Andreea Marin prețuiește viața lucrând 48 de ore fără somn. Astfel aș fi ispitit să prefațez interviul exclusiv pe care mi l-a acordat înainte de debutul noii sale emisiuni (prima ediție „Prețuiește viața” va fi difuzată duminică, la ora 17.00, pe TVR1). Dar detaliul că Andreea pare workaholică acoperă prea puțin din ceea ce face omul de televiziune zi și noapte. De fapt, Andreea Marin e ocupată să facă bine – oricât ar suna de banal și de naiv într-o lume cu alte repere. Pentru mine, e un argument suficient ca să o caut din când în când pe una dintre cele mai profesioniste persoane pe care le cunosc. Și să aflu ce are de spus o femeie ce nu irosește nicio clipă, cântărește atent fiecare întrebare care i se pune și acordă detaliilor o atenție masivă, cum se și impune.

Imagine din noua emisiune „Prețuiește viața!”, realizată și prezentată de Andreea Marin la TVR
Imagine din noua emisiune „Prețuiește viața!”, realizată și prezentată de Andreea Marin la TVR

Andreea, știu că lucrezi și 14 ore pe zi. Când mai ai timp să prețuiești viața?

În ultima săptămână, am reușit și performanța de a lucra 48 de ore fără somn, ceea ce nu recomand nimănui. Și asta tocmai pentru că pregăteam emisiunea nouă „Prețuiește viața!” și fac eforturi să fiu gata la timp, căci săptămâna trecută a intervenit plecarea mea de câteva zile la New York, unde am avut un eveniment la ONU, și această plecare mi-a dat programul peste cap, dar, cu effort, le voi duce la capăt pe toate. Abia aștept să ne vedem duminică, la ora 17.00, la TVR1 și în reluare miercuri, la ora 19.00.

Ce mai aveai de dovedit în televiziune?
Nimic, nici nu e vorba despre a dovedi ceva, ci îmi urmez un crez: acela că forța distructivă din ce în ce mai vizibilă în lumea noastra de astăzi trebuie neapărat echilibrată de către oamenii cu un spirit pozitiv, constructiv, care prețuiesc viața și îi motivează și pe alții să o trăiască frumos și demn la orice vârstă. Aceasta e misiunea mea de suflet.

Înțeleg că e un program dedicat femeilor. Cum crezi că va fi atras publicul masculin?
Nu, nu e dedicat doar femeilor, deși poate ele au o mai mare deschidere către programele legate de dezvoltare personală, life coaching, sănătate, nutriție, frumusețe, sport,  artă, alegeri în viață benefice, responsabilitate socială, cum este „Prețuiește viața”.  De exemplu, în prima emisiune am o filmare foarte impresionantă despre un subiect de sănătate des întâlnit, o întâmplare la limita dintre viață și moarte soldată cu o operație delicată pe cord făcută unui tânăr care descoperă accidental că are o problemă gravă de sănătate. Povestea acestui bărbat e un semnal de alarmă pentru noi toți. Un alt subiect este detoxifierea, deopotrivă potrivit și pentru bărbați, și pentru femei. Încerc însa să nu vă dezvălui chiar totul!

20160313_133903_001

20160313_172128

Când știi că o emisiune va avea succes? 
Succesul e o chestiune relativă astăzi. Care e măsura succesului? Audiența? Depinde mult de postul pe care difuzezi o emisiune, de ora difuzării, de investiția în promovare și alte detalii de acest gen. Inclusiv de tipul programului. Dacă e tabloid, mulți gură-cască se uită de dragul bârfei. Eu nu asta urmăresc, ci un public cu un bun simț aparte și care își dorește să evolueze, să învețe să își înzestreze viața, să facă alegeri inteligente, nu neapărat care să coste mult, pentru a trăi mai bine și frumos. Succesul poate fi cuantificat , de pildă, în numărul de vieți salvate pentru că, datorită unei informații prețioase aflate în emisiune, s-au dus la medic la timp. Așadar, succesul de orice tip, dar și audiența se clădesc în timp. Eu aleg seriozitatea și calitatea informației. Așadar, nu e calea ușoară. Superficialii vor judeca imediat după punctele de audiență. Oamenii inteligenți au alte criterii și știu că orice e valoros se clădește în timp, cu perseverență și răbdare.

Dacă tot vor fi recomandări de lectură în emisiune, care e ultima carte citită de tine? Dar de Violeta și, respectiv, de Tuncay?
Eu am pe noptieră chiar acum „Timpul fractal” , Gregg Braden, seria „Conversații cu Dumnezeu”, și Biblia, și nu citesc doar o carte în același timp, pentru ca munca mea înseamnă multă documentare. Soțul meu e atras de istorie, de  spirit și de medicină. Iar fiica mea citește cu mine în fiecare seară, suntem la al treilea volum din seria „Pisicile războinice”.

