HUN_NEPSZA-tile

Această selecție, compusă din prima pagină a unor ziare apărute ieri în Ungaria, Franța, Marea Britanie, Germania, Statele Unite ale Americii și Israel, nu se vrea o demonstrație de responsabilitate civică a unor publicații de aiurea (în mod deliberat, am inclus și un tabloid). Nu e, deși poate părea, nici măcar o mică probă de supremație a presi tipărite în raport cu cea digitală, cea din urmă ținând cont puțin sau chiar deloc de reguli jurnalistice elementare. E doar un exemplu de cum se dau veștile proaste pe pagina 1, interpretările aparținându-vă.

NEPSZABADSAG (Ungaria)

HUN_NEPSZA

Când moare un personaj extrem de popular, așa cum a fost Goncz Arpad (scriitor, disident și primul președinte al Ungariei libere), ziarele de calitate au la îndemână această variantă simplă, dar de efect și, în egală măsură, de colecție: întreaga pagină e ocupată de fotografia celui dispărut, iar în loc de titlu, se găsește doar numele său și anii de viață.

LIBERATION (Franța)

FRA_LIB

Cotidianul născut din mișcările de stradă din 1968 și fondat de Jean Paul Sartre și Serge July consemnează decesul regretatei cineaste belgiene Chantal Akerman, având tactul de a nu menționa pe pagina 1 suspiciunea de suicid (vehiculată în media din Franța și publicată de alt cotidian, „Le Monde”).

The Guardian (Marea Britanie)

UK_TG

Reper constant de atitudine, ziarul englez alege să dea vestea dispariției scriitorului suedez Henning Mankell pe banda de sus, recurgând la un citat din ultimul articol, exclusiv, al acestuia. Mankell a fost un maestru al genului polițist, personajul său, Wallander, fiind cunoscut în toată lumea. După ecranizările din țara natală, faima lui Wallander a ajuns în Marea Britanie, serialul „Inspectorul Wallander” (cu Kenneth Branagh în rolul principal) rulând apoi pe tot globul, inclusiv în România.

BILD (Germania)

GER_BILD

Tabloidul german dezvăluie că fosta legendă a fotbalului mondial, Gerd Muller, suferă de o boală cumplită. Asta nu i-a împiedicat însă pe editorii paginii întâi să alăture o fotografie înfățișând o celebritate feminină îmbrăcată sumar.

Express (SUA)

DC_EXPRESS

Publicația americană, subsidiară a „Washington Post”, vestește că 6.000 de deținuți vor fi eliberați, pe fondul supraaglomerării centrelor de detenție din SUA.

HAARETZ (Israel)

ISR_HA

Ediția de limbă engleză a principalului cotidian israelian publică o analiză în care se constată semne de ameliorare a tensiunilor din regiune. Vestea proastă derivă însă din modul în care se încheie titlul analizei: „dar pentru cât timp?”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

three + ten =