Jurnalul unui ziarist fără jurnal redă integral un anunț de angajare în presă, condamnă mâncarea cuvintelor din titlu, dar savurează și reușitele jurnalistice.

Ziarul de „5 bani, 10 bani,15 – 25 de bani”…

puterea1
Captură după contul de Facebook unde a fost postat anunțul de angajare la „Puterea”

„Angajez ziariști. Pentru print și online. Pe bază de contract permanent sau de colaborare. Cerințe:
– Buni cunoscători ai limbii române (pentru online, cunoștințele bune de limbă engleză sunt obligatorii);
– Cei cu contract permanent și program normal de lucru, să fie capabili să furnizeze minim 144 de știri lunar (redactor print) / 480 de știri lunar (redactor online), respectând normele de deontologie profesională; 
– În cazul ziariștilor de print cu contract permanent și program normal de lucru, să producă, cel puțin o dată pe săptămână, un articol exclusiv de peste 1.500 de semne , iar o dată pe lună, un interviu exclusiv cu o personalitate din domeniul/domeniile pe care le acoperă cu predilecție; cel puțin patru articole din cele 144 vor avea peste 6.001 semne, cel puțin 20 vor avea între 3.001 și 6.000 de semne, iar cel puțin 30 vor avea 1.501 – 3.000 de semne. Știrile cu peste 1.500 de semne vor trebui să conțină elemente de originalitate, care să le distingă de știrile pe același subiect apărute în alte media;
– Să dețină și să știe să folosească un smartphone, pentru asigurarea ilustrațiilor în cazuri urgente și pentru comunicare instantă, eficientă cu redacția.
Oferta de start este între 1.000 și 2.000 de lei pentru un contract full-time, în funcție de experiență (performanțele din domeniu ce pot fi dovedite). Plus bonificații pentru depășirile de plan. 
Pentru cei interesați de colaborări, se acceptă doar furnizarea de articole exclusive, pentru care plata este între 30 de lei și 1.000 de lei / articol, în funcție de impactul și dimensiunea acestuia (impactul este evaluat de conducerea editorială înainte de publicare, nu este condiționată plata de impactul efectiv produs asupra publicului).
Cei interesați sunt rugați să îmi trimită un Cv și orice consideră edificator pentru aplicație, în sensul celor precizate mai sus. E posibil să nu răspund la mesaje trimise prin Facebook, din pricina programului supraîncărcat.
Robert Veress
Redactor sef, Puterea”.

Acest anunț a apărut ieri într-o rețea de socializare, stârnind comentarii acide din partea jurnaliștilor profesioniști care l-au citit. Întrucât l-am parcurs și eu, am decis să scriu un articol exclusiv, cu speranța că va fi evaluat de conducerea editorială de la „Puterea” și, eventual, propus spre plată.

Redactorul-șef de la „Puterea” se exprimă pleonastic

Robert Veress, redactorul-șef al cotidianului „Puterea”, nu cunoaște sensul cuvântului „deontologie”, așa cum reiese dintr-un anunț de angajare pe care l-a postat pe contul său de Facebook. Ziaristul, care denotă și o stăpânire precară a modului în care sunt utilizate virgulele, folosește sintagma pleonastică „deontologie profesională”, expunându-se  la oprobriu într-un spațiu public. Această problemă de formă este însă surclasată de cea de fond – cerința transmisă eventualilor angajați de a scrie 480 de știri lunar pe site. Reamintim, „Puterea” este ziarul care a avut recent prognoza vremii drept cel mai citit articol al zilei.

Aceasta este știrea pe care o propun spre publicare în „Puterea”. În cazul în care va apărea pe site, atașez și link-ul unei piese care face furori la nunți și ar putea genera nenumărate vizualizări. Deopotrivă, ilustrează modul în care influentul jurnalist Robert Veress prețuiește munca potențialilor subalternilor.

„Cea ieftină mâncare de vară”

Din dorința de a scăpa de o sarcină de serviciu, adică de a posta iute-iute un articol aducător de vizualizări, un corespondent local  de la „Adevărul” descoperă o rețetă de ciorbă de zarzavat pe blogul unei gospodine, dar mănâncă un cuvânt, „mai”, din titlu. Acestea fiind zise, stimați cititori, vă urăm tradiționalul poftă bună la știri.

http://adevarul.ro/locale/calarasi/foto-cea-ieftina-mancare-vara-secretele-delicioasei-ciorbe-zarzavat-simfonie-gusturi-culori-1_55aa6012f5eaafab2cafcb69/index.html

Elena Udrea, pe „site-ul exclusivităților de sport”

„IMAGINI BOMBĂ cu Elena Udrea la plajă! GALERIE FOTO INCENDIARĂ! Se apleacă, trage de bikini și se vede…”. Așa sună un titlu de pe site-ul exclusivităților de sport, Fanatik (ce performanțe sportive are fostul ministru de și-a câștigat prezența aici?). Cu riscul de a strica surpriza înainte să accesați link-ul, mă grăbesc să observ că nu se vede, pe Fanatik, decât convingerea celor de la acest site că utilizatorii lor sunt niște cititori ușor de fraierit. http://www.fanatik.ro/imagini-bomba-cu-elena-udrea-la-plaja-galerie-foto-incendiara-ce-forme-ce-pozitii-ce-corp-513008?img=1

Să dăm din Casa Jurnalistului!

Un excelent reportaj produs în Casa Jurnalistului, una dintre cele mai valoroase echipe de presă de la noi. Preiau intro-ul articolului semnat Laura Ștefănuț : „În Sebeș sunt oameni care merg dimineața la serviciu cu măști pe față, pentru că “îi doare să respire”. Țăranii din comunele alăturate se plâng că nu le mai cresc legumele și le mor copacii peste noapte.

Mii de localnici au protestat împotriva fabricii Kronospan și au cerut autorităților s-o mute sau să impună norme de mediu mai stricte. Studiile care s-au făcut până acum, pe banii companiei, nu au stabilit o cauzalitate între problemele de sănătate din zonă și activitatea fabricii.

Autoritățile nu vor să vorbească despre problemele firmei, deși le-au aplicat de-a lungul timpului zeci de sancțiuni și i-au obligat să demoleze o fabrică de formaldehidă construită ilegal. Acum Kronospan vrea să o repună în funcțiune, dar protestele îi țin în loc. Compania spune la rândul ei că e nedreptățită și s-a apucat să dea în judecată oamenii care o critică.

Am mers la Sebeș să descâlcesc situația.” http://casajurnalistului.ro/kronospanik/

Almanahul unui jurnalist fără jurnal

Ziarul „Lumina”: o perspectivă preoțească asupra știrii

Când se va trăi pe Planeta Roșie?

O jumătate de secol cu calendarul Pirelli

„Fight Club” din realitate

Interviu cu „arhitectul morții” din Statul Islamic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

one × two =