Bună ziua, Google e pe-acasă? Mișto! Și-l lăsați să se joace un pic cu mine? Și după aia eu un pic cu el? Ăsta era textul pe care eram pregătit să-l zic înainte să intru în Casa Google, deschisă la București pentru câteva zile la sfârșitul lui mai, ca să se familiarizeze și românul (respectiv polonezul, ungurul și cehul, proiectul fiind implementat doar în patru țări din Europa Centrală și de Est) cu serviciile, produsele, tehnologiile și alte facilități ale marelui G. Când am intrat, mi-am zis că sunt un campion al baftei, mai ales că veneam după niște veritabili campioni, nu la noroc, ci pe bune, cum sunt steliștii Latovlevici și Szukala.

CRS_6405

Am zis baftă fiindcă a proba Google Glass nu e chiar la îndemâna oricui deocamdată, iar faptul că am fost invitat mă obligă să-i creionez cititorului o imagine de ansamblu. Să vadă lumea prin ochii mei, mă rog, de fapt, printr-unul singur, acoperit de o lentilă. Fiindcă așa e Google Glass – o ramă și o juma’ de lentilă. Practic, sunt primii ochelari inteligenți. Pe care îi conectezi la un telefon inteligent și gata, ești în „Minority Report“ (știu că s-a mai facut comparația, dar e inevitabilă) sau, dacă te îndrăgostești de unealta asta, chiar și în filmul „Her“.

Dacă ești pregătit să afli experiența unui profan, iat-o. Mai întâi, treʼ să te obișnuiești că ți-ai pus niște ochelari de RoboCop. Apoi, cu prisma pe care o vezi proiectată undeva în dreapta, sus, a centrului vizual. Mai departe, trebuie să îți dregi vocea, ca să nu te faci de râs când vorbești cu ochelarul, care înțelege engleză la perfecție. Ah, uitam! Ochelarii ăștia trec la treabă dacă le zici o formulă magică. Nu e Sesam, deschide-te!, ci OK, Glass! Oricum, sentimentul e tot ăla, de basm. În fine, îl pui la treabă. Vrei să cauți ceva? Zici Google, apoi ce cauți, iar el caută. Vrei să pozezi? Pozează! Vrei să filmezi? Filmează! Și, în general, face multe chestii care te fac să ai mâinile libere și să faci alte chestii în același timp. Mă întrebi dacă mi-aș lua așa ceva, dacă ar fi de cumpărat? Aici e ca și cum ar fi vorba despre un trenuleț electric – mamă, ce mi l-aș lua, dar m-am făcut băiat mare…

CRS_7104

Turul prin Google House mi-a prilejuit multe revelații, prima fiind că am și eu un cont pe Google, ca toată lumea, și nu-l folosesc la nici măcar o cincime din potențial. Bunăoară, nu intrasem în Google Docs (ăsta e Write-ul ăla căruia nu trebuie să îi dai save și pot scrie în el mai mulți deodată). Nu mă lăsasem condus de Google Navigation (care știe pe unde va fi aglomerat, așa că îți face rute câte poftești).

CRS_7196

Nu mă zbenguisem pe Art Project, unde descoperi 40.000 de tablouri și obecte de artă din toată lumea (la mișto, am mărit de un miliard de ori tabloul favorit al prietenei mele, „Dormitorul“, și l-am văzut cum nu-l văzuse nici Van Gogh!), nici pe World Wonders – aici e alt schepsis: dacă mergi la Stonehenge să vizitezi pietrele alea, chiar dacă plătești, n-ai să le vezi atât de aproape și în detaliu cum le vezi aici, filmate 360 de grade. A, nici nu folosisem Google Keep ca să îmi amintească să iau un kil de cireșe în drum spre casă, după cum nici Translate-ul nu mă ajutase să fac o poză, ca să pricep ce e în meniul ăsta scris doar în limbi pe care nu le știu.

CRS_7138

Și pe toate astea le-am aflat doar în prima zi în care am fost ochelarist și le-am așternut pentru FHM! Turul, în detaliu, poate fi făcut prin comunicatul următor!

Google House la București

CRS_5061

La Google House din București au fost prezentate serviciile, produsele și tehnologiile Google care ne pot face viața mai ușoară. Google House este o casă obișnuită, dar decorată în stil Google – culorii vii, aranjament nonconformist – unde au fost făcute demostrații despre felul în care echipamentele și serviciile Google pot fi folosite în viața de zi cu zi.

Românii sunt cei mai mobili utilizatori de internet din această parte a Europei, majoritatea dintre ei îşi încep ziua on-line şi au o atitudine foarte deschisă faţă de noile tehnologii. Potrivit studiului „Internetul în viaţa de zi cu zi”, comandat de Google şi realizat în cinci ţări: România, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Polonia, o treime dintre românii conectați la internet intră on-line de îndată ce se trezesc.

