„O lovitură la căpșorul meu fragil m-a făcut să fiu mereu dependentă de ceva sau de cineva ca să pășesc prin viață”, spune Lilia la microfon, la Gala Demnității. „Deci te-ai născut sănătoasă, dar, din păcate, medicul te-a scăpat din brațe în aceeași zi”, adaugă Andreea Marin, amfitrioana primei ediții a unei gale care a marcat încheierea cu succes a unui demers profund umanitar: mai bine de 100 de victime ale violenței domestice și persoane cu dizabilități au beneficiat de proiectul Alege Demnitatea.

O cunoșteam pe Lilia din vedere, de la revista „Avantaje”, la care am colaborat și eu destui ani. Dar n-am remarcat niciodată cât e de frumoasă, așa cum a fost vineri, 9 octombrie, în sala de la etajul 21 al Hotelului Intercontinental. I-am observat cadrul cu roți, însă n-am știut povestea acestuia, nici faptul că e prietenul cel mai de nădejde al Liliei: o face să pășească prin viață. Și pășește cu o admirabilă demnitate, moștenită de la mama sa, rămasă, la 23 de ani, văduvă și cu un pui mic și bolnav în brațe.

În urmă cu exact un an, Lilia scria pe blogul său: Acum trei decenii, într-o dimineaţă rece de octombrie, m-am grăbit să vin pe această lume (mai devreme decît ar fi trebuit) de parcă îmi doream să deschid mai repede ochii, să respir, să trăiesc, să visez, ironia sorţii a făcut ca o fracţiune de secundă, un moment de neatenţie să îmi pună viaţa în pericol atunci şi să o marcheze ulterior pentru totdeauna. Deşi eram atunci doar un pui de om, am luptat să trăiesc, şi chiar dacă acel moment de neatenţie mi-a marcat iremediabil cursul vieţii, am găsit totuşi modul meu de a păşi prin viaţă frumos şi demn”. Era ziua ei de naștere.

Un an mai târziu, și-a celebrat aniversarea la o gală în care am văzut chipurile demnității. Al ei și al celorlalte femei cândva vulnerabile, dar cărora proiectul Alege Demnitatea le-a oferit o viață mai bună.

Lilia și tortul ei aniversar. Fotografii: Fundația Prețuiește Viața
Lilia și tortul ei aniversar. Fotografii: Fundația Prețuiește Viața

Scopul nostru a fost să le arătăm acestor oameni că nu sunt singuri, să îi sprijinim să aleagă viața demnă pe care o merită și drumul spre mai bine, să își recapete încrederea și respectul de sine, iar acum, când au reușit să devină stăpâni pe propria viață, sărbătorim demnitatea împreună cu ei. Poveștile de succes prezentate în cadrul Galei cu acordul lor reprezintă doar o mica parte dintre realizările proiectului care a fost un pilot desfășurat în 4 județe ale țării, ceea ce ne face să fim mândri și ne dă putere să mergem mai departe, sprijinind persoane care trec prin momente dificile în viață, cu dorinta de a extinde pe plan național munca noastră”, a mărturisit Andreea Marin, președintele Fundației Prețuiește Viața și ambasadoarea proiectului Alege Demnitatea.

_DDR3030
Amedeea Enache, directorul executiv al Fundației Estuar

„Este extrem de greu să rupi un lanț al abuzurilor. Oamenii se tem să vorbească, să întrebe, să povestească prin ce trec. Noi am știut să înțelegem și ceea ce ei nu ne spun prin cuvinte și să găsim soluții pentru problema fiecăruia, chiar și pentru cei care nici măcar nu conștientizau cat de mult au nevoie să fie ajutați”, povestește Amedeea Enache, directorul executiv al Fundației Estuar, partener al Fundației Prețuiește Viața în proiect.

2015-10-10 11.58.30
Andreea Marin (Fundația Prețuiește Viața) și Adina Buzatu, una dintre personalitățile care au asistat la Gala Demnității

Femeile, 53,49% din totalul persoanelor cu dizabilităţi

Una din cinci femei din România este agresată (conform studiului Cercetarea națională privind violența în familie și la locul de muncă, realizat de„Centrul Parteneriat pentru Egalitate’’)

  • În România, numărul victimelor violenței în familie este foarte ridicat: la fiecare 30 de secunde, o femeie este abuzată fizic sau verbal.
  • 1 din 5 femei (17,8%) din România au declarat că au fost supuse, de-a lungul vieții, unui tip sau altul de violență în familie.
  • Dintre victimele violenței domestice, aproape toate (93%) au fost pălmuite și/sau lovite cu piciorul, iar jumătate dintre acestea au fost trântite de perete sau podea.
  • 16% dintre acestea au fost chiar lovite cu un cuțit sau alt obiect.
  • În ultimii ani, s-au înregistrat peste 65.000 de cazuri de violență domestică, mai mult de 800 de femei decedând în urma abuzurilor la care au fost supuse.
  • În ceea ce privește situația persoanelor cu dizabilități, lucrurile sunt și mai grave. La 30 iunie 2014, numărul total de persoane cu dizabilități din țara noastră se ridica la 714.891 de persoane, cu 200.000 mai multe față de 2006.
  • Femeile reprezintă 53,49% din totalul persoanelor cu dizabilităţi.

Mă găsiți și pe Facebook Horiaghibutiu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

twenty + 14 =