Am fost mulți la protestele din București, dar numărul celor ieșiți aseară în stradă nu-i va determina pe Ponta, Oprea și Piedone – laturile unui triunghi al imposturii lașe, cum scria pe un panou al protestatarilor – să demisioneze. S-au agățat de scaune și sunt capabili să țină de ele prin orice tertip, așa cum și-au ascuns plagiatele nesimțite și, respectiv, modul fraudulos de a obține un rahat de permis auto.

Problema e că și anul trecut pe vremea asta, tot în Piața Victoriei, strigam Jos Ponta, iar acesta e încă bine mersi, în funcție, și mai obraznic, și mai abuziv, și mai pregătit să înființeze comisii și să dea ordonanțe care să-i spele păcatele.

Ceea ce ne-a lipsit la protestele de aseară a fost un lider. Însă, precum știm din experiență, e complicat să găsim unul pe care să-l agreeze toată suflarea celor ieșiți în stradă, ca să nu mai vorbim despre cei rămași acasă, care sunt și mai mulți.

Cred depotrivă că ne-a mai lipsit ceva – o voce autorizată, reprezentativă. Sau mai multe, desigur, căci una ar fi iarăși riscant.

Să fiu iertat dacă ofensez pe cineva, dar mulțimea uriașă de oameni preponderent tineri și având mai cu seamă profesii liberale n-a strălucit la capitolul creativitate, care să aducă și mai mulți oameni alături. Să zicem că „N-aveți coloană! Decât oficială!” are doza de ironie necesară și suficientă. În rest, am țopăit precum galeriile de fotbal, am scandat tot ca ele. S-a fredonat din când în când și „Ieși afară, javră ordinară”, precum milițenii de tip nou strânși odinioară la poarta Cotrocenilor.

Or, putem mai mult.

Iar dacă nu putem, să apelăm la alții. La oameni pe care îi urmăresc în rețelele de socializare foarte mulți alți oameni. Să-i invităm pe cei al căror cuvânt e respectat să ne vorbească la o portavoce sau o mini-stație de amplificare. Cei care-și amintesc ce emulație ne cuprindea când venea la balconul Pieții Universității câte un actor sau vreun cântăreț mai cunoscut știu despre ce vorbesc.

Deci cum scăpăm de Ponta, Oprea, Piedone? E o soluție simplă: să invităm să ni se alăture și să ne vorbească, în mijlocul nostru, personalități pe care nu doar că le respectăm, dar sunt și populare. Prin intermediul lor, ni s-ar alătura și mai mulți, devenind o masă critică pe care nici măcar Ponta, Oprea și Piedone, acești politicieni sensibili ca un capac de WC, vorba profesorului Tismăneanu, n-ar mai putea-o ignora.

Ar fi suficient să ni se alăture Adrian Despot și am avea cea mai autorizată voce – cea a unui erou. Ne-am bucura și de cei ce nu sunt eroi, dar ale căror voci ar fi neîndoielnic ascultate, așa cum lucrurile pe care le scriu sunt shareuite și comentate. Dac-ar fi după mine, i-aș invita pe Moise Guran, Vlad Petreanu, Cătălin Tolontan, Cristian Tudor Popescu, Tudor Chirilă, Lucian Mândruță, Andrei Gheorghe și i-aș ruga să spună câteva vorbe. Eventual, chiar din cele pe care le-au scris deja pe Facebook. Sau să pună niște întrebări. Atâta tot. Însă, subliniez, nu în calitate de lideri, nici de viitori membri ai Partidului Colectiv, care nu trebuie să se transforme niciodată într-un partid veritabil. Ci doar de oameni care atrag masele.

Restul l-ar face rețelele de socializare, așa cum s-a întâmplat și cu alegerea lui Klaus Iohannis (ajuns acum, iarăși îl citez pe Vladimir Tismăneanu, cenușiul pe două picioare…).

Știm că plecarea celor trei, Ponta, Oprea și Piedone, nu va simplifica situația, nici nu va rezolva problemele. Dar așteptăm de la ei să-și asume responsabilitatea politică și să plece. Ca opinie publică, avem nevoie de parteneri onești de discuție la nivel de autorități statale sau locale, nu de niște mincinoși.

Plecați! Ne e rușine cu voi și-n țară, și-n afară. Iar dacă se alege praful de un sistem politic din cauza asta, n-are decât.

2 COMENTARII

  1. Cred ca mai bine artistii si jurnalistii sunt lasati sa-si faca meseria. Iar CTP si Mandruta sunt si ei paraziti ai sistemului care participa la binele colectiv dandu-si cu parerea despre ce face unul sau altul si ce trebuie sa faca ceilalti. La fel ca trei sferturi din facebook, doar ca pe bani. Spre deosebire de alti jurnalisti, ei nu sunt dedicati informarii ci purtatori de atitudine care beneficiaza de oarece audienta. Iar pe Despot mai bine il lasati in pace sa-si poarte doliul in tacere, asa cum are orice om normal dreptul. Daca voia sa expunere iesea singur la inaintare. El e solist intr-o trupa, nu lider politic. Atunci, cine? poate le lasam loc si timp sa iasa in fata. Fara graba alegerilor anticipate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ten − 1 =