
Așadar, am văzut piesa „Un cuplu ciudat“ la Teatrul de Comedie, sâmbătă seara. Presupun că fiecare dintre noi are experiențele sale în acest domeniu, dar chiar să sune de patru ori niște telefoane mobile parcă n-am mai prins în ultima vreme. Și cum se întâmplă, îndeobște, după ce că sună, mai sunt și niște sonerii de toată jena (evident, nici daca ar fi „Für Elise“ n-ar fi acceptabil!), iar posesorii telefoanelor au o viteză de reacție demnă de un melc trândav.
Spre lauda, dar și spre ghinionul lui, întrucât toate întreruperile i-au picat pe intervenție, actorul Alex Conovaru a ieșit minunat din ingrata situație, improvizând de fiecare dată atât de izbutit încât chiar părea că boul, dobitocul sau idiotul invocați făceau parte din replica originală. Evident, fiecare intervenție a sa a smuls ropote de aplauze. Rămâne însă această problemă, elementară, de civilizație, mai exact, de absența ei.
Înaintea oricărui spectacol, se fac apeluri repetate să se închidă telefoanele – ce mai e de făcut, să fie predate toate mobilele la intrare, ca la concertele artistului cunoscut anterior drept Prince (pe cântăreț îl enervează că toată lumea filmează în loc să trăiască momentul)?! Să fie puse bietele plasatoare să îi observe pe mârlani și să li se interzică apoi accesul în orice sală, precum huliganilor de la competițiile sportive?
Mie, fiecare sonerie din timpul vreunui spectacol îmi amintește de secvența în care diriginta își zgâria unghiile de tablă când era creta prea tocită. Sau de spusa lui Andrei Șerban, „dacă ești mort după ciorba de burtă, lasă teatrul!“, chit că marele regizor nu se referea la un anumit tip de public, ci la actorii împăcați cu succesele îndoielnice.
Îi suspectez pe cei care nu-și pun telefoanele pe silent la un spectacol de teatru, de operă, de balet, chiar și de film (nu vreți să știți ce priviri mustrătoare aveam când mai suna un telefon în toiul ședințelor de redacție!) nu doar de lipsă de respect față de artiști și, deopotrivă, public. Îi bănuiesc de cele mai rele lucruri care îmi vin în minte: că nu ridică niciodată colacul înainte de a folosi vasul de toaletă. Că n-au orgasm. Și că, mai odios, ar fi niște troli ai internetului, dintre aceia care urăsc ca să urască. Doar așa, ca să le strice bucuria celorlalți.