Desemnată, în 2015, „Designerul anului”  în Marea Britanie, creatoarea de bijuterii Babette Wasserman a venit la începutul săptămânii în București, pentru a participa la o serie de evenimente de afaceri. Cum e un nume extrem de cunoscut în peste 30 de țări, unde accesoriile sale, mai ales butonii – a creat inclusiv pentru Karl Lagerfeld – fac furori și generează tendințe, i-am solicitat un interviu, pe care, cu nonșalanța englezoaicei care are și sânge franțuzesc în vine, Babette mi l-a acordat fără să clipească. Altminteri, fără acest interviu cu regina butonilor, cum aș fi aflat care e piatra cea mai apreciată din bijuteriile la modă,  marcasita?!

Babette, când erai mică, aveai parte de bijuteriile pe care ți le doreai, cu care presupun că pe atunci doar te jucai?

Eram foarte pretențioasă, iar părinții îmi dăruiau bijuterii foarte drăguțe. Pe ale mamei le adoram pur și simplu, eram foarte fericită să le port!

Când ai decis că vei fi creatoare de bijuterii? 

Chiar dacă realizam manual bijuterii încă din anii de școală, îmi doream, de fapt, să fiu designer de modă. După ce am terminat școala, am intrat la Chelsea College of Art și am început să lucrez cu diferite textile. Mi-am dat seama repede însă că materialele respective nu mă inspiră la fel de mult precum metalele, lemnul sau sticla. Unul dintre profesorii de acolo a sugerat să mă specializez în bijuterii și, întrucât asta îmi dorisem, am și făcut-o.

Care a fost momentul în care ai înțeles că vei face carieră în design? 

Probabil că atunci când am fost admisă la Central Saint Martins School of Art. Am început să creez bijuteriiși m-am îndrăgostit de materia asta! Mi se părea foarte la-ndemână să creez mici sculpturi tridimensionale, mereu la modă. Am știut imediat că vreau să am propria mea companie după ce aveam să închei studiile și asta am și făcut.

Cum au primit părinții tăi vestea că vei urma o carieră creativă?

M-au sprijinit total. Am fost de acord să iau cursuri de economie și de afaceri, la Universitate, vreme de doi ani, înainte să ajung la Art College, ca să stea liniștiți că mă voi descurca în cazul în care voi eșua cu cariera creativă.

Câte inele, brățări și cercei porți la o ocazie?

De exemplu, de Anul Nou am fost la Punte Del Este, în Uruguay, alături de prieteni, într-o mulțime extrem de eterogenă. Am purtat inelul de logodnă, verigheta, firește, create de mine. Apoi, un inel pe care-l port zilnic pe degetul mic, inelul cu norișor pe arătător, precum și trei inele lipite, la care am adăugat cercei din aur roz.

 Porți numai inele pe care ți le-ai făcut singură?

De cele mai multe ori, deoarece creez piese pe care mi-ar plăcea și mie să le port! Când vine vorba despre inele, îmi place să combin materialele și culorile, să lipesc un inel din aur roz cu diamante de unul din aur galben. Acum, la modă e să porți inele cam pe toate degetele, pentru un look rock’n’roll!

Descrie-ne verigheta pe care o porți!

Soțul meu a presupus că îmi voi dori să creez eu însămi inelul de logodnă și verigheta, astfel încât când m-a cerut, mi-a oferit un superb colier din aur roz cu diamante și safire roz. Pentru logodnă, am ales un diamant oval care era foarte popular în epoca victoriană, iar acum a revenit la modă. L-am prins într-o gheară subțire, ceea ce îi conferă și modernitate, pentru contrast și i-am atașat o furcă dublă încrustată cu mici diamante. Verigheta are formă de V, astfel încât alături de inelul de logodnă par împreună un singur inel, mare.

 Reușești să-ți separi munca de viață?

Orice antreprenor din industria mea îți va răspunde, invariabil, nu! În fiecare an particip la târguri, vizitez magazine, am întâlniri de afaceri în Marea Britanie, Italia, SUA, Turcia, România, Franța,  Japonia, China etc. Cred că e inevitabil să amesteci afacerea cu viața socială, mai ales într-un univers atât de colorat ca al nostru!

Ce s-a schimbat de când ai primit  titlul „ Designer of the Year 2015”?

Am dat foarte multe interviuri! Am fost abordată de un retailer important, pentru a mă ocupa de designul unei colecții, deocamdată, nu pot spune despre ce e vorba.

Care e cel mai scump obiect din colecțiile tale?

Niște butoni personalizați, făcuți din aur galben masiv cu diamante de mare calitate.

Ai vreun sfătuitor de zi cu zi?

Mi-am deschis afacerea când aveam 24 de ani, iar industria s-a schimbat considerabil în ultimii ani. Dar am câțiva sfătuitori din industrie, iar tatăl meu are oricând o sugestie bună.

Când creezi bijuterii, te gândești vreodată – asta e pentru David Beckham ori Antonio Banderas ori Sienna Miller ori Elle MacPherson?

Sigur, câteodată realizez câte un design unic, pe măsura personalității. De exemplu, David Beckham are niște butoni personalizați de mine, o pereche unică. Uneori, aleg eu însămi modelul potrivit, așa cum a fost când i-am trimis Alteței Sale Regale Prințul William butoni cu ochelari de soare și un trabuc, firește, mizând pe simțul umorului tipic britanic!

Cum a ajuns să poarte Nicole Scherzinger bijuteriile create de tine?

O cunosc pe stilista ei, care dorea niște bijuterii ieșite din comun pentru emisiuni cum ar fi „X Factor”, așa că m-am apucat de treabă!

Lumea bijuteriilor e una inevitabil narcisistă? De pildă, butonii cu bicicletă sunt adorabili, dar ce spune asta despre mine?

Nu cred că e mai mult narcisisim decât în modă. Frumusețea e că în ziua de azi sunt atât de multe produse încât satisfac orice gust și se potrivesc oricărei personalități.

Cum a fost când ai creat butoni și broșe pentru Karl Largerfeld? 

Karl Lagerfeld e o legendă vie!  Colecțiile sale au umor, au contondența rock’n’roll-ului, iar el adoră negrul! Asta am încercat să cuprind în creațiile mele, care i-au plăcut și au dispărut repede din magazine! E un tip fermecător, pe care l-am întâlnit la Londra și cu care m-am întreținut în franceză, deoarece el trăiește la Paris, iar eu sunt pe jumătate franțuzoaică!

Câte aprecieri a avut poza ta cu Lagerfeld?

Multe! Am postat-o și pe LikedIn, și pe Instagram, așa că au fost chiar multe!

Care sunt pietrele, materialele și culorile tale favourite în 2016?

Îmi place mult marcasita în acest sezon, amestecul de negru cenușiu cu irizații strălucitoare. Arată grozav la butoni, ca și la bijuteriile pentru femei.

 Ce reprezintă un interviu pentru tine – e doar o obligație de promovare sau chiar îți place să fii întrebată cum e viața în Notting Hill?

Îmi plac interviurile, mai ales când întrebările sunt inteligente și diferite de cele obișnuite. E plăcut să pot împărtăși poveștile și experiențele trăite pe parcursul dezvoltării brandului meu.

E obositor să călătorești prin toată lumea, de la Cascais la București?

Îmi place să călătoresc, deși acum, că m-am măritat îmi place și mai mult când soțul meu poate veni cu mine, să viziteze toate locurile frumoase prin care ajung.

Ce știi despre bijuteriile românești și despre România în general?

Am fost anul trecut, la un eveniment de modă organizat de Adina (n. red. – stilista Adina Buzatu), și m-am îndrăgostit de București. E un oraș foarte frumos, cu o arhitectură romantică și cu clădiri hausmanniene (n. red. – stilul folosit de baronul Haussmann în secolul XIX la renovarea Parisului). Am fost foarte impresionată de clădirea Parlamentului, am avut șansa să fiu invitată acolo la cină, un veritabil privilegiu.

  • Interviul a apărut în „Adevărul”

Babette, la TRENDS&FRIENDS

The Storyalist
Babette Wasserman și Adina Buzatu

Babette Wasserman a fost prezentă marți în magazinul TRENDS by Adina Buzatu din Băneasa, unde s-a întâlnit cu o serie de celebrități autohtone în cadrul unui nou eveniment TRENDS&FRIENDS. Amfitrioana evenimentului, Adina Buzatu, a ținut să remarce: „Detaliile fac diferenţa, iar bijuteriile bunei mele prietene, celebra creatoare Babette Wasserman, conferă rafinament ţinutei. Acestea se adaptează uşor la personalitatea purtătorului datorită creativităţii designerului care a fascinat o lume întreagă cu colecţiile ei minuţios realizate. Sunt fericită să aduc laolaltă prietenii din străinătate, importanţi oameni din modă, cu oamenii dragi mie de aici, din toate domeniile, care vin întotdeauna la evenimentele mele cu tot sufletul. Deşi suntem în secolul în care relaţiile interumane par să nu mai conteze, un zâmbet, o floare sau câteva minute petrecute alături de un prieten drag ne definesc ca oameni. Acestea sunt cu adevărat momentele speciale din viaţă.”

Alături de colega mea, Silvia Cîmpeanu, la evenimentul TRENDS&FRIENDS
Alături de colega mea, Silvia Cîmpeanu, la evenimentul TRENDS&FRIENDS

,,Este un privilegiu pentru mine să vizitez Bucureştiul şi să fiu invitată în seria de evenimente Trends&Friends. Nu doar datorită prieteniei care mă leagă de Adina, ci şi oamenilor minunaţi pe care i-am întâlnit aici. E un privilegiu de asemenea să prezint personal creaţiile mele vedetelor din România.”, a mărturisit creatoarea Babette Wasserman.

La taclale cu Mircea Albulescu
La taclale cu Mircea Albulescu
Cu mereu zâmbitoarea Gianina Corondan
Cu mereu zâmbitoarea Gianina Corondan

Fotografii de Cristian Duminecioiu

– Mă găsiți și pe pagina de Facebook a blogului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three × two =