Știi cum a ajuns salata asta românească, pe care-ți vine s-o mănânci din ochi, sau roșiile astea zemoase și gustoase, pe rafturile hipermarketului de unde le-ai cumpărat? Ai idee cine le-a însămânțat, irigat, depozitat și transportat? Îl cunoști pe fermierul care a trudit ca tu să te bucuri la fiecare masă de un gust autentic?

Te întreb fiindcă eu am avut șansa de a cunoaște un furnizor român de produse proaspete pentru hipermarket, cu ocazia unui „desant” al jurnaliștilor și al bloggerilor, într-o zi a porților deschise la o fermă de lângă București. Așa am aflat cum ajunge salata românească în rafturile hipermarketului: rapid și în condiții optime!

Ferma cu pricina e în comuna Adunații Copăceni, în județul Giurgiu, la circa 25 de kilometri de centrul Bucureștiului, și îi aparține lui Marin Hagiu – toată lumea îi zice nea Hagiu, așa îi vom zice și noi, hai să nu ne formalizăm! – furnizor, de mai bine de 15 ani, de produse proaspete pentru Carrefour.

Alături de nea Hagiu, un fermier de toată isprava
Alături de nea Hagiu, un fermier de toată isprava

Prima revelație, când ajungem în comuna cu o denumire pitorească (originea se pierde în negura veacurilor, dar pare-se că i s-a zis așa ca să deosebească de altă localitate denumită Copăceni; aici ar fi dat cândva adunarea Mihai Viteazul oștirii sale care se lupta cu… în fine, ce mai contează după atâta vreme!): ca bucureștean sadea, nu mă așteptam ca o fermă să arate astfel, adică să pătrund într-o curte cochetă, plină de flori distribuite parcă de o mână de designer. Până la sere, se răstoarnă cam toate prejudecățile mele legate de viața la țară: curtea e extrem de curată și de îngrijită, casa e modernă, te simți mai degrabă într-un cartier rezidențial, nici pomeneală de hârtoape, improvizații, ruralul acela pe care noi, cei din Capitală îl privim de sus. Aveam să aflăm că florile sunt și una dintre cele mai lucrative afaceri ale lui nea Hagiu: după zambile, albastre, albe și roz, pune mușcate – toate, la mare căutare în Carrefour.

Așa am fost întâmpinați la ferma lui Marin Hagiu
Așa am fost întâmpinați la ferma lui Marin Hagiu

A doua revelație îl vizează chiar pe nea Hagiu, un fermier de 60 de ani care a preferat să rămână în țară, la țară, și să facă ceea ce știe mai bine, din tată-n fiu. Cândva, a fost îmbiat cu o slujbă în Germania, i se propuneau 3.000 de mărci pe lună. „Nu-mi trebuie nici 3.000 pe secundă! Vreau acasă, la nevasta mea, să lucrez pământul meu”, comentează hâtru fermierul.

Nea Hagiu e un bărbat în plină putere, care a moștenit pământ de la ai săi și nu s-a dat niciodată în lături de la muncă. Azi are în lucru o suprafață de circa 10.000 de metri pătrați, la care se adaugă o livadă de aproximativ 15.000 metri pătrați. În timp ce ne conduce prin cele 20 de sere în care cresc salata, verdeața, ceapa verde, ridichile, ardeii sau guliile care așteaptă să fie transportate prompt la București, spre lanțul francez de magazine pentru care furnizează marfă românească de peste un deceniu, aflăm crâmpeie dintr-o poveste simplă și de succes.

Gulii de seră
Gulii de seră

Intrăm în depozitul de aproximativ 50 de metri pătrați, care adăpostește și o cameră frigorifică. Vedem și puțul, adânc de 80 metri, de unde e extrasă apa care ajunge în sistemul modern de irigare al fermei. Apoi, părăsim serele și admirăm recolta de pe câmp – ne interesăm discret dacă există paznici, iar nea Hagiu izbucnește-n râs: „Ce pază, că doar n-avem bancomate aici!”. Traversăm spre livada cu cireși, pe care nea Hagiu îi răsfață de zor: „Zici că sunt copiii mei!”.

Mica noastră escapadă se încheie cu un picnic câmpenesc, pe parcursul căuia gustăm din ce trasnsortă agricultorul zilnic în București, ca să ne putem aproviziona cu produse proaspete. Povestim, facem poze, trece și primarul să ne salute – vorba aia, suntem de la „Centru”!

La plecare, îi strâng mâna celui mai logeviv furnizor de produse locale pentru Carrefour și conchid că ne-am adunat cu folos la acești Copăceni: am cunoscut un fermier de ispravă. Iar ca el mai sunt cel puțin 340 de producători români care aduc marfă locală în magazinele retailerului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 − two =