Hai să vedem cu ce ne mai lăudăm azi – parcă despre asta era vorba în rețelele de socializare, pe bloguri, pe astea, nu?

După-amiază, când voi reveni acasă, mă voi îmbrăca lejer și voi vedea un spectacol online. Pentru că aerul condiționat funcționează doar câte un sfert de oră – n-am de gând să-l invit pe meșterul cu freonul înainte de leafă – poate o să-mi pun prosopul fancy de saună, cu buzunar lateral, pentru smartphone, primit de la cumnatul meu din America. O să așez un pled răcoros pe fotoliul meu suedez – naiba m-a pus să iau unul din piele – și o să mă uit la filmul „Tom şi Jerry 2.0”, în regia lui Florin Piersic Jr. E prezentat în premieră, online, pe TNRS – Scena Digitală, care e o platformă online creată de Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu, unde pot fi vizionate, pe bază de bilet, producţiile Naţionalului sibian.
Filmul are la bază piesa de teatru „Jerry şi Tom”, de Rick Cleveland și are în distribuție actori ai Naţionalului sibian: Marius Turdeanu, Ali Deac şi Ioan Paraschiv. Din prezentare, aflu că tratează cu mult umor o temă tabu, dar omniprezentă în realitatea anului 2020: moartea. Ca să mă bag în seamă, mi-am amintit că am tratat și eu, într-un editorial sarcastic, „Deschide, gropare, mormântul”, această temă de mare audiență la noi. „Parol, moartea e viaţa mea, o ador la televizor, dar hârleţul, cât e hârleţul, că şi amănuntul ăsta mi-a scăpat?”, scriam acum un deceniu despre apetența românului pentru înhumări televizate ale celebrităților.
Dar hai să vedem ce zice regizorul: „În anul 2000 am găsit piesa ‘Tom şi Jerry’ într-un volum de piese de teatru într-un act (piese premiate la diverse festivaluri). M-a uimit genul de abordare a unei teme tabu: moartea. Aveam 30 de ani. Moartea era încă foarte departe. Am apreciat umorul autorului (asemănător celui folosit de Tarantino, dar foarte original în construcţie şi dezvoltare a poveştii). M-am bucurat să descopăr un om care reuşea să facă mişto de moarte, totuşi fără să-i minimalizeze grandoarea coasei. În anul 2020, am ajuns să trăiesc nişte vremuri în care moartea pare să fi devenit omniprezentă: la ştiri, în filmuleţele funny de pe internet, la tot pasul. Oamenii îmi lasă impresia că s-au obişnuit cu umbra ei, din ce în ce mai mare în peisajul general. Cred că ‘Tom şi Jerry 2.0’ este un bun exerciţiu de exorcizare a unor demoni care ne bântuie zilnic. Râsul vindecător este medicamentul (natural, bio) la care apelez mereu cu încredere. Cred că mai am timp să iau peste picior câteva dintre ameninţările cu care orice om se confruntă, până la urmă. Prea multe întrebări existenţiale versus prea puţin timp. Iar pentru cei trei actori implicaţi în acest proiect, sper ca ‘Tom şi Jerry 2.0’ să fie ocazia de a se juca din nou de-a raţele şi vânătorii, de data asta la un nivel matur. Poate că joaca lor preferată va deveni în curând şi cea a publicului spectator”.
Florin Piersic Jr. e un artist complet – cred că nu e ipostază pe care să nu i-o admir, poate un pic cam prea mult pentru unul care crede că într-o bună zi va deveni cronicar, deci ar trebui să lase baltă subiectivismele. Însă Piersic e o poamă bună, și ca regizor, și ca actor, și ca producător, și ca scriitor. Așa că diseară, de la 19.00, mă uit la „Tom și Jerry 2.0”. Spectacolul mai poate fi văzut mâine, 17 iulie, apoi, pe 2, 3 și 4 septembrie, tot de la ora 19.00.
Mișto.
Foto: Rareș Helici

REGIA: Florin Piersic Jr
SCENOGRAFIA: Tudor Prodan
DIRECTOR DE IMAGINE: Alexandru Condurache
CAMERA ȘI EDITARE VIDEO: Alexandru Condurache și Florin Piersic Jr.
SUNET: Ovidiu Păcurar
ASISTENT REGIE: Corina Mihaela Predescu
COORDONATOR MARKETING: Daria Ciobanu
MANAGER PROIECT: Claudia Maior
DISTRIBUȚIE: Marius Turdeanu, Ali Deac, Paraschiv Ioan
DURATĂ: 1h35min
Spectacol nerecomandat celor sub 16 ani.
DATA PREMIEREI: 15 iulie 2020
TITLU ORIGINAL: Tom and Jerry

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + sixteen =