Bobi Pricop, tânărul regizor care a pus multimedia pe harta relevanței în teatrul românesc, a lansat primul spectacol online creat special pentru online: LIVE, produs la Secția Germană a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu, după un text al talentatului Thomas Perle, dramaturg german originar din România. Am văzut premiera aseară, difuzată de pe scena Sălii Mari a TNRS (fără public în sală). Spectacolul cu imagine HD se joacă și azi, de la ora 19.00, în același regim, cu subtitrare în română și engleză.
Dacă ar fi un site, LIVE ar fi indexat de Google pe prima pagină, deoarece conține cuvinte-cheie ale existenței noastre. Teme majore ale societății românești sunt atinse de cinci tablouri independente. Toate sunt despre noi: noi, cei care trăim într-o societate stigmatizată de ura de pe Net, șovinism, homofobie, spaima de farse gen „Metoda Accidentul”, iluzia relațiilor virtuale, lipsa de încredere în forțele proprii, bătaia administrată copiilor, mamăile care poartă masca la gușă, străinii pe care nu-i ajutăm să înțeleagă ce se petrece aici, dar văd mai clar decât noi cum stă treaba. De aceea, mă încumet să afirm că LIVE e și primul spectacol SEO al anului.
Cronicar al clipei și utilizator fervent al mijloacelor teatrale moderne, Bobi Pricop izbutește, printr-un montaj alert, o super-radiografie a României pandemice. Îl sprijină, în acest demers ambițios, textul excelent al dramaturgului Thomas Perle, o veritabilă revelație. Descoperirea acestui tânăr strălucit m-a făcut să-mi amintesc că la cea mai recentă întrevedere cu Bobi Pricop – spectacolul „Radio”, pus la Naționalul craiovean, a fost și ultimul pe care l-am văzut pe viu înaintea izolării – i-am fost recunoscător pentru că, la fiecare premieră a sa, spectatorul are șansa de afla de un dramaturg care îi va schimba universul teatral. Cu o scriitură extrem de densă în planul ideilor, Perle e unul dintre noii dramaturgi europeni demni de luat în seamă aici, la Viena sau aiurea. În același timp, am numai cuvinte de laudă pentru actorii din distribuție: Johanna Adam, Yannick Becker, Emőke Boldizsár, Daniel Bucher, Anca Cipariu, Fabiola Petri, Daniel Plier și Valentin Späth. Nu-i știam, dar mă înclin.


LIVE mi-a lăsat o sumedenie de lucruri la care să meditez. După acest spectacol, nu știu dacă ne facem bine. Nu știu dacă un cântec de leagăn fredonat virtual are același efect ca-n viață sau dacă satisfacția de a termina un nivel când joci în rețea cu partenerul poate suplini orgasmul. Nu știu dacă jurnalismul transformat în vlog de investigații are șanse de supraviețuire. Știu însă că LIVE de Bobi Pricop e cel mai fecund spectacol online din 2020 și mă bucur că l-am văzut online.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

eighteen − twelve =