Într-o toridă zi în care tot ce aveam presant de făcut s-a evaporat ca prin farmec din agendă după ce am frunzărit, matinal, presa on-line, mi-am invitat un prieten la o distracție în oraș, băiețească. Asta nu înseamnă că am fost la un restaurant by the lake să numărăm din două în două cartonașele pe care se pun halbele, nici nu ne-am târșâit șlapii prin Centrul Vechi, să căscăm gura la locul de promenadă bucureșteană, optim pentru superficiale studii antropologice.

Urma să tragem într-un poligon indoor, de divertisment, și să ne lăudăm ulterior, fiecare la casa lui, cu performanțele tragerii. De ce mă așteptam să scot rezultate demne de laudă? Pentru că făcusem armata. Și încă, din aceea Old School, dinainte de 1989. Evident că socoteala de acasă nu s-a potrivit în poligon: armata mea a fost un chiul de peste un an, în care, scutit medical fiind (apt necombatant scrie în acte), am citit de am rupt, iar de arme am izbutit să mă țin departe. Și oricum, am început oastea la aruncătoare de grenade, o armă pe care era clar că n-aveam unde și cum s-o folosesc în civilie – am amintiri puține și dezlânate despre trageri de la care, repet ușor stânjenit, m-am fofilat cât am putut până când a înțeles toată lumea că aveam și scutire, și „pile”.

Pe scurt, despre cum am învățat să trag cu pistolul vara asta. După ce am intrat, am fost încredințați unui tip vânjos, genul tandru-dur după care se dau în vânt fetele, care ne-a făcut un instructaj riguros. Ne-am uitat la oferta de arme, am admirat o Beretta, un Makarov, ba chiar și un revolver Magnum 357 (îl știți din filmele cu Clint Eastwood), însă ni s-a propus, ca începători, să alegem un Glock 17. Am semnat actele aferente și am intrat în poligon. Aici, orice glumă ne-a înghețat pe buze. Eram atât de atenți la instructor și, brusc, conștienți că nu e de joacă încât nu ne-a mai ars de nicio poantă, era în joc o probă de masculinitate, până la urmă! Aici, aveam să greșim amândoi, întrucât am aflat că femeile țintesc, în procent de 60%, mai bine decât bărbații, ceea ce ne-a făcut să ne bucurăm că soțiile nu ni se alăturaseră!

Ne-am pus echipamentul de protecție și am tras pe rând. A fost cool, inclusiv bubuiturile atenuate sensibil de căști! Mai important a fost însă ce am învățat – calmul, concentrarea, atenția, minuțiozitatea, grija față de tine și cei din jur pot fi aplicate excelent în căsnicie, chiar și când ții în mână un banal fier de călcat.

Mi-am pus căștile de protecție...
Mi-am pus căștile de protecție…
... m-am concentrat...
… m-am concentrat…
... și am tras!
… și am tras!

10 chestii de reținut dacă vrei să tragi cu pistolul

  1. Poligonul de tragere nu e un loc de joacă, așa că glume puerile de genul să pui poza soacrei ori a șefului în loc de țintă n-au niciun sens. Oricum, ești prea concentrat la ce îți spune și face instructorul ca să te mai poți gândi la altceva.
  2. Orice armă trebuie tratată ca și cum ar fi încărcată.
  3. Nu ai voie să o îndrepți decât pe direcția poligonului.
  4. Nu pui degetul pe trăgaci decât atunci când ți se permite să execuți focul.
  5. Priza pe armă se face astfel: prinzi pistolul cu mâna dreaptă, în așa fel încât scobitura dintre degete să intre pe șaua mânerului. Cele trei degete de jos prind mânerul, arătătorul e dispus în prelungirea gărzii trăgaciului. Îți pui mâna stângă în completare pe locul rămas liber pe mâner, cele patru degete îmbrăcând mâna dreaptă, iar ambele degete mari formând litera U.
  6. Tragi din poziția isoscel, care e pentru începători, asta înseamnă că mâinile sunt întinse perfect.
  7. Depărtezi picioarele la nivelul umerilor, piciorul stâng un pic mai înainte, vârful piciorului drept ajungând la jumătatea labei piciorului stâng, aceasta e o poziție stabilă. Flexezi ușor genunchii, te apleci la fel de ușor înainte și gata poziția de tragere.
  8. Ochirea se face ținând cont de faptul că ochiul uman nu poate percepe mai mult de trei puncte. În cazul ochirii, cele trei puncte sunt ținta, cuiul cătării și blocul cătării.
  9. Executarea efectivă a focului se face apăsând trăgaciul înapoi, lin și constant, cu buricul degetului arătător al mâinii drepte.
  10. „În poligon, nu e atât de simplu precum pare în filme, plecând de la poziția picioarelor, priza pe armă, poziția trăgaciului, până la ținerea respirației. James Bond aproape niciodată nu ia linia de ochire și, totuși, nimerește!”, zice, clipind complice, instructorul.

Tragerea mea, foc cu foc

Arma folosită: Glock 17 (un pistol supranumit, din motive evidente, „Safe Action”, fabricat în Austria din 1982 încoace și intrat în uzul poliției și al serviciului militar din această țară; Glock, impecabil pe distanțe scurte și medii, e foarte popular în SUA, unde e fabricat sub licență, servind 65% din piața de pistoale la nivel de agenții guvernamentale, precum și în rândurile civililor, care îl folosesc la tir, la agrement sau la auto-apărare).

Echipament de protecție: căști, ochelari și instrucțiunile bine însușite (dacă țineam minte să și expir când trebuie, ridiculizam recordurile de precizie de la Shooting Range!).

Rezultate: trei focuri în cercul de 8 puncte, unul mușcând linia de 9 puncte; un foc pe linia dintre 9 și 10 puncte; un foc de 7 puncte. Performanța: grupare bună de trei focuri, două dintre ele aproape suprapuse.

Loc: poligon de tir indoor – Tactical Shooting Range, strada Valea Cascadelor nr. 21 K, Sector 6, București. http://shootingrange.ro/

4 ani ca militar profesionist                 

La o cafea, după tragere, stăm la povești cu Dan. A tras prima dată  cu muniție letală la majorat, în urmă cu 15 ani, într-un poligon. După care a lucrat patru ani în armată ca militar profesionist, în diverse teatre de operațiuni, apoi a lăsat armele, vorba vine, și s-a făcut instructor, la fiecare cinci ani înnoindu-și atestatul. Face meseria asta cu pasiune, e brici la teorie, la țintire, la montarea și la demontarea armamentului, îi place să vadă că oamenii sunt atenți și fac ceea ce le spune. Ca profesioniștii, trage cu ambii ochi deschiși (evident, n-am reușit să-l imit, deși îmi propusesem, măcar la un foc!). Principala sa preocupare, mai presus de rezultatele pe care le obține trăgătorul, e legată de mânuirea în siguranță a armamentului.  Cum i se pare că am tras? Bine! A sesizat însă imperceptibilul baleaj al armei de la ultimul foc și și-a dat seama că avea să fie cel mai imprecis din seria mea.  Și m-a invitat să mai vizitez acest loc foarte sigur, în care instructorii sunt pregătiți impecabil, iar senzațiile tari trăite de clienți îi fac să revină, ba chiar să dezvolte relații amicale cu personalul.

Impresionanta armă e un kit de conversie RONI, care transformă un pistol, în cazul de față un Glock 17, într-o carabină de mare precizie
Impresionanta armă e un kit de conversie RONI, care transformă un pistol, în cazul de față un Glock 17, într-o carabină de mare precizie

 

 

 

DISTRIBUIȚI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

17 − twelve =