La 35 de ani de la propriul său examen, Adrian Titieni (53 de ani) e protagonist în filmul „Bacalaureat” regizat de Cristian Mungiu, lungmetraj selectat în competiția pentru Palmierul de Aur a Festivalului de la Cannes.

Bacalaureat, promoția mai 2016. Echipa filmului, fotografiată astăzi, la Festivalul de la Cannes. Foto: T. Leibreich
Bacalaureat, promoția mai 2016. Echipa filmului, fotografiată astăzi, la Festivalul de la Cannes. Foto: T. Leibreich

Despre „Bacalaureat” la Cannes, despre cum se lucrează cu Cristian Mungiu și despre Bac-ul de odinioară al reputatului actor Adrian Titieni, care susține că a primit cel mai complex rol, în dialogul care urmează.

BACALAUREAT_CristianMungiu

Domnule Titieni, care a fost prima dumneavoastră reacție când ați aflat că filmul „Bacalaureat” va intra în competiția pentru Palme d’Or la Cannes?

Am trecut-o la capitolul prima dată în viață și, poate, singura dată în viață cu gândul că Dumnezeu și oamenii care lucrează prin El au facilitat asta. Bucuros conștient.

Cum se lucrează cu Cristian Mungiu?

Impecabil. Nu am resimțit nicio clipă toate tensiunile, fără îndoială prezente în interiorul lui, răsfrângându-se asupra mea (asupra actorului). Are știința de a te conduce înspre ceea ce își dorește cu răbdare, determinare și blândețe, creându-ți senzația că ai făcut asta prin propria ta abilitate.

Începeți să vă construiți rolul din momentul în care citiți scenariul?

Nu neapărat. E foarte importantă discuția cu regizorul și orizontul lui de așteptări. Încerc să mă pun în condiția subiectului, caracterului (personajului), să înțeleg modul lui de a gândi, felul în care ia deciziile și de ce, scopurile care trebuie atinse, în condiția circumstanțelor. Uneori îți reușește, alteori nu.

Care a fost principalul argument pentru care ați acceptat rolul din noul film al lui Mungiu?

Așa cum văd eu lucrurile, din perspectiva profesiei, ar fi fost culmea să nu accept.

Din perspectiva bogatei dumneavoastră filmografii, e acesta cel mai ofertant rol principal?

Cel mai complex. Încerc să mă capacitez, să-mi creez miza, ca indiferent de secundar sau principal, toate să fie importante.

Aparent, unui părinte nu-i e greu să joace alt părinte. Ce trăsături personale i-ați împrumutat personajului dumneavoastră?

Nu știu ce să vă spun, „mă pregătesc” de Bac în 2017 și 2018. Relația între părinte și copil are ceva pesonal și deopotrivă impersonal. În calitate de părinți, reacționăm, nuanțat, aproape la fel. Problematica derivată din scenariul filmului te pune pe gânduri și nu știu cât am reușit să tranfer din calitatea mea de părinte rolului, cert este că m-am straduit.

 Cum știți, în general, că ați făcut un rol bun?

Nu știu. De obicei, regizorul și publicul știu. Personal, mă verific, aproape de fiecare dată, încercând să investighez cu un al 6-lea simț profesional dacă am reușit să traduc convenția în ceva credibil și de înțeles. Dacă se întâmplă să am gustul bun al faptului că am fost credibil și ceva din mine însumi e acolo, sunt împăcat.

Obișnuiți să citiți recenziile filmelor sau pieselor în care jucați? Vă indispune o cronică defavorabilă?

Nu le mai citesc cu atâta implicare cum o făceam pe vremuri. Nu știu dacă sunt indispus după o cronică defavorabilă, dar cert este că orice fel de recenzie ar trebui să aibă o doză de constructivitate și să nu conțină etichetări sau generalizări nejustificate. În orice caz, îmi dă de gândit.

Ați mai fost pe Coasta de Azur? Aveți obiective de vizitat la Cannes?

Niciodată. Cannes-ul însuși e o mare necunoscută, cu atât mai mult Cannes-ul,  însuflețit în aceste momente de personalități marcante, ridică necunoscuta la putere.

 Ce vă amintiți de la „Bac”-ul dumneavoastră? L-ați luat cu emoții?

Sunt 35 de ani de atunci, emoțiile au fost certe. Un lucru important pe care mi-l amintesc e că în triada elev-profesor-părinte, Bac-ul reprezenta o sărbătoare. Astăzi pare a fi un fel de vânătoare concertată instituțional și avem impresia că așa ar trebui să stea lucrurile.

– Mă găsiți și pe Facebook horiaghibutiu.ro.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

14 + 6 =