2016-03-02 00.34.31

Show-ul tău s-a schimbat destul de mult față de cel anterior. Tu cât te-ai schimbat în acest interval?
Nu există o legătură cu show-ul anterior, e un cu totul alt format. Acum, practic, vă invit la mine acasă, cu discreție și bun simț, însă, nu cu frivolitatea de a intra nepotrivit în intimitate. Ideea e „ceea ce e bun pentru mine poate fi bun și pentru tine”. Învățăm să trăim frumos împrăuna. Veți vedea. Cum m-am schimbat între timp? Am învățat mult despre echilibru și fericire. Si am întinerit între timp!

Și peisajul media e altul de la precedentele tale apariții. Mai citești presă tipărită sau „navighezi”, ca toată lumea, digital?
Și una, și alta, ți-am răspuns mai devreme, prefer mirosul cărții, să o simt, să o adulmec, nu digitalul.

De ce n-au aceeași audiență faptele bune în comparație cu cele diverse?
Pentru că se promovează prea mult vulgaritatea, prostia, indecența, lipsa calității, superficialitatea, cu scuza „publicul asta vrea”. Nu , un anumit public asta vrea, alții au renunțat la televizor pentru că nu-i mai reprezintă. Inclusiv eu fac asta, sincer. Rar ai ce să vezi bine făcut, cu dăruire. Și e trist. Sunt omul pasionat de televiziune, să nu uităm.

Am văzut la TVR un documentar despre Colectiv, în opinia mea, mult mai bine făcut decât unul de la o stație cu audiență globală.  Ce-i lipsește postului public pentru a intra în competiție cu cele comerciale? Sau n-ar trebui să le concureze?
O decizie competentă de sus, de foarte sus. Una dureroasă, dar serioasă.

Cât lucrezi, practic, pentru o emisiune de 40 de minute?
Noi lucrăm zi și noapte de două săptămâni și jumătate. Deplasări, filmări, oameni mulți implicați, atenție la detalii, documentare, montaje, repetări a ceea ce nu mi-a plăcut cum a ieșit…

Noua ta emisiune e gândită pe mai multe sezoane? 
Nu, pe 10 ediții, cel puțin deocamdată. Eu am o activitate complicată, care implică multe călătorii, proiecte și pe alte continente, timpul e problema mea. Când fac asta, clar sacrific alte proiecte. Și e greu.

Ai obiective de audiență? 
Nu. Pornim de la zero. Se va construi in timp. Mentorul meu, genialul Valeriu Lazarov, ne-a învățat că nu poți trage concluzii asupra unui format dacă nu îl lași să respire și să se construiască pe parcursul a minimum 8 ediții. Mai devreme e prematur.

Ai fost recent la New York. Vizita în America te-a ajutat să treci mai ușor peste pierderea suferită recent și pentru care te rog să accepți sincere condoleanțe?
Nu. Nimic nu ajută când îți pierzi tatăl, care a fost stâlpul meu de sprijin. Doar că țin fruntea sus și continui să merg înainte, cum ar fi vrut el.

Dacă-mi îngădui o indiscreție, cum se simte o femeie frumoasă la 41 de ani?Mulțumesc pentru compliment. Ca o femeie care prețuiește echilibrul și viața însăși. Și o iubește. Cu credința că poate lăsa ceva bun în urmă.

3 COMENTARII

  1. Inca o data, suflet frumos mi-ai uns sufletul cu ce-a mai frumoasa alifie in compozitia careia intra speranta, iubirea si sinceritatea. Pentru acest lucru si pentru tot ce faci iti multumesc, draga Andreea. Esti un model pentru mine si sper din tot sufletul sa te intalnesc macar o data in viata. Iti voi urmarii si eu emisiunea online deoarece nici eu nu ma mai regasesc in ceea ce se prezinta la televizor acolo unde informatia corecta si calitatea lipsesc in mare parte.
    Mult succes si numai bine iti doresc, suflet frumos.

  2. Nu te opri din ceea ce faci. Esti un exemplu demn de urmat pentru multi dintre noi . O sa te urmaresc in noua emisiune promit. Multa fericire si bucurie alaturi de cei dragi ție.

  3. Esti fiinta ce emana in jur doar frumosul, adevarul, curajul, latul pozitiva al vietii, credinta si rabdarea, intelepciunea. Esti o adevaata ZANA ! Nu m-as satura niciodata sa te ascoltare si sa te privesc. Esti o femei frumoasa atat pe dinafara cat si in interior. Ai un suflet deosebit de bun, prea bun uneori cu cei care nu merita. Dumnezeu sa iti dea sanatate si putere sa poti realiza fiecare vis al tau si sa fii fericita!
    As vera sa stiu daca as putea sa te contactez intr-un alt mod pentru o problema personala. Multumesc din toata inima!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 × five =