Divertismentul (muzică, comedie) este tipul de conținut cel mai căutat atunci când vine vorba despre video online. Mai mult de o treime (37%) dintre cei care intră pe YouTube folosesc platforma ca modalitate de a alege ce filme să urmărească, iar 11%, respectiv 8% urmăresc clipuri cu temă culinară sau de frumusețe. Unu din cinci bărbați online încarcă video-uri pe YouTube, subiectul preferat al acestor video-uri fiind evenimente comice sau inedite din viața personală. Pentru majoritatea utilizatorilor de internet, călătoriile sau vacanțele încep online. Potrivit aceluiași studiu, 86% dintre respondenți verifică hărțile online, Google Maps fiind preferat de peste aproape trei sferturi dintre românii conectați la internet. Excursiile în străinătate sunt mai facile cu Google Translate, aproape 60% dintre români folosindu-l în călătoriile lor. Bărbații sunt mai avizi utilizatori de dispozitive mobile, unu din doi bărbați folosind Google Maps pe smartphone și tabletă. Principala utilizare a Google Maps este calcularea distanței între două puncte pe hartă – mai mult de două treimi dintre utilizatorii de Google Maps folosesc serviciul în acest scop. Mai mult, unul din doi se ”plimbă” pe Street View.

Google poate oferi acum mai multe resurse decât oricând înainte. Fie că este vorba de pregătirea unor mâncăruri delicioase, divertisment, relaxare sau planificarea unei vacanțe, există zeci de servicii practice și aplicații pentru telefoane mobile, tablete și computere care pot fi utilizate în situații de zi cu zi.

 

Un tur al Google House

Camera de zi

 

  • Chromecast
  • Nexus 7
  • Chromebook Pixel

Nexus 7, Chromebook Pixel și Chromecast ne-au ajutat să arătăm, în camera de zi, cum putem să partajăm video-urile de pe YouTube sau discuțiile video purtate pe Hangout cu prietenii și familia. Dar cum trăim în secolul XXI, am încercat să folosim cât mai puține cabluri, iar aici a intervenit Chromecast care, printr-un simplu click preia fereastra de browser partajată de pe Chromebook Pixel sau Nexus 7.

Camera de divertisment

 

  • Chromebook Pixel
  • Nexus 5
  • Chromecast

Planificarea călătoriilor și a vacanței devine mai distractivă dacă e făcută împreună cu prietenii și familia și partajată pe televizor astfel încât toată lumea să vadă itinerariul, folosind Chromecast. Street View ne ajută să găsim, de exemplu, parcări în preajma obiectivelor pe care vrem să le vizităm sau ne poartă virtual prin locuri speciale din întreaga lume, de la muzee până la Marea Barieră de Corali din Australia sau Castelul Corvinilor din Hunedoara. După ce am stabilit unde mergem, plecăm la drum folosind Google Navigation, care ne conduce de acasă până la destinație. Pe drum, ruta poate fi ajustată, iar Voice Search înlocuiește tastatura atunci când suntem la volan.

Camera copilului

Dispozitive

  • Chromebook Pixel

Școala modernă presupune acces la internet și lucru pe documente partajate. Art Project sau World Wonders sunt serviciile prin care orice elev poate vizita muzee și arhive din toată lumea, documentându-se pentru proiectele școlare. Art Project îi permite să descopere peste 40.000 de tablouri și obiecte de artă de pretutindeni și să afle informații despre acestea și creatorii lor. World Wonders îl duce în sute de locuri istorice de pe tot globul: de la Pompei și Palatul Versailles și până la ruinele Angkor Wat. În Google Docs poate lucra colaborativ cu ceilalți colegi pentru a-și pregăti temele.

Dormitorul

Dispozitive

  • Nexus 7

 

Înainte de culcare ne relaxăm citind o carte. În Google Play Book găsim o multitudine de titluri; trebuie doar să descărcăm cartea preferată, iar apoi o putem citi oricând de pe tabletă, chiar și în avion, atunci când nu suntem conectați la internet. În prezent există o serie limitată de titluri în limba română, disponibile în Google Play Books, urmând ca în perioada următoare numărul și diversitatea acestora să crească, pe măsură ce noi parteneri se vor alătura. Rememorăm vacanța uitându-ne pe pozele salvate pe Google+. Salvarea automată a pozelor pe Google+, indiferent dacă sunt făcute cu un smartphone sau o tabletă, ajută la economisirea capacității de stocare locală, pe dispozitiv.

Bucătăria

Dispozitive

  • Nexus 7

CRS_6089

Pentru a găti trebuie doar să-ți faci curaj. Pe YouTube este disponibil aproape orice ne putem imagina în materie de rețete și tutoriale despre cum să le preparăm. La aceasta se adaugă aplicații de gătit din Google Play, care ne oferă tot ce avem nevoie pentru a pregăti rețeta dorită. Voice Search se poate dovedi un „chef” asistent util atunci când suntem murdari pe mâini, în mijlocul unei rețete, și trebuie să dăm un telefon sau să căutăm ceva pe internet. Ca să nu uităm să cumpărăm lapte atunci când ajungem la supermarket, putem pune o alertă cu locație în Google Keep, care să ne reamintească să cumpărăm lapte atunci când ajungem în magazin. Google Translate ne ajută să știm ce comandăm când suntem în străinătate și nu înțelegem meniul: facem o poză la meniu și selectăm textul pe care vrem să fie tradus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

13 − six =