La 50 de ani de la apariția bancomatelor, acestea au ajuns să fie plasate în cele mai neașteptate locuri – un articol din „The Telegraph”; cifrele care stau la baza elaborării unei tehnologii inovatoare, de producere a unei alternative la fumat – un articol din „The Financial”; cum a trimis contul de Twitter al unui ziar american un mesaj despre un seism de acum aproape un veac – în Slate; NASA dezminte că ar exista iminente dezvăluiri despre civilizații extraterestre – în „Independent”; cel mai puternic computer din China se află în… citiți mai jos sau pe BBC!

De fiecare dată când fac revista presei străine, descopăr, mai ales în secțiunea Tech a publicațiilor internaționale, informații despre noi tehnologii ori simple fapte diverse pe care presa autohtonă, în goana după senzaționalul de la noi, apucă rar sau deloc să le consemneze. Astfel încât îmi face plăcere să le trec eu în revistă!

„The Telegraph”: dispozitivul de scos bani de pe portavioane și din Antarctica

Așa arăta primul bancomat din lume
Așa arăta primul bancomat din lume

Când a apărut primul bancomat, în nordul Londrei (1967), inventatorul acestuia n-avea habar că descoperirea sa va ajunge în cele mai îndepărtate locuri ale planetei. Britanicul John Shepherd-Barron s-a inspirat din vendomatele de ciocolată și i-a propus năstrușnica idee de ATM șefului de la Barclays. Mai complicat a fost cu codul – inițial, avea șase cifre, dar cum soția lui Shepherd-Barron nu reușea să le țină minte, au fost reduse la patru și așa a rămas până azi codul PIN. Între timp, ATM-urile au ajuns și într-o stațiune de cercetări din Antarctica, populată de 250 sau 1.000 de oameni, în funcție de sezon. Presa alintă bancomatele din McMurdo „mașinile de cash pentru pinguini”. Sunt două la număr, în caz că se strică una.

„The Financial”: de câți cercetători e nevoie pentru a produce tutun care nu arde

IQOS_03 - Copy

Pe 26 iunie 2017, „The Financial” a publicat un articol despre planul Philip Morris International Inc. (PMI) de a investi aproximativ 500 de milioane de euro pentru a extinde capacitatea companiei de a produce, la Crespellano (Italia), HEETS, unitățile din tutun folosite la device-ul IQOS de încălzire a tutunului. Din articol aflăm cifre interesante legate de cercetările științifice aflate la baza producției care se adresează consumatorilor de produse ce nu ard tutunul. Astfel, din 2008 încoace, PMI a angajat peste 400 de oameni de știință și experți, investind peste 3.000.000.000 de dolari în cercetarea produselor care nu scot fum. Conform sursei citate, compania pune metodele științifice și descoperirile sale la dispoziția celor interesați, fiind publicate până acum peste 200 de articole și lucrări științifice.

Slate: „Los Angeles Times”, tweet despre cutremurul de acum 90 de ani

twitter_logo - Copy
În iunie 1925, când un seism de 6,8 a scuturat Santa Barbara, nicio rețea de socializare n-a dat de veste despre dezastru. Evident, Twitter-ul nu fusese inventat încă. 92 de ani mai târziu însă, contul de Twitter al publicației americane „LA Times” a informat… prompt despre cutremurul soldat cu moartea a 13 persoane. Bizareria s-a petrecut așa: US Geological Survey lucra la analiza unui cutremur petrecut în 1925, numai că a trimis informația… virusat, iar la ziar a ajuns faptul că un seism avusese loc în anul 2025?! Quakebot, un robot folosit de LA Times, generează automat o știre în caz de seism, ceea ce a făcut și-n acest caz, „corectând” informația, pe care a preluat-o contul de Twitter. Tweet-ul avea să fie șters rapid, iar ziarul și-a cerut scuze pentru acest lanț al slăbiciunilor tehnologice.

„Independent”: NASA dezminte apariția extratereștilor preziși de Anonymous

discover_missions_banner - Copy
NASA nu a intrat în contact cu civilizațiile extraterestre, prin urmare, n-are nimic de anunțat în acest sens. Precizarea a fost făcută de agenție ca urmare a unui videoclip postat de Anonymous, care anunța iminența unui anunț din partea NASA despre descoperirea vieții extraterestre.

606500 - Copy

Clipul a ajuns viral într-un interval incredibil de scurt, astfel încât a fost nevoie ca NASA să precizeze limpede contrariul celor afirmate în mesajul Anonymous. Conform unui tweet trimis de cercetătorul Thomas Zurbuhen, care fusese citat în viral, „nu există niciun anunț de la NASA legat de decoperirea unei civilizații extraterestre”.

BBC: cel mai puternic computer din lume este în…

… ați ghicit, China. Ţara care în urmă cu două decenii nu avea niciun super computer. Abia în 2001, uriașa țară asiatică a început să producă chip-uri. În prezent, China deține cel mai performant computer din lume, cunsocut sub numele de Sunway TaihuLight, dotat cu circa 41.000 de chip-uri și care poate face 93 de cavdriliaone de calcule pe secundă. Asta, constată BBC, depășește cam de douăsprezece ori următorul computer al planetei. Iar acesta al doilea cel mai performant computer din lume e, firește, tot în China.

– acest articol a fost inspirat de IQOS, un dispozitiv pentru fumătorii adulţi pe care îl utilizez de câteva luni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 × five =