La noi, să dai de un meseriaș adevărat are ceva din perioada romantică a căutătorilor de aur. Când nu e o tragicomedie, adică râzi de situație și plângi când te uiți în portofel, e un studiu de caz.

Instalatorul român e o temă recurentă în publicistica mea. I-am consacrat eseuri, în care constatam că apelăm în continuare la impostori în detrimentul meseriașilor. Am cunoscut fanfaroni cu patalama care se ofereau să-mi dreagă mașina de spălat după ce schimbau, căznit, o banală garnitură la chiuvetă și mârâiau că cel de dinainte a fost un cârpaci. Și trebuie, oricum, dărâmată toată coloana de pe scară! Am schițat portrete care să denunțe superficialitatea, improvizația, tragerea pe sfoară a clientului naiv. Am dat exemplu meseriașului neamț, care se pricepe și la alte chestii, dar nu se bagă decât la cele pentru care l-ai chemat, or, românul se va oferi să-ți repare tot, făcând o treabă de mântuială și cerându-ți suprapreț, desigur, un proces complet nefiscalizat: „dă și matale cât crezi, da’ vezi că am muncit două zile!”.

Și, totuși, cum găsești un meseriaș bun în epoca Internetului? Din experiența personală, tot prin recomandări, din vorbă-n vorbă, ca într-un perpetuu și desuet telefon fără fir. Să vă spun cazul frigotehnistului la care am apelat, nu mai știu cine mi l-a recomandat, de vreo trei ori, când frigiderul nu mai răcea ca lumea sau scotea un zgomot de vapor cu aburi. E o poveste înduioșătoare! A venit, de fiecare dată, urcând cu dificultate scara de la bloc – n-am ascensor –, în timp ce îi căram geanta-diplomat doldora de scule. Am avut mereu suspiciunea că bâjbâie, dar, la final, constatam că l-a reparat, în pofida faptului că, la cât mă pricep eu, îl suspectam că mai degrabă administrează leacuri băbești bietului frigider. Cum-necum, își făcea treaba. Cu prisosință! În pofida celor șaptezeci și ceva de ani, omul a fost prompt chiar și de Crăciun acum doi ani – pe cine găsești disponibil de Sărbători?! Poate că v-aș da numărului lui dacă mi l-ați cere. Dar la final, când îl rugam să estimeze prețul, aveam emoții ca la tezele de la matematică. N-am văzut nicio chitanță, iar criteriile prin care estimează cât mă costă rămân o nebuloasă.

Aș exagera să pretind că n-am întâlnit meseriași români ca-n Vest. Ba da! Problema e că destui instalatori români care-și fac treaba ca nemții au descoperit că e preferabil să continue chiar la nemți, iar sistemul nostru de educație a lăsat școlile de meseriași în plata Domnului.

Fiorul dinaintea reparării termopanului

Din aceste motive, când am decis că trebuie reparate termopanele din dormitor și bucătărie, m-a trecut un fior. Cât mă costă? Cât se va duce pe materiale, cât pe manoperă și cât pe bacșiș? Unde găsesc meseriașii punctuali și de cuvânt care să rezolve ditamai geamurile, când cei care le-au instalat, deși lucrarea mai era în garanție, au dispărut în ceață? Caut pe Google, pun o întrebare pe Facebook? Fac curățenie generală după șantier, deși o programasem doar înainte de Crăciun, ca tot omul?

Noroc cu o bună prietenă, care mi-a zis de un start-up – o platformă nouă, unde bucureștenii care au nevoie de reparații în casă găsesc răspunsuri simple și complete. Pe ajusto.ro, meseriașii au fost selectați printr-un proces serios, nu după ureche. Afli din prima cât face. Plătești cu cardul, nu mai dai fuga la bancomat că e mai mult decât aveai în casă. Nici pomeneală de bacșiș, reevaluare în plus a lucrării, fușereală, constatare ochiometrică. Amenajările sunt standard, costul e fix, nu-ți iei liber o oră și stai să aștepți o după-amiază întreagă.

Am intrat pe site, am descris proiectul – „Bună ziua, dorim să se repare termopanele de la dormitor (geamuri mari, e un apartament înalt), care nu sunt etanșe – când bate vântul, se aude un șuierat, iar dacă e viscol, curentul provocat mișcă inclusiv perdeaua. Termopanele au fost instalate în urmă cu patru ani, însă cei care el-au pus n-au mai fost de găsit”. Am fost sunat în aceeași zi, și de dispecer, apoi și de meseriașii care m-au vizitat. Au venit când promiseseră, au constatat, apoi au postat pe site toate detaliile ofertei și prețul (care, apropo, poate fi raportat dacă îl consideri supraevaluat).

Detaliile lucrării de pe ajusto.ro
Detaliile lucrării de pe ajusto.ro

Am uitat să vă spun, dar fac și curat, temeinic, după lucrare.

N-o luați ca pe o reclamă. Zic doar că dacă știți vreun meseriaș, recomandați-l pe ajusto.ro. Dacă va întruni standardele lor de calitate, se vor putea bucura și alții de el.

În concluzie, căutam niște meseriași adevărați și am dat de niște „nemți”. Chestia e că, de fapt, sunt români sadea, doar că niște români care se comportă ca la nemți.

Foto: Pixabay

7 COMENTARII

 1. …foarte corect ‘reportajul’… ar trebui dat și exemplul cu meșterul Minitehnicus fără scule, exemplu care sună cam așa: cum e să-ți vină meșterul (recomandat de cineva apropiat) în casă să repare un robinet cu o super-geantă super-grea plină de super-scule și să-ți spună după un sfert de oră: ‘N-aveți cumva o cheie de-aia mai îngustă ?’ Acu’, eu știu că cheia aia se cheamă ‘cheie engleză’ sau ‘cheie reglabilă’ și (nu chiar întâmplător) o am… așa că am scos ‘obiectul’ Deh ! era robinetul meu, nu ? Numai că în mai puțin de 5 minute, meșterul a plusat: ‘Da’ o pânză de bonfaier n-aveți ? Că tre’ să tai un ștuț !’ Logic, i-am dat si pânza de bonfaier, i-am și plătit la final (a reușit să termine lucrarea) dar a doua oară nu mai are ce căuta la mine… M-am decis că nu mai vreau să împrumut scule pe gratis niciunui meșter…

 2. Foarte corect articolul cu o singura precizare:Neamtul cand scoate un surub pune unul noi si cu siguranta (de 10000Amperi) nu repara frigiderul si nici nu repara termopanul.
  Din cauza ca romanul vrea sa se carpeasca apar acesti carpaci bolnavi de Dorelita,boala romanesca.
  De unde te carpesti de acolo te rupi.

 3. Buna ziua,
  Am si eu o contrarecomandare.
  Am apelat la serviciile firmei mcm milea (mai exact MCM – MILEA SOLUTIONS SRL-D, milea marius cristian 0775.237.105 sau 0775237105 ): timp de executie nerespectat, calitatea executiei nu exista deoarece totul este lasat neterminat, curatenia este un lucru abstract pentru ei: lucreaza mizerabil (chistoace pe jos si resturi nestranse).Cat despre comportamentul mesterului este unul orientat spre minciuna si prosteala. Nu recomand deloc si sper ca acest review sa ajute lumea sa nu treaca prin ce am trecut eu.
  Multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 × 2 =