Ce au postat jurnaliștii în rețelele sociale despre primarul general al Bucureștiului – în jurnalul unui ziarist fără jurnal de azi.

Ehh, What’s Up, Doc?

De la la Mircea Marian, Robert Turcescu, Laurențiu Mihu, Moise Guran, Grigore Cartianu și Neculai Constantin Munteanu  la Vladimir Tismăneanu, oamenii de presă au reacționat prompt pe Facebook după ce primarul general al Bucureștiului a fost reținut. Preiau câteva dintre cele mai tari reacții de presă după reținerea lui Oprescu. O mențiune specială pentru excelenta caricatură a inconfundabilului Devis Grebu.

Desen de Devis Grebu
Desen de Devis Grebu

Mircea Marian

De pe twitter: la câți politicieni bolnavi sunt în pușcării, era normal să li se aducă un doctor.

Nu vreau să fiu ceea ce în germană se cheamă „spielverderber”, adică ăla care strică micile bucurii, dar credeți că orașul ăsta, Bucureștiul, este pregătit să aibă un primar decent și cinstit? Unu, cum a fost posibil ca în 2008 să votezi un ins care abera fără rușine, promițând autostrăzi suspendate și căprioare pe locul mall-ului nefinalizat nici acum? Doi, e vreun primar cinstit la sectoare? Vanghelie, Chiliman, Negoiță, Onțanu, Piedone, Rareș Mănescu. Când îi înșiri pe ăștia ți se pare că Oprescu era modest. Iar la sectoare s-a câștigat cu scoruri de semidictatură bananieră. Pe ei i-au votat bucureștenii. Trei, nu văd alternativa. Nu o văd și mai sunt 10 luni până la alegeri. Orașul acesta, Bucureștiul, merge mai degrabă pe urmele Constanței, unde nu apare nimic cinstit în urma lui Mazăre, decât să ia exemplul Clujului…

Robert Turcescu  

Iată „peștele” cel mare din prima săptămână a lunii septembrie, așa cum am zis. Sorin Oprescu, reținut de procurorii DNA.

Cale liberă pentru multimilionarul Cristian Bușoi spre Primaria Capitalei. Din câte mi-aduc aminte, Bușoi a făcut ceva studii de securitate!

Laurențiu Mihu

În FLAGRANT l-au pescuit! Va dați seama ce brumă de minte avea omul ăsta, încât să fie prins în flagrant chiar și după ce procurorii i-au deșurubat (în 2014 și în 2015) doua piese-cheie pe fluxul șpăgilor. Asta, așa, ca să dau doar două exemple evidente. Încă o dată: neinspirată rău decorarea lui Oprescu de către Franța.

Grigore Cartianu

Oprescu tocmai anunțase că-l face pe Andre Rieu ambasador al Bucureștiului. S-o fi gândit că pică și de-acolo un 10%…

Neculai Constantin Munteanu

Ultima ispravă a doctorului Sorin Oprescu a stârnit neliniști și oarecare invidie profesionlă printre medici. 25.000 de euro! Într-un singur plic? Nu-i de colea, nu! Să n-o dai dracului de medicină!

Vladimir Tismăneanu

The Godfather from the City Hall: primesc in zori de zi, de la un amic, vestea halucinantă despre descoperirea mafiei lui Sorin Oprescu, the Lord Mayor of Bucharest.  Dacă acuzațiile procurorilor se confirmă cu probe irefutabile, nu cred că mai poate exista vreun pesedist onest care să se îndoiască de natura criminal-cleptocratică a sistemului înființat de Ion Iliescu, dezvoltat de Adrian Năstase și exacerbat de Victor Ponta. Sorin Oprescu și banda sa de gangsteri au devenit nababi calcând în picioare statul de drept. Rapacitatera acestor indivizi este fără limită, enormă, grețoasă, scabroasă…

Moise Guran

Din comunicatul DNA nu reiese clar daca banii cu care a fost surprins primarul Oprescu erau sau nu marcați. Aici se redeschide discuția dacă banii sunt corp delict numai dacă sunt banii ăia care s-au luat, sau și dacă sunt alți bani, înlocuiți de intermediar și ținuți o perioadă „să se răceasca”. (mai știți dosarul Năstase-Termopane?) Banii sunt fungibili, pot fi înlocuiți cu alți bani sau cu caltaboși, valoarea lor contează. Nici nu are o mare relevanță acest aspect, atâta timp cât procurorii pot dovedi cu alte mijloace de probă, de preferat directe (interceptări, de preferat coroborate cu declarații de martori), că primarul știa ce reprezintă banii pe care îi avea asupra sa, precum și titlul (mită) sub care îi primise. Dacă aceste condiții sunt întrunite, indiferent că banii sunt sau nu marcați, tot de un flagrant-delict vorbim. Aceasta este opinia mea de nespecialist în penal.

Cătălin Prisacariu

Acum doi ani, pe 5 septembrie 2013, asistam înmărmurit la cinismul incredibil al lui Oprescu pe cadavrul unui copil: „Oprescule, tu însuți ești un maidanez. Unul din specia cea mai rea, aia politică. Din păcate, noi nu am găsit referendumul eficient să te eutanasiem politic. Așa e, bă, e vina noastră, că te hrănim cu voturile noastre (nu, eu nu te-am votat) cînd cerșești de foame și faci, în campania electorală, figurile alea ieftine de cîine fără stăpîn (independent, ce dracu’!) drăgălaș, bătrîior și simpatic. Dar tu, de fapt, ți-ai pus dinți noi, cu care să hărtănești Primăria încă patru ani, după ce te ghiftuim cu voturi.”
Azi, Oprescu are ocazia să plîngă pe bune.

Ultimul interviu dinaintea reținerii

Un scurt comentariu personal

Procurorii au fost atât de încântați de sloganul de campanie cu care doctorul Oprescu câștigase al doilea mandat de primar general, „Pentru că a demonstrat că se poate”, încât DNA l-a adus cu mandat folosind același slogan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

5 × five =