu e bine așa?
– Ne faceți mese de șah mai bune? Sau le înlocuiți cu din alea din lemn, care se duc la prima ploaie?
– Ah, uite, că dacă tot sunteți aici, vreau să întreb ceva: de ce v-ați băgat în asta, că văd om tânăr? De ce nu lăsați pe ăia mai bătrâni să decidă, că ei au trecut prin multe?
– Din ce partid faceți parte?
– Sunt independent, a zis Marian.
– Aaa, a făcut grupul.
– Nu fac politică, nu am făcut niciodată, tot ce vreau eu…
– Păi dacă nu faceți politică, ce căutați în politică?
– Poate că este momentul să nu mai facem politică și să ne gândim mai mult la oraș. Nu este totul despre politică, e despre administrație… Un oraș…”.
Alina Elena Miron izbutește, în „Arhitescu și Orașul-Păianjen”, să aducă mai mult decât perspectiva schimbării care se lovește de niște pereți care s-au obișnuit cu ruina. Datorită formației sale jurnalistice, scriitoarea trece de la cărțile de povești pe care le-a publicat până acum la niște povești pentru oameni mari. Dar acum relatează, cu nerv și verb, ca un jurnalist. Iar pentru că a fost insider la precedentele alegeri locale, ne introduce în culisele unui proces electoral valabil pentru orice așezare românească. Fiindcă e și un fotograf hărăzit, A. E. Miron prezintă o imagine rotundă a Brăilei.
Citiți „Arhitescu și Orașul-Păianjen”, o carte care mi-a mers la inimă precum dedicația autoarei!