Când se lasă seara peste București, în perioada 18-21 aprilie, trecătorii își pot răsfăța privirile cu proiecțiile de tip video mapping din cadrul celei de-a cincea ediții a Festivalului Internațional al Luminii, Spotlight 2019.
Ca bucureștean, n-am ratat nicio ediție. A fost suficient să ajung o dată la Amsterdam în timpul Festivalului Luminii, să călătoresc pe canale și să admir proiecțiile de pe apă și de pe clădiri – nu uit niște tumbe uluitoare ale luminii pe fațada Renaissance Amsterdam Hotel – ca să îmi doresc să văd așa ceva și-n orașul meu. Din fericire, se întâmplă an de an și, tot din fericire, într-o perioadă în care te poți plimba fără să te deranjeze vremea de afară – nu că ploaia sâcâitoare dintr-un ianuarie tipic olandez m-ar fi împiedicat să-mi sucesc gâtul după clădiri!

La Amsterdam, Festivalul Luminii pendulează între uscat și apă

Dar, ca și în trecut, la ediția din 2019 a festivalului Spotlight, care are ca partener internațional celebrul eveniment FÊTE DES LUMIÈRES LYON, nu e vorba numai despre proiecții, instalații interactive sau sesiuni de video mapping, ci și despre clădiri exponențiale din București. De obicei, în timpul festivalului, îmi aleg câte o clădire și o desemnez preferata mea, în funcție, firește și de lucrarea artistică proiectată. Anul acesta, din ce am văzut aseară, favorita mea e Vila Oromolu, cunoscută mai recent drept hub-ul Qreator by IQOS, pe care e proiecată lucrarea Creativity on the Move @ Spotlight, o trecere în revistă a zece curente artistice care au schimbat lumea, realizată de Les Ateliers Nomads. 
Dacă îți faci traseul obișnuit, adică pornești din locul în care Podul Mogoșoaiei pare că plonjează în Dâmbovița – sau pentru cititorii mai tineri, de unde începe Calea Victoriei – spre Șosea, ai șansa de a vedea în acest weekend clădiri simbol ale orașului, pe care sunt proiectate lucrări artistice fabuloase. Ca să aleg doar câteva repere de pe traseul Spotlight 2019, la Palatul CEC, e proiectată lucrarea Brâncuși – proiecție Mindscape Studio, câștigătorii concursului de video mapping de la ediția precedentă; la Muzeul Național de Istorie, veți fi absorbiți de lumină, așa se numește o lucrare inspirată de telefoanele inteligente – Absorbed by Light; la Teatrul Odeon e timul să vă jucați cu Urban Pinball; la Muzeul Național de Artă al României, vă puteți da în balansoarele Wave-Field.
Iar în încheierea traseului, pe Aviatorilor 8 A, aveți o nouă bornă a familiei Spotlight: Vila Oromolu. Încă de la renovarea acestei vile interbelice care i-a aparținut guvernatorului Mihail Oromolu, clădirea cunoscută azi drept Qreator by IQOS a devenit un reper al plimbărilor mele la Șosea. E un simbol bucureștean ridicat după planurile arhitectului Petre Antonescu, de numele căruia se leagă multe alte repere ale Capitalei, de la Arcul de Triumf la Palatul Kretzulescu.
Clădirea Qreator by IQOS e îmbrăcată, prin video mapping, de lucrarea Creativity on the Move. Răsfoiți-o cu privirea și veți avea surpriza de a vă familiariza instant cu nu mai puțin de 10 curente artistice: renascentism, baroc, expresionism, cubism, suprarealism, pop art, psihedelic, minimalism, grafitti și fractal. Nu e nevoie să fiți experți în artă pentru a identifica fiecare stil, întrucât e precizat.
Nu vă spun mai mult, vă las să vă clătiți ochii singuri. Dar dacă veți face traseul așa cum l-am făcut eu, veți înțelege de ce merită să vă încheiați plimbarea de seară din acest weekend cu Creativity on the move (în treacăt fie zis, alt avantaj e că după vizionare puteți coborî la metrou!). Ultima impresie contează, parcă așa se spunea, nu?
Firește, puteți alcătui propriul vostru traseu, unul în care, de pildă, să începeți de pe Aviatorilor, ca în harta de mai jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 − 4